131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

NEMPORT’TA İŞÇİLER BASKI MI GÖRÜYOR?

16 Aralık 2017, Cumartesi 07:29

     


Nemport’ta sendikaya üye oldukları tespit edilen üç işçi, mesleki yeterlilik sınavı bahane edilerek işten çıkarıldığını ifade etti.

Geçtiğimiz aylarda Nemport’ta örgütlenme çalışması yürüten Liman-İş Sendikası yeterli sayıya ulaşması sonrası yetki başvurusu yapmış, Nemport yönetimi ise yetki başvurusuna itirazda bulunmuştu. İtirazlara ilişkin daha önce şirket yönetiminden baskı gördüklerini ifade eden işçiler, şimdi de yönetimin sendikalı olan işçileri mesleki yeterlilik sınavından başarısız oldukları gerekçesiyle işten çıkardığını iddia etti.

‘Baskıyla evrak imzalatmak istiyorlar’

Nemport’ta çalışan üç işçi hafta sonu mesaileri esnasında işten çıkarıldıklarını, kendileri ile görüşen İnsan Kaynakları Müdürü’nün işten çıkarılma evraklarını imzalatırken kendi rızaları ile işten çıktıklarının yazılı olduğu belgeyi imzalamaları yönünde baskı yaptığını iddia ettiler. 7 yıldır Nemport’ta makine operatörlüğü yapan Melih Kırmacı, “Dün akşam itibari ile işten çıkarıldım. Sendikaya üye olduğum öğrenildiği ve bu konuda ısrarcı olduğumu bildikleri andan itibaren, arkamdan bir sürü insan gönderildi, en küçük hatamda tutanak tutup o şekilde işten çıkarılmam için baskı yarattılar. Bu süreçte herhangi bir açık bulamadıkları için de işten çıkaramadılar. En son bu Mesleki Yeterlilik sınavında iki soruda sıra kaydırdığım için başarısız sayıldım ve bunu bahane olarak kullanmaya çalıştılar. Dün akşam beni görüşmeye çağırdılar ve bu sınavda başarısız olduğum için kendi rızamla işten çıkarıldığımın yazılı olduğu evrağı imzalamam istendi. Bu evrakı imzalamayacağımı söyledim ve evime döndüm. Ben iş yerinden ayrıldıktan sonra, insan kaynakları müdürünün, iki şahitle tutanak tutması suretiyle işten çıkarıldığım tarafıma bildirildi.” dedi.

Mesleki yeterlilik sınavlarına şirket ya da bireysel başvuruyla 3 kezden fazla girilebildiğini aktaran Kırmacı, “Okuma yazma bilmeyenlerin dahi girebildiği sınavlar bunlar. Bu sınavları bahane ederek işten çıkarılıyoruz ancak bu sınavlarda başarılı olamamış birçok çalışan var. Aynı şekilde bir diğer arkadaşımız da gece yarısı 00.30’da yine insan kaynakları müdürü tarafından işyerine çağırıldı, güvenlik görevlilerinin zoru ve tehdit ile kağıt imzalatılarak işten çıkarıldı. O kağıtlarda ise 18. maddeye dayandırılıp, kendi rızamız ile işten çıkarıldığımız ifade ediliyor. Üstelik imzalamak istemediğimizde ise tazminat ve diğer haklarımızı alamayacağımız söylenerek psikolojik baskı uygulanıyor” diye konuştu.

İşten çıkarılma evrakına imza atan ve 1 yıldır Nemport’ta şoför olarak çalışan Mürsel Şahan ise “Nemport’ta çalışmaya başlayalı 1 yıldan fazla oldu. Herhangi bir uyarı almadım ya da sorun yaşamadım bu sürede. İnsan kaynakları müdürümüz beni yanına çağırarak “seni işten çıkarmamız gerekiyor, mesleki yeterlilik belgen yok...” diyerek benden bir kağıt imzalamamı istedi. İlkokul mezunu olduğum için metni tam okuyamadım, (ihbar ve kıdem tazminatlarını, kullanmadığı yıllık izinlerin karşılığı olan ücreti ödedikleri) metinde kendi isteğimle işten ayrıldığım yazıyormuş…” dedi.

‘Sınavlar bahane ediliyor, amaç sendikal çalışmayı durdurmak’

Mürsel Şahan evrakı imzaladığını fakat yeterli bilgiye sahip olmadığı için yasal yollardan itirazı sunacağını belirtirken, işten çıkarılma sebeplerini sendikalı olmak olarak açıklayan Melih Kırmacı ise, “Benim işten çıkarılma nedenim sendikalı olmamdır. Bizim işten çıkarılma sebebimiz Sendikal örgütlenmeye öncülük etmiş olmamızdır… Bizim gibi birkaç yeterlilik belgesi olmayan arkadaşı daha işten çıkarak “Mesleki Yeterlilik belgesi olmayan çalışanlarla yollarımızı ayırıyoruz” kisvesi yaratmaya çalışıyorlar ancak içerde bu belgeye sahip olmayan en az 40 kişiyiz… O zaman hepimizin işten çıkarılması gerekir... Buradaki amaç sendikalı işçi sayısını düşürmek ve buna öncülük eden işçileri özellikle işten çıkararak diğer arkadaşlara da gözdağı vermektir. Bu yöntemlerle işten çıkarmak istedikleri arkadaşlarımızı vardiya amirinin odasında kapıyı da kapatarak psikolojik baskı ve tehditlerle kağıt imzalattılar. İçeriden ağlayarak çıkan arkadaşlarımız oldu. Aliağa’da hiçbir yerde iş bulamazsınız gibi tehditlerde bulunmuşlar...” ifadelerinde bulundu.

‘Baskılara karşı sendikamız işçilerin yanındadır!’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Liman-İş İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan, “Nemport’ta sendikal çalışmaların başladığı ilk günden itibaren işverenin işçilerin üzerinde baskı yarattığını, sendikaya üye olduklarını düşündükleri işçileri işten çıkarmakla tehdit ettiklerini belirtirken, “Sendikal çalışmalar başladığından beri bundan rahatsızlık duyan işveren arkadaşlarımızın üzerine giderek mobbing uyguluyor. Bu süreçle ilgili 30 işçi Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda da bulundular. Biz Liman-İş Sendikası olarak tüm işçi arkadaşlarımızın arkasında olacağız. Her türlü eylem ve hukuki yollarla arkadaşlarımızın hakkını alacağız. Nemport yönetimi istediği kadar bu süreci zorlasın, biz yetki başvurumuzu yaptık ve Nemport’taki işçilerin arkasında bundan böyle sendika var.” açıklamalarında bulundu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler