131019098
19 Mart 2024, Salı

DEĞİŞEN MÜFREDATA SENDİKALARDAN VETO!

18 Eylül 2017, Pazartesi 06:18

     


Eğitim yılının ilk gününde Aliağa’da bulunan sendika temsilcilerinden, yeni öğretim yılında değişen müfredata ilişkin uyarı niteliğinde açıklamalar geldi.

2017-2018 eğitim öğretim yılına bugün başlandı. Bir yanda velilerin telaşı öte yanda öğrencilerin heyecanı derken, değişen müfredat üzerine endişe duyan sendikaları uyarılarda bulundu. Eğitim-Sen Aliağa Temsilcisi Alp Kuyumcu ve Eğitim-İş Aliağa Temsilcisi Mustafa Gök, Aliağa Ekspres’e yaptıkları açıklamalarda yeni müfredatın veli-öğrenci ve öğretmenler için endişe verici değişikliklere yer verdiğini söyledi. Gericileştirilen müfredatın ülkenin aydınlık beyinlerini yetiştirme konusunda engel oluşturacağına vurgu yapan sendikalar, tüm eğitmenlerin bu konu da tepkilerini dile getirmeleri gerektiğini belirtti.

Eğitim- Sen Aliağa Temsilcisi Alp Kuyumcu: “Eğitim sadece milli ve dini değerlere sıkıştırılıyor!’

Eğitim yılının ilk günü itibari ile sınıflardaki öğrenci sayısının 35 kişiye çıkarılmasını, eğitimin niteliği ve öğretmen öğrenci iletişimi açısından eğitime vurulmuş bir darbe olarak aktaran Eğitim- Sen Aliağa Temsilcisi Alp Kuyumcu “Sınıf mevcutlarının yirmilerden otuz küsürlere çıkmış olması bile eğitim öğretim yönetimi ve planlamasının ne kadar berbat yapıldığını göstermektedir.” dedi.

Değiştirilen öğretim programlarının çok daha uzun vadeli bir gidişatın habercisi olduğunu belirten Kuyumcu, anayasanın ve sosyal yaşantının en önemli unsurlarından olan laik eğitim ve laik yaşamı savunanların gözaltına alınmasının, tutuklanmasının ve hedef haline getirilmesinin yapılmak istenen müfredat değişikliklerinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

Kuyumcu, “Eğitim kurumlarımız gelinen noktada, hızla ırkçı, mezhepçi, ayrımcı ve otoriter uygulamalara sürüklenmek suretiyle gerçek işlevinden uzaklaşmaya başlamıştır. İşin açıkçası, toplumun bütün kesimlerinde yapılmak istenen değişimin ülkenin ve dolayısıyla eğitim sisteminin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok iktidarın '2023 vizyonu’na hizmet ettiği yönünde bir şüphe oluşmuştur. Bu vizyon yaşamın tüm kesitlerinde kendini hissettiren tekilci ve iktidarın en tepesi tarafından başarısız olduklarını itiraf ettikleri bir sosyal dönüşümü ima eden anlayıştır.” dedi.

Ülkedeki tüm sosyal, kültürel ve dilsel zenginliği ihmal edilebilir sayan, piyasa ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışan bir müfredat ile karşı karşıya olduklarını belirten Kuyumcu, hükümetin ‘Evrensel ve milli değerleri önceleyeceğiz’ diyerek eğitimi sadece milli ve dini değerler parantezine sıkıştırma çabasının gözden kaçmadığını vurguladı.

Dünyada 4. Sanayi devriminin yaşandığı bir dönemde evrim teorisini müfredattan çıkaran bir yaklaşımla bu ülke devam edemeyeceğini hatırlatan Kuyumcu “Bir an önce modern dünyanın bir parçası olma ve refah toplumu yaratma hedeflerimize tekrar dönüp, kısa vadeli siyasal ve ideolojik çıkarlara hizmet eden bu uygulamalardan vazgeçilmeli ve ülkemize vakit kaybettirilmemelidir.” dedi.

Eğitim İş Aliağa Temsilcisi Mustafa Gök: “Atatürkçülük yok sayılamaz”

2017-2018 eğitim öğretim yılına öğrencilerin, eğitimcilerin ve velilerin yine sorunlar yığını ile girdiğini aktaran Gök, “Son yılların en köklü müfredat değişikliği ile birlikte Atatürkçülük konuları azaltılmış; evrim teorisi gibi gerçekler müfredat dışı bırakılmış; kadın hakları görmezden gelinerek kadınlarımız adeta kocasına itaat etmekle yükümlü insanlar olarak tanılanmıştır.” dedi.

MEB’in özel dernek ve vakıflarla imzaladığı protokollerle devlet dışında özel kurumlara yurt açma yetkisinin verilmesinin yeni Ensar olaylarının, Aladağ facialarının önünü açacağını hatırlatan Gök; “Eğitim İş olarak taleplerimiz; bilimsel ve Atatürkçü bir müfredat, maddi problemler altında ezilmeyen bir eğitim kadrosu, cemaat, vakıf ve derneklerden arındırılmış bir eğitim sistemidir.” şeklinde konuştu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler