131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

CHP’Lİ VEKİLLER ZEHİRLENME OLAYINI TAKİPTE

20 Temmuz 2018, Cuma 06:29

     


CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Bedri Serter ve Mahir Polat, Star Rafinerisi Çay Ağzı Kampı’nda kalan işçilerin gıda zehirlenmesi olayının ardından Aliağa'ya gelerek bir takım temaslar ve incelemelerde bulundular.

Star Rafinerisi taşeron işçilerinin konakladığı Çayağzı Kampı'nda yaşanan gıda zehirlenmesi olayını incelemek üzere Aliağa'ya gelen CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Bedri Serter ve Mahir Polat önce Aliağa Devlet Hastanesi'ne giderek zehirlenme olayı ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz'ı da makamında ziyaret eden CHP heyeti, Star Rafinerisi’nin ana yüklenici firması TSGI ile de görüşmek istedi. Ancak firma yetkilileri, siyasi partiler ile görüşme yapmayı doğru bulmadıklarını belirterek CHP heyetine bu görüşmeyi yapamayacaklarını iletti. CHP Milletvekilleri, yaptıkları incelemeler ve temasların ardından partilerinin Aliağa ilçe başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

DURMAZ, SORUMLULARI DİLE GETİRDİ

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Azerbaycan petrol şirketi SOCAR firması tarafından Aliağa’da Star Rafinerisi’nin inşa edildiğini hatırlattı. Konuşmasında, bölgede sorumluluğu olan firmalara değinen Durmaz, “SOCAR, Star Rafinerisi inşaatını anahtar teslimi olarak SOCAR firması TSGI konsorsiyumuna vermiştir. Esas olarak bu inşaatın sorumluluğu TSGI firmasındadır. TSGI konsorsiyumu, fabrika inşaatının yanı sıra bu arazi üzerinde Aliağalı bir firma olan Özdenizcilik firmasına bir işçi kampı kurdurmuştur. Yaklaşık 15 bin işçinin konaklayabileceği bir kamptır burası. Bu kampta rafineri inşaatında iş yapan alt yüklenici firmalar işçilerini konaklatmaktadırlar.” diye konuştu.

“TABLO SON DERECE AĞIR”

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, zehirlenme olayının nasıl yaşandığına dair hatırlatmada bulundu. Hastane ziyaretinde, işçiler tarafından yeniden çeşitli şikayetlerle müracaatlar yapıldığını gördüklerini söyleyen Durmaz, “1400 kişi sadece hastanede tedavi edilenler, en az 300 kişi de Çayağzı kampının revirinde tedavi altına alınmış. 27 doktorla da ilk müdahale orada yapılmış. Bugün itibariyle sayı 2000'e yaklaşmış vaziyette. Tablo son derece ağır. Hayati tehlikesi olan bir hasta yok. Star Rafinerisi yönetiminin de konuya hassasiyetle eğildiklerini öğrendik. İlgili yemek firması ile anlaşmalarını iptal ettireceklerini söylediler.” dedi.

SERTER, “TAHLİLLERİN SONUÇLARINI BEKLİYORUZ”

Durmaz’ın ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter de, “Biz buraya siyaset yapmaya gelmedik. 3 bin tane canın ne kadar ucuza mal olduğunun gözlemini sizlerin önüne sermeye geldik. Bugün içler acısı olaya şahit olduk. 9 defa olan bu olay, alışkanlık haline gelmiş. Hepimiz ekmek parası için çalışıyoruz, ama ekmek parası için çalışırken başkalarının canı üzerinden bunu yapmak yakışmaz. CHP olarak siyasi arena üstünde siyaset yapmak istemeyiz, bu olayın bundan sonra olmaması için mücadele etmeye geldik. Kaymakama da, ‘Devlet desteği ile sorumluları toplayın ve bu işe son verin’ dedik. Burada iş güvenliği şirketinin de sorumluluğu var, neden inceleme yapmadı? Neden bu firmanın önünü açtı, bunu da sorumlu tutuyoruz. Tahlillerin sonuçlarını bekliyoruz. Bu raporları genel başkanımıza da sunacağız. Olayın takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.

POLAT, “İŞÇİ KAMPI DEĞİL TOPLAMA KAMPI”

Türkiye tarihinin en büyük zehirlenme vakalarından biri ile karşı karşıya olunduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ise, “Savcılık kovuşturma başlattı, biz de bunun takipçisi olacağız. Kampla ilgili anlatılan verilere baktığımızda oranın bir işçi kampı değil toplama kampına dönüştüğünü görüyoruz. İnsanlar yıkanamıyor, sağlıksız ürünlerle yaşamak zorunda bırakılmış. Bunlar incelenmeli, bununla ilgili önerge verilebilir.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler