131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

Lağım, Hafriyat ve Flamingo

18 Kasım 2016, Cuma 07:34

     


Çaltılıdere Mahallesi çevre ve görüntü kirliliğiyle boğuşuyor. Deniz kenarına dökülen hafriyatlar ve denize akıtılan kanalizasyon suları çevre kirliliğine neden olurken, yol kenarında gemi parçaları satan hırdavatçılar ve yediemin deposundan taşan araçlar ise görüntü kirliliği oluşturuyor.

Söküme gelen ama hacizli olduğu için parçalanamayan gemilerin mahalleye bağlı Karadut Mevkii'nde bekletilmesi görüntü kirliğinin yanı sıra birçok tehlikeye de davetiye çıkarıyor. Çaltılıderelilerin sorunlarını mahalle muhtarı  Selahattin Yıldız ile konuştuk.

1. DENİZ KENARINDA HAFRİYAT YIĞINI
Çaltılıdere Mahallesinin denize kıyısı olan yerleri hafriyattan geçilmiyor. Araba lastikleri, yatak parçaları, moloz yığınlar, demirden yumaklar deniz kıyısına bırakılmış durumda. Bu atıklar sadece görüntü kirliği yaratmıyor aynı zamanda denizi de kirletiyor. Hafriyat dökenlere tepki gösteren muhtar  Selahattin Yıldız, mahalleden ve mahalle dışından insanların deniz kenarına gelip hafriyatlarını döktüğünü söylüyor. Bu sorun hakkında birçok defa yetkiliyle konuştuklarını  belirten Yıldız, "Jandarmayı tembihledik. Polis ve jandarma, aracının arkasında hafriyat gördüğü vatandaşlara nereye götürüyorsun diye soruyor. İki- üç aydır bu işi takip ediyorlar." dedi.

Ayrıca deniz kenarında üç tene büyük büyük demir yumakları  bulunuyor. Sahilin görüntüsünü bozan bu demir yumaklarını  mahallenin elektrik direklerini ve tellerini değiştiren firmanın oraya koyduğunu aktaran Yıldız, firmanın bu demir yığınlarını en kısa zamanda oradan kaldıracağını ifade etti.  

2. LAĞIM ÜÇ YERDEN DENİZE DÖKÜLÜYOR
Kanalizasyon arıtma merkezinin olmaması Çaltılıderelilerin kanayan yarası. Mahallenin lağım suları üç yerden denize dökülüyor. Bu sorun mahalleye kötü bir kokunun yayılmasına neden olurken aynı zamanda denizi de kirletiyor. Kanalizasyon sorunun biran önce çözülmesini isteyen Yıldız,  "2014 yılında Büyükşehir Belediyesine arıtma yeri verdik. Yol kenarında sorun olduğu için terfi hattını götüremiyoruz. Üç sefer proje yapıldı. Karayolları yolun kenarından götürülmesini istemedi. İki senedir üç kez proje iptal oldu yoldan dolayı. Çalışmalar hızlandırılsa üç beş ayda biter" diyor.

3. YOL BOYUNCA GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ
Aliağa ile Çaltılıdere arasındaki karayolu üzerinde bulunan gemi söküm malzemeleri satan hırdavatçıların kendilerine ait olan yerleri aşarak meraları işgal etmesi görüntü kirliliğine ve meraların tahrip olmasına neden oluyor.
Yol kenarında gemi söküm malzemesi satan hırdavatçılarla birçok kez konuştuğunu ifade eden Yıldız, "Gemi parçalarının üzerine  yeşil bir branda çekin, senin gemi söküm malzemesi sattığını gösteren levhan var zaten, görüntü kirliği yapıyor dedim. Yapmadılar.  Belediyeye gittim söyledim. Sonuç alamadık" diye konuştu.
Bu görüntü kirliliğine önlem alınmazsa Çaltılıdere ile Aliağa arasındaki karayolun kenarlarında bu tip hırdavatçıların artacağını söyleyen Yıldız, Çaltılıdere'den Aliağa'ya giden karayolunun sağ tarafına da gemi söküm malzemesi satmak için isteyenlerin olduğuna dair duyumlar aldıklarını belirtti.
Yine aynı yol üzerindeki yediemin deposundan taşan araçlar otoparkın dışına konuyor. Yıldız, "Oradaki meraları kirletiyorlar. Defterdarlık buranın kaldırılmasını istiyor. Boşaltılması için yazı yazıyor ama sadece tutanak tutuyorlar ve kağıt üzerinde kalıyor." dedi.

4. KARADUT MEVKİİ, HACİZLİ GEMİ BARINAĞI!
Çaltılıderelilerin bir sorunu da söküme gelen ama üzerinde haciz olduğu için karaya çıkartılamayan gemilerin Karadur Mevkii'nde bekletilmesi. Bu durum görüntü kirliğinin yanı sıra birçok tehlikeye davetiye çıkarıyor. Çok uzun süredir Karadut Mevkiinde gemilerin bekletildiğini aktaran Yıldız, "Defalarca şikayetlerde bulundum. Şuanda Karadut Mevkii'nde beş tane gemi var. Lodos gemileri almış çevirmiş. Yarın bir gün karaya çıkacak." dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Büyükşehir Belediyesine ve Liman Başkanlığına şikayet ettiğini söyleyen Yıldız buralardan hiçbir sonuç alamadığını belirtti.

5. SAHİLDEKİ KAOTİK TABLO!
Çaltılıdere'nin çevre sorunları sadece mahalle sakinlerini rahatsız etmiyor. Çaltılıdere sahili göçmen kuşların uğradığı bir alan. Flamingoların bulunduğu sahile lağım sularının dökülmesi göçmen kuşlar içinde tehlike arz ediyor. Hafriyat yığınları ve lağım suları arasında tüm güzelliğiyle flamingoların bulunması Çaltılıdere'de kaotik bir görüntü oluşturuyor. 

(İSMAİL AFACAN)







 
Son Eklenen Haberler