131019098
29 Mart 2024, Cuma

EKREN'DEN REKLAM VE TABELA CEZASI AÇIKLAMASI

16 Nisan 2015, Perşembe 09:59

     


Aliağa'da geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan reklam ve tabela vergisi tutarı kadar ceza kesilmesine tepki göstererek basın açıklamasında bulunan esnaflara Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren’den yazılı açıklama geldi. Konu hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşen Hüseyin Ekren esnafı bilgilendirdi.

EKREN, “DUYURUNUN YAPILDIĞI BELGELERİ İLE MEVCUT”

Aliağa'da Büyükşehir Yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğu altına giren ana cadde esnafları, yaptıkları açıklamada durum ile ilgili kendilerine herhangi bir duyuru yapılmadığını öne sürmüştü. Duyurunun yapılıp yapılmadığına ilişkin İzmir Büyük Şehir Belediyesi ile görüşen Ekren şunları söyledi: “2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 12. maddesine göre her türlü ilan ve reklam, ilan reklam vergisine tabidir. Cezalar, vergi cezaları 344.maddesine göre uygulanmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşme sırasında duyuruların yapılıp yapılmadığını sorduğumda 2014 yılı Aralık ayında 2 – 3 defa ilân şeklinde duyuru yapıldığı tutanaklar ile belgelenmiştir.”

“UYGULAMA TÜM İLÇELERDE YAPILIYOR”

Uygulama alfabetik sıra ile yapıldığı için Aliağa'dan başlandığına ilişkin bilgi aldığını ifade eden Ekren, “Reklam ve tabela vergisi tutarı kadar ceza ödenmesinin sadece Aliağa için geçerli olmadığını açıkladı. Bu uygulama sadece Aliağa’da değil tüm ilçelerde uygulanmaktadır. Fakat alfabetik sıraya göre işlem yapıldığından ilk olarak ilçemizde başlamıştır” dedi.

“ESNAFIMIZ UZLAŞMA İSTEMİNDE BULUNURSA CEZADA YÜZDE 80 İNDİRİM SAĞLANACAK”

Yapılan görüşmenin devamında, esnafın anaparaya itirazı olmadığını ama vergi zıyaı cezasının kaldırılması yönünde talebinin olduğunu dile getiren Ekren, “Mali Hizmetler Daire Başkanı Aydın Güzhan, esnafların bir ay içersinde uzlaşma isteminde bulunmaları halinde cezaların yaklaşık yüzde 80’i oranında indirim sağlanacağını belirtmiştir. Bu nedenle esnaflarımızın süre dolmadan bir an önce Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan matbu dilekçelerini alıp, uzlaşma talebinde bulunmalarını istiyorum. Aksi takdirde cezaların tamamını ödemek zorunda kalacaklar. Uzlaşma müracaatlarının Büyükşehir’e yapılması gerekiyor. Ayrıca esnaflarımız hazırlıklı giderlerse ödemelerini de yaparlar, tekrar tekrar gitmek zorunda kalmazlar” şeklinde konuştu.

“CEZANIN TAMAMANI ÖDEMEMEK İÇİN BÜYÜKŞEHİR VEZNESİNE GİDİLMELİ”

Esnafın vergi ve ceza borçlarını Aliağa'dan ödeme şansının olduğunu, ancak bu takdirde uzlaşma indiriminden faydalanamayacağının altını çizen Ekren, “Büyükşehir’in Denizbank ile anlaşması var fakat bankada borcun görünebilmesi için beyannamenin kesinleşmesi gerekmektedir. Uzlaşma talep edildiğinde beyanname kesinleşmiş sayılmıyor. Ancak tebligatlar bir ayı geçtikten sonra kesinleşeceği için bankadan ödeme yapılabilir, o zaman da cezanın tamamı ödemek zorunda kalınır” diye konuştu. (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler