131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

DARBEYİ 'RÜYA'SINDA GÖRMÜŞ

17 Şubat 2017, Cuma 06:24

     


İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı şube müdürlerinden Albay Turhan Özkal savunma yaptı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu. Kimlik kontrolünün ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık Özkal, iddianamedeki "Ege Ordusu Komutanlığında görevli olmasına rağmen (KHK ile kapatılan) Maltepe Askeri Lisesine saat 22:00 sıralarında giderek buradaki (tutuklu sanıklar) Binbaşı Hüseyin Kayır ve Binbaşı Durmuş Ali Vurkun ile Ege Ordusu Komutanlığına geldiği, Maltepe Askeri Lisesindeki rütbelilerin organizasyonundan sorumlu olduğu" suçlamalarına yönelik savunma gerçekleştirdi. Sanık Özkal, daha önceki görev yerinin Maltepe Askeri Lisesi olduğundan buranın lojmanlarında oturmaya devam ettiğini, bu nedenle darbe girişiminin olduğu geceye kadar da okuldaki askeri personelle irtibatının sürdüğünü belirterek Binbaşı Hüseyin Kayır'ın kendisini aramasıyla okula gittiğini iddia etti. Okuldaki nöbetçi amirliği odasında televizyondaki eski Boğaziçi Köprüsü'ndeki askeri hareketliliği izleyince yurt genelinde bir tehdit olduğunu değerlendirerek Ege Ordusu Komutanlığına gittiğini ileri süren Özkal, bu sırada binbaşı Hüseyin Kayır ve binbaşı Durmuş Ali Vurkun'un da kendisiyle gelmek istediğini öne sürdü. Komutanlığın harekat merkezine vardığında ortamın sakin olduğunu gördüğünü anlatan Özkal, bu sırada helikopter sesi duyduğunu, helikopteri tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Başkanı Albay Oksal Çelik'in çağırdığını düşündüğünü, tutuklu sanık eski Maltepe Askeri Lisesi Komutanı Albay Ufuk Gökşen'in talimatıyla da komutanlıktan ayrıldığını ileri sürdü.

"Hayatımda elime kalaşnikof almadım"

Darbeyi önceden bilmediğini, aynı davada yargılandıkları sanıklarla işbirliği yapmadığını savunan sanık Özkal, Ege Ordusu Komutanlığına silahlı ve teçhizatlı gidildiğine ilişkin suçlamaya ise "Yemin ederim ki, hayatımda elime hiç kalaşnikof silah almadım. Komutanlığa da kalaşnikofla gitmedik." dedi. Mahkeme başkanının, "O gece neden hücum yeleği giydin?" sorusuna ise sanık Özkal, "Hücum yeleği fazlaydı ben de giydim. Yelekte silah ya da şarjör yoktu. Arkadaşlarımı yalnız bırakmak istemedim. Hücum yeleği boşta olduğu için giydim." diye cevap verdi.

"Darbeci değilim"

Maltepe Askeri Lisesi nöbetçi amirliği odasında, darbecilerin sözde sıkıyönetim direktifi mesajını okuttuğuna ilişkin iddialara da cevap veren sanık Özkal, şunları kaydetti: "Hüseyin Binbaşı, darbeyle ilgili bir mesajın olduğunu söyledi. Mesajın nasıl geldiğini bilmiyorum. Oda kalabalık olduğundan gürültülüydü. Hüseyin binbaşı mesajı sesli okumadı. Ben de TRT spikerinin okuduğu mesaj ile bu mesaj arasında bağ kurmaya çalıştım. Merak ettim, mesajı aldım elime. Okuduğumda Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in komutanlık emrine, tümgeneral rütbesindeki birinin de sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirdiğini gördüm. Gerçekten TSK darbe yapsaydı, bunun gerekçelerini belirterek yönetime el koyduğunu yazardı. Böyle bir şey yoktu. Mesajı kabaca incelemem sonucunda bunun hükümete ve orduya bir darbe olduğunu anladım. Oradakilere, 'Bu karar bizi bağlamaz, Genelkurmay'a bağlıyız. Çok saçma bir emir.' dedim. Darbeci değilim."

"Teröristlerin Ege Ordusu'nu bastığını rüyamda görmüştüm"

İddianamedeki ve tanık ifadelerindeki aleyhine olan ifadelerini kabul etmediğini, FETÖ'nün darbe teşebbüsünde bulunduğu 15 Temmuz akşamı birilerinin açığını kapatmak için kendisini kurban ettiğini iddia eden sanık Özkal, "Teröristlerin Ege Ordusu Komutanlığı'nı bastığını o günün sabahında rüyamda görmüştüm. Akşam bana telefon geldiğinde 'Demek ki kötü olaylar olacak' diye de kendi kendime söylenmiştim. Ben de olayları, o rüyama yordum." dedi.

(AA)







 
Son Eklenen Haberler