131019098
29 Mart 2024, Cuma

BERK’DEN ŞEKER VE TUZ UYARISI

17 Aralık 2018, Pazartesi 07:01

     


Aşırı şeker ve tuz tüketiminin değiştirilebilir sağlıksız beslenme sorunu olduğunu dile getiren Aliağa Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, işletmelerin Resmi Gazetede Başbakanlık tarafından yayımlanan genelgeye uygun olarak tuz ve şeker kullanımında kısıtlamaya gitmesi gerektiğini belirterek üyelerine hatırlatmada bulundu.

Çay, kahve ve benzeri ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak, mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması istenen genelgede yemekhane, lokanta ve benzeri hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması gerektiğinin vurgulandığını hatırlatan Aliağa Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, “Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü'nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının %5'ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Bu nedenlerle Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı kapsamında tüm kamu kuruluş ve kuruluşlarında; Çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması, yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gramlık kağıt poşetler halinde bulundurulan tuzu alarak kullanmalarının sağlanması şeklinde yayınlanan genelgeye uyulması gerekmektedir. İşletme sahibi arkadaşlarımızdan kapalı şeker ve tuz kullanımı ile ilgili tebliğe uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyorum. “ diye konuştu.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler