131019098
29 Mart 2024, Cuma

STAR RAFİNERİSİ’NDE GIDA ZEHİRLENMESİ ŞÜPHESİ

19 Temmuz 2018, Perşembe 06:26

     


Aliağa’da Çayağzı Kampı’nda kalan 700'den fazla Star Rafinerisi işçisi, kamptaki akşam yemeğinden zehirlendikleri şüphesiyle Aliağa ve Menemen devlet hastaneleri ile Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'ne kaldırıldı. İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, toplam 739 işçinin hastanelere başvurduğunu söyledi. Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı.

Star Rafinerisi işçilerinin kaldığı Çayağzı Kampı’nda akşam yemek yedikten sonra bazı işçiler karın ağrısı, baş dönmesi ve ateş şikayetiyle doktora başvurdu. İşçilere ilk müdahale fabrikadaki doktor tarafından yapıldı. Aynı şikayetlerle başvuran işçi sayısının artması üzerine durum 112 Acil Servis ekiplerine bildirildi. 700'den fazla işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle Aliağa ve Menemen devlet hastaneleri ile Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'ne başvurdu.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BEDİHA SALNUR: “HASTALAR YAKIN TAKİBİMİZDE”

Olayın ardından, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde tedavileri süren işçileri ziyaret etti. Salnur, ilk belirlemelere göre Çayağzı Kampı’nda kalan çalışanların akşam saatlerinde düğün çorbası, sulu köfte, pilav ve profiterol yedikten sonra rahatsızlanmaya başladıklarını söyledi. Yetkililerin kendilerine haber vermeleri üzerine sağlık ekipleri ve hastanelerin alarma geçtiğini belirten Salnur, “Son sayımız 739'larda. 42 hasta Çiğli'de, 6 hasta da Menemen'de olmak üzere 48 hasta hastanede yatıyor. Onların da en geç bugün akşama doğru çıkacaklarını tahmin ediyoruz. Hastalarla ilgili bir sıkıntımız yok. Genel durumu sıkıntılı gördüğümüz tansiyonu düşük hastalarda iyileşme olduğunu görüyoruz. Hastalar yakın takibimizde. Hem gıda hem su numuneleri sağlık ve tarım müdürlüğü ekiplerince alındı. Onların neticeleri de birkaç güne çıkacak." dedi. Hastanede tedavi gören işçiler, son 5-6 ayda 4-5 kez gıda zehirlenmesi yaşandığını öne sürdü.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

İşçilerin gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırılması sonrası Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı da geniş çaplı soruşturma başlattı. Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir'in koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında Çayağzı Kampı’ndaki yemeklerden numuneler alındı. Yaklaşık 5 bin işçinin yemek yediği iş yerine yemeklerin birkaç farklı firmadan geldiği, zehirlenmenin hangi firmanın menüsünden kaynaklandığının tespitine yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Olayın sabotaj mı, ihmal mi, yoksa farklı bir sebepten mi kaynaklandığının belirlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğü, bu anlamda savcılığa çağrılan 100 kişinin ifade alma işlemlerinin başladığı belirtildi. Aynı yerde daha önce de gıda zehirlenmesinin yaşanmış olmasını da dikkate alan Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı, toplanan deliller ve alınan ifadeler ışığında olayı çok yönlü olarak soruşturuyor.

STAR RAFİNERİSİ’NDEN AÇIKLAMA

Yaşanan olayla ilgili Star Rafinerisi’nden de yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “Aliağa’daki tesisimizde inşaat faaliyetlerini sürdüren müteahhit firmanın bazı çalışanları bu sabah hastaneye başvurmuş ve gıda zehirlenmesi şüphesiyle bir kısmının ayakta tedavileri yapılmış; bir kısmı ise yatarak müşahede altına alınmıştır. Gıda numunelerinden gerekli tahliller alınmış olup konuyla ilgili olarak resmi makamlarla koordineli bir şekilde ve hassasiyetle araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Gelen sonuçlarla ilgili kamuoyunu bilgilendireceğimizi bildirir, rahatsızlanan çalışanlara acil şifalar dileriz.” ifadeleri yer aldı.

OLAY TBMM GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Aliağa’daki Star Rafinerisi’nde meydana gelen zehirlenme olayını TBMM gündemine taşıdı. Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Bakan önergeyle; Bugüne kadar Star Rafinerisi’nde meydana gelen zehirlenme olaylarına ilişkin soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütüldüyse soruşturmalar ne şekilde sonuçlanmıştır? Yürütülmediyse neden ve hangi somut ve hukuki gerekçelerle yürütülmemiştir? Star Rafinerisi’ndeki yemek üretiminin sağlık ve hijyen kurallarına uygun olup olmadığına dair bugüne kadar herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapılmadıysa, neden denetlenmemiştir? Yapıldıysa, yapılan denetim kim tarafından, hangi tarihlerde yapılmıştır? Denetim raporunda konuyla ilgili hangi gözlem ve tespitler yer almıştır? İşçilerin periyodik olarak zehirlendiği ve insan onuruna ve sağlığına yaraşır şekilde yemek yeme talepleri göz önünde bulundurularak bugüne kadar Star Rafineri’ne hangi cezai yaptırımlar uygulanmıştır? Son zehirlenme vakasına yönelik yürütülen soruşturma ne aşamadadır? sorularını yöneltti.

(VOLKAN GÜNDÜZ – NİMET ERGÜN)







 
Son Eklenen Haberler