131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

KİMYA SANAYİCİLERİ PETKİM’DEN ŞİKAYETÇİ

18 Ocak 2017, Çarşamba 07:04

     


Kimya sektörü, Petkim’in kendi üretimini artırmak amacıyla ithalata vergi getirilmesi konusundaki girişimlerinden ciddi rahatsızlık duymaya başladı.

2016 yılını yaklaşık 15 milyar dolarlık ihracatla kapatarak, otomotiv ve hazır giyimin ardından en fazla ihracat yapan üçüncü sektör olan kimya sektöründe Petkim sıkıntısı baş gösterdi. Ekonomist dergisinde yer alan habere göre, kimya ihracatının önemli oyuncuları Petkim‘in kendi üretimini artırmak amacıyla ithalata vergi getirilmesi konusundaki girişimlerinden ciddi rahatsızlık duymaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek 2016’yı değerlendiren ve sektörün 2017 stratejisini masaya yatıran kimya sanayicilerinin Petkim’e ilişkin diğer bir şikayeti de Petkim’in hammadde üretiminde katma değerli üretimi tercih etmemesi. Petkim’in rafineri yatırımları, kurşunsuz benzin üzerine yoğunlaşırken, plastik hammaddesi üretiminin geri planda kaldığına işaret eden kimya sektörü temsilcileri, Petkim’in özellikle Türk plastik sanayinin gelişiminde bir engel haline gelmeye başladığını öne sürüyor.

Kimya sanayicileri, “PETKİM’i biz de sonuna kadar destekliyoruz. Ama o yatırım yapacak diye bizim ödediğimiz maliyetler giderek artıyor. Sektörün yüzde 15’i kadar üretim yapan bir şirket için, sektörün yüzde 85’ine ithalat vergisi getiriliyor” şeklinde konuşuyor.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler