131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

BELEDİYE ZORDA MI?

20 Ocak 2017, Cuma 06:45

     


TBMM tarafından 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen 6360 Sayılı “On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Aliağa Belediyesi’ni zora soktu.

Yasaya göre, tüzel kişiliği kaldırılan köylerde alınması gereken emlak vergisi ile 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları beş yıl süre ile alınmayacak. Ayrıca bu kapsama giren yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret de beş yıl süre ile en düşük tarifenin % 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir hükmü yasada yer alıyor.

SANAYİ KURULUŞLARIYLA KARŞI KARŞIYA

Köylerin ve belde belediyeliklerinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak mahalleye dönüşmesiyle birlikte, İlçe sınırları içerisinde yer alan Bozköy ve Çakmaklı gibi köyden mahalleye dönüşmüş bölgelerdeki ev ve işyerlerinden elde edilen; yani her türlü emlak vergisi, harç ve katılım paylarından 31 Aralık 2017 tarihine kadar mahrum kalan Aliağa Belediyesi ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşıyor. Yasaya rağmen söz konusu kanun kapsamındaki yerlere de emlak vergisi tahakkuk ettirerek tahsil etmeye çalışan Belediye, bu durum karşısında dava açarak hakkını arayan; yeni yasal düzenlemeden bilgi sahibi olan bazı sanayi kuruluşlarıyla da karşı karşıya geldi.

ÜCRETSİZ HUKUKİ DANIŞMANLIK

Aliağa Belediyesi’nin itirazlarına rağmen, verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu ve kararın bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığını belirten Bölge İdare Mahkemesi’nin kararları aynı zamanda bölgedeki diğer kuruluşlar ve vatandaş için de emsal niteliği taşımakta. Konuyla ilgili mağrudiyet yaşayan vatandaşlara yardımcı olmak için bazı avukatlar ücretsiz danışmanlık hizmeti verirken, Aliağa Belediyesi’nin de bu ekonomik kaybı telafi etmek için son zamanlarda denetimleri sıkılaştırıp esnaf ve sanayi kuruluşlarına çeşitli cezalar kestiği ve kesmeye çalıştığı da gelen bilgiler arasında. (BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler