131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

ORGAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ ANLATILDI

20 Mart 2017, Pazartesi 06:57

     


İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğünce il genelinde yürütülen “Hayat Senin Ellerinde” projesi kapsamında Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından “Organ Bağışı ve Önemi” konulu konferans düzenlendi.

Tüpraş Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan etkinlikte, İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Müge Padır ile İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özkan Orhun organ bağışının önemi ve yapılan bağışlar üzerine birer konuşma yaptı. İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özkan Orhun yaptığı konuşmada “ Tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle, görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, hayatta olan, ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan, sağlıklı organın nakledilmesidir. Yani, cana can katmaktır. Organ nakli, cana can katmaktadır. Türkiye’de organ nakli bekleyen, yaklaşık 28 bin hasta var. Ancak, buna karşılık bağış yapmak isteyen insan sayısı son derece az. Her geçen yıl organ ihtiyacı olan hasta sayısı artmaktadır. İzmir, beyin ölümü gerçekleşen kişilerden, organ bağışı açışından birinci il durumunda. Ama bunda bile, her üç beyin ölümünden ancak bir tanesinin organları bağışlanıyor. Başımıza geldiği zaman, organ bağışının öneminin farkına varıyoruz. Başımıza gelmediğinden, bunun farkına varamıyoruz. Lütfen bunun farkına varın, organlarınızı bağışlayın diyorum. Sizlerden dileğimde, bugün burada dinlediklerinizi yakın çevrelerinizle paylaşmak, organ bağışı farkındalığını artırmaktır. Organlar toprak olmasın, bendende can olsun” dedi.

Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Müge Padır ise, organ bağışıyla ilgili sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de organ bağışının yeteri kadar olmadığını ve bu yüzden organ ve doku bağışı konusunda farkındalık yaratmak istediklerini, Sağlıklı her organın bağış yapılabileceğinden bahsederek, bağışlanacak organlar ile bir insanın hayata yeniden tutunabileceğinin önemi belirten Padır, vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti. Vatandaşların yoğun ilgisi gören konferansın ardından Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğünün açtığı organ bağışı standında organ bağışında bulundular.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler