131019098
19 Mart 2024, Salı

BİR KAN BAĞIŞI ÜÇ KİŞİYE HAYAT VERİYOR

19 Kasım 2015, Perşembe 06:37

     


Haftanın en az bir günü Aliağa’ya gelerek Demokrasi Meydanı’nda kan bağışı toplayan Kızılay Kan Bağışı Tırı’na Aliağalı vatandaşların duyarlılığı yüksek.

Kızılay Ege Bölgesel Kan Merkezi tarafından yürütülen kan bağışı kampanyası çerçevesinde Aliağa’ya gelen Kızılay Kan Bağışı Tırı Demokrasi Meydanı’nda vatandaşlardan kan bağışı topluyor. Haftada en az bir gün Aliağa’ya gelerek kan bağışı toplayan Kızılay Ege Bölgesel Kan Merkezi yetkilileri, Aliağalıların kan bağışı konusunda son derece duyarlı olduklarını belirtti. Kan bağışı kampanyası hakkında bilgi veren Kızılay Ege Bölgesel Kan Merkezi doktorlarından Özgür Bakan, sağlıklı olan her vatandaşı kan bağışında bulunmaya davet etti.

“BİLİMSEL OLARAK KAN VERMENİN BİR FAYDASI YOK”

Kızılay Kan Bağışı Tırı’nda 1 doktor, 3 hemşire ve 1 kan bağışı uzmanı ile birlikte görev yaptıklarını belirten Bakan, “ Her hafta genelde Çarşamba günleri burada olmaya çalışıyoruz. Onun dışında Aliağa’ya ayda 2-3 kez geldiğimiz de oluyor” diye konuştu. Sanılanın aksine kan bağışında bulunmanın sağlık açısından insan bedenine bir faydası olmadığını söyleyen Doktor Özgür Bakan, “Kan bağışında bulunmanın insan sağlığına birçok faydasının olduğu konuşuluyor. Ancak bilimsel olarak kan vermenin bir faydası yok. En büyük faydası kan verdiğiniz zaman, verdiğiniz kan 3 kişinin hayatını kurtarıyor” diye konuştu.

“GEREKLİ TETKİKLERİ YAPTIKTAN SONRA BAĞIŞ ALIYORUZ”

Ege Bölge Kızılay Kan Merkezi’ne bağlı olarak hizmet verdiklerini ifade eden Doktor Özgür Bakan, kan bağışında bulunmanın sağlık açısından bir riski olmadığının da altını çizerek, kanın acil bir ihtiyaç değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu nedenle Kızılay'ın elinde sürekli kan bulunması amacıyla her kan bağışı organizasyonlarını sürdürdüklerini kaydeden Bakan, “Biz kan bağışı için bize gelen vatandaşların muayenesini ve gerekli tetkiklerini yapıyoruz burada. Onlarda fazla olan kanı bağış olarak alıyoruz. Yeterli kan yoğunluğu yoksa veya diğer kriterlere uymuyorsa, tansiyonu yeterli değilse, kilosu yeterli değilse örneğin, bu kriterleri karşılamıyorsa ondan kan bağışı almıyoruz” dedi.

Erkeklerin 3 ayda bir, bayanların ise 4 ayda bir kan bağışında bulunabileceklerini sözlerine ekleyen Bakan, her sağlıklı vatandaşın kan bağışında bulunmasını tavsiye etti.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler