131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

ALİAĞA’DAN KUDÜS TEPKİSİ

16 Mayıs 2018, Çarşamba 07:28

     


ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs'e taşınması sonrası yaşanan protestolarda en az 52 kişinin yaşamını yitirmesi ve binlerce insanın da İsrail askerleri tarafından yaralanması sonrası Aliağa’daki siyasi parti başkanlarından tepkiler yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv'den Kudüs'e taşınan büyükelçilik önceki gün resmi olarak açıldı. Açılışa ilişkin Gazze sınırında protestolar düzenlendi. Protestolarda İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu 52’yi aşkın kişi yaşamını yitirirken çok sayıda Filistinli de yaralandı. Yaşananlara ilişkin siyasi partilerin Aliağa İlçe başkanları tepki gösterdi.

Sayın: “Amerikan yönetimini kınıyoruz”

AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Kazım Sayın Siyonizm’e ve emperyalizme karşı olduğunu dile getirerek “Filistin halkına kurşun yağdıran İsrail'i şiddetle, lanetle kınıyoruz. Bölgede barış iklimine zarar veren Amerikan yönetimini de kınıyoruz. Amerikan elçiliğinin Kudüs'e taşınmasını kabul etmiyoruz. Bu adım kaygı verici bir adımdır. Kudüs’te Müslüman kanı dökülmüştür. İsrail emperyalist politikalarını kınıyor ve lanetliyoruz. Tüm İslam ülkelerini de yaşananlara dur demeye davet ediyoruz.” dedi.

Durmaz: “İsrail dünyanın gözü önünde katliam uyguluyor”

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz İsrail’in tüm dünyanın gözü önünde bir katliam uyguladığını vurguladı. Masum Filistinlilere en ağır silahlarla saldırıldığını belirten Durmaz “Bu bir insanlık suçudur. Bu katliama sebep olan ABD’nin başkentini Kudüs’e taşıma ısrarıdır. 59 Filistinli saldırılarda hayatını kaybederken, yüzlerce yaralı varken alay edercesine Kudüs’te ABD büyükelçiliğinin açılması nedeniyle şenlik düzenlenmiştir. ABD Ortadoğu’dan elini çekmedikçe, destek verdiği İsrail yayılmacı politikalarından vazgeçmedikçe Ortadoğu’ya barış gelmeyecektir. Batının ise bu katliama sessiz kalması insanlık adına utanç vericidir. Filistin halkına yapılan bu katliamı lanetliyorum. Filistin’in haklı ve kadim davasının sonuna kadar destekçisi olduğumuzu bir kez daha belirtiyorum. Katliamda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifa dilerim.” şeklinde konuştu.

Aydemir: “ABD ve İsrail katlediyor, dünya seyrediyor”

MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir ise İsrail’in şiddet ve terörü kullanarak masum Filistinlilerin canına kast ettiğini, katliamcı anlayışını bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. Aydemir “ABD’nin Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma girişiminin bu katliamın önünü açmıştır. ABD ve İsrail katliam yapıyor ve bütün dünya bu katliamı seyrediyor. İsrail’in tez zamanda yaptıklarının karşılığını bulmasını dilerim. Türkiye olarak da en yakın zamanda İsrail’le olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmeli ve büyükelçiliğimizi geri çekmeliyiz. Filistinlilerinin öldürülmesi karşısında tüm İslam aleminin birlik olup karşı gelmesi lazım.” dedi.

Özcan: “Kapitalistlerin oyunu mazlum Filistinlilerin üzerine bomba oluyor”

HDP Aliağa İlçe Başkanı Hüseyin Özcan mazlum Filistinlilerin zalim İsrail devleti tarafından katledilmesini esefle kınadıklarını belirterek “Halkların kendi topraklarında özgürce yaşamasına engel olan bu zalim düzenin yıkılması için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bu zalim düzenlerle asgari, ticari ilişkilerin hele hele Müslüman olan ülkeler tarafından bir an önce sonlandırılması, büyükelçiliklerin geri çekilmesi ve tüm halk olarak büyük bir protesto düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kudüs bütün kadim dinlerin ortak şehridir, hiçbir dine tek başına ait değildir. Kapitalistlerin bu oyunu Filistin’deki masum halkın üzerine bomba olarak yağıyor. Bunu esefle kınıyor, şiddetle lanetliyoruz.” İfadelerinde bulundu.

Karaşan: “İsrail ve ABD şeytanın devletleşmiş halidir”

İyi Parti Aliağa İlçe Başkanı Yücel Karaşan, Kudüs’te yaşananların İslam aleminde sonuca ulaşmayan bir yaranın parçası olduğunu söyleyerek “İslamafobinin arttığı, Müslüman düşmanlığının körüklendiği günümüzde yaşanan bu katliamı kınıyoruz. ABD ile el sıkışıp, Filistin’den yana gözükenlerden de kurtulmayı diliyoruz. İsrail ve ABD şeytanın yeryüzünde devletleşmiş halidir. Filistin’de yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Sonuna kadar Filistinli kardeşlerimizin yanındayız.” dedi.

Kocabıyık: “ ABD’nin hamlesi tesadüf değil”

DSP Aliağa İlçe Başkanı Osman Kocabıyık İsrail devletinin Filistin halkına uyguladığı zulmü kınadıklarını ifade ederek “ABD’nin Kudüs üzerindeki hiçbir hamlesi tesadüfü değildir. Yaşananlar masum Filistinlerin üzerinde oynanan kanlı bir oyundur. Filistin’de yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yararlılara acil şifalar diliyorum” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler