131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

KÖY ENSTİTÜLERİ 75 YAŞINDA

18 Nisan 2015, Cumartesi 09:40

     


Köy Enstitüleri’nin kuruluşu Aliağa’da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.Her yıl Köy Enstitüleri’nin kuruluşunu ayrı bir köyde kutlayan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi, bu yıl kutlamaları Aliağa’nın en eski köylerinden Samurlu’dagerçekleştirecek.

SamurluKöyü’nde (Mahalle) restore edilen Vali Kazım Paşa İlk Mektebi bahçesinde düzenlenecek etkinlikte panel ve türkü dinletilerinin düzenleneceğini belirtenADDAliağa Şube Başkanı Erol Öztürk, “Her yıl başka bir köyde bulunarak kutladığımız Köy Enstitüleri’nin 75. yılını bu yıl Samurlu’dakutlayacağız. 19 Nisan Pazar günü düzenlediğimiz etkinliğe birçok aydın, sanatçı ve yazar katılacak. Panelde konuşmacı olarak Dikili’den yazar Aydemir Ceylan ile Köy Enstitüleri mezunu Foça’dan yazar İbrahim Şimşek konuşmacı olarak bulunacak. Panelin ardından İlçemizin yetiştirdiği bağlama sanatçısı Cengiz Onur Ege türküleriyle etkinliğe renk katacak” dedi.

KÖY ENSTİTÜLERİ:

Köy Enstitüleri, ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940’ta kuruldu. İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla, köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kurulan ve tamamen Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesini dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel yönetti. Tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Enstitüleri açıldı. Öğretmenler köylülere hem örgün eğitim verdi, temel bilgileri kazandırdı hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretti. Köy Enstitüsü uygulaması Hasan Âli Yücel’in 1946’da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ayrılmasına kadar devam etti. Yücel’den sonra Milli Eğitim Bakanı olan Reşat Şemsettin Sirer zamanında Köy Öğretmen Okullarına dönüştürüldü.

Okullar, Demokrat Parti döneminde “komünist yetiştirildiği” iddiasıyla 27 Ocak 1954’te kapatıldı. Fakir Baykurt, Ümit Kaftancıoğlu, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Pakize Türkoğlu, Birsen Başaran, Ali Dündar ve Dursun Akçam gibi önde gelen yazarlar ve düşünürler bu okullarda yetişmişti.(Şahap Avcı)







 
Son Eklenen Haberler