131019098
23 Nisan 2024, Salı

DEV YATIRIM BUGÜN AÇILIYOR

19 Ekim 2018, Cuma 06:57

     


SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen STAR Rafineri'nin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla bugün Aliağa'da gerçekleştiriliyor.

2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle, bir organize sanayi bölgesi büyüklüğünde olan STAR Rafineri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla bugün açılıyor.

STAR Rafineri’de bin 100 kişi istihdam edilecek

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın Türkiye’deki en büyük yatırımı olan ve İzmir’in Aliağa ilçesindeki PETKİM kampüsü yanında 2011 yılında inşaatına başlanan tesis bugün açılıyor. Türkiye’nin dış ticaret açığını tek başına yıllık en az 1.5 milyar dolar azaltması öngörülen ve özel sektör tarafından tek noktaya yapılan en büyük yatırım olan STAR Rafineri’de bin 100 kişi istihdam edilecek.

“SOCAR ve Azerbaycan Türkiye ekonomisine güveniyor”

SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter, tesisisin 6.3 milyar dolara mal olduğunu belirtti. STAR Rafineri’nin, SOCAR’ın Türkiye için öngördüğü 19.5 milyar dolarlık yatırım planının önemli bir parçası olduğunu ifade eden İlter, “Yatırımların azaldığı bir dönemde devreye alınan bu rafineri SOCAR’ın ve Azerbaycan’ın Türkiye ekonomisine olan güvenini gösteriyor” ifadesini kullandı.

STAR Rafineri, Avrupa’daki üç rafineriden biri olacak

STAR Rafineri, petrokimya ham maddesinin yanında ülke için stratejik öneme sahip dizel, jet yakıtı ve LPG gibi ürünlerle de ekonomiye önemli ölçüde katkı verecek. STAR Rafineri yılda 5 milyon ton dizel ve 1.5 milton ton jet yakıtı üretimiyle ekonomiye büyük katkı koyacak. İthalat oranını dizelde yüzde 40’lara, LPG’de ise yüzde 70’lere düşürecek. Ham petrolün siyah ürün elde etmeden doğrudan yüksek katma değerli ürünlere dönüştürüleceği STAR Rafineri bu özelliğiyle Avrupa’daki üç rafineriden biri olacak.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler