131019098
19 Mart 2024, Salı

MÜFTÜLÜK TEPKİSİ BÜYÜYOR!

20 Ekim 2017, Cuma 06:22

     


Müftülük yasasının meclisten geçmesine kadınlar tepki gösterdi. Aliağa’da iki gündür düzenledikleri imza kampanyası ile yasanın geri çekilmesini isteyen kadınlar ise ‘Vazgeçmeyeceğiz, tasarı geri çekilene kadar mücadeleye devam’ dedi.

Kadınların ve muhalefet partilerinin tüm tepkilerine rağmen Meclis Genel Kuruluna getirilen müftülere resmi nikah kıyma yetkisini de içeren tasarı kabul edildi. Tasarının kabulünün ardından mücadeleden vazgeçmeyen kadınlar dün ve bugün de sokakta olmaya devam ediyorlar. Aliağa Demokrasi Meydanı’nda yasa tasarısına hayır diyen kadınlar, yasa tasarısı geri çekilene kadar kampanyalarını sürdüreceklerini, gerekirse ev ev dolaşarak topladıkları imzaları Cumhurbaşkanlığı’na göndererek Aliağalı kadınların sesini yansıtacaklarını ifade ettiler.

“Müftülük Yasası biz kadınlar için hükümsüzdür!”

CHP İlçe Kadın Kolları’nın öncülüğünde tüm gün Demokrasi Meydanı’nda açtıkları stant ile vatandaşları bu yasa tasarısına karşı mücadeleye çağıran kadınlar, “"Müftülük Yasası'na Hayır!" diyerek seslerimizi sokakta, sosyal medyada yükselttik. Yasa maddeleri bugün Meclis'te görüşülmeye başlandı, müftülüklere nikâh yetkisi veren madde ile sözlü doğum bildirimi konusundaki madde tüm itirazlarımıza rağmen kabul edildi. 11 madde görüşüldü; ama görüşmeler bitmedi. İsteseler de istemeseler de, biz istemeden geçirseler de #MüftülükYasasıHükümsüzdür diyerek sosyal medyadayız, okullarda, sokaklarda, bulunduğumuz her yerde ses çıkarıyoruz ve paylaşıyoruz!” dedi.

“Yasa tasarısı ile kadınlar bu nikaha mecbur bırakılacak!”

Tüm bu "garantilere" rağmen müftülüklere resmi nikâh yetkisi verilmesiyle oluşacak toplumsal ikilik halinin kadınlara baskı olarak döneceğini vurgulayan kadınlar, “Yasada seçenek olsa dahi kadınların aileleri ve toplum tarafından seçeneksiz bırakılacağını da biliyoruz. Herkesin birbirine benzemesi ya da sırf benzediği insanlarla aynı çevrede bulunması halini körükleyen bu yasal değişikliğini bedelini ödemek zorunda kalmak istemiyoruz. Kadın-erkek eşitsizliğini doğal addeden, bunu "milli ve dini aile yapısı" diyerek açıkça normalleştiren bir kuruma Meclis tarafından resmi nikâh yetkisi verilmesini kabul etmiyoruz!” tasarıyı reddettiler.

İmza atan kadınlardan tepkiler!

İmza standına gelerek tepkisini dile getiren bir kadın “Geleceğimizin karartılmak istendiği, medeni kanun ile bize tanınan hakların tamamına saldırı niteliğinde olan bu yasa tasarısı bizim için hükümsüzdür.” ifadelerinde bulundu. İmza kampanyasına destek veren Birsen Keser, “Biz kadınlar elimizde medeni kanunun bize sunduğu hakları korumak istiyoruz. Zor şartlar altında kazandığımız haklarımızı kaybetmek istemiyoruz. Gün geçmiyor ki kadınlar öldürülmesin, taciz ve tecavüze uğramasın? Bu yasa geçerse kırsaldaki genç kızlarımızın küçük yaşta evlendirilmesinin de önünün açılacağını düşünüyorum. Bu tasarı geri çekilene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Hükümete buradan diyorum ki; kadınların üzerinden elini çek! Biz kadınlar kendi irademizle karar alabiliriz. Erkeğin hiçbir alanda böyle bir hükmünün olmasını istemiyorum.” diyerek tepkisini ifade etti.

İmza atan bir başka kadın ise “Yarın öbür gün müftülere tanıdıkları bu hakkı imamlara da verecekler. Tek tek gerici uygulamalarını geçirmek istiyorlar ancak ben bu tasarıyı kabul etmiyorum.” şeklinde konuştu. CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz da “Müftülük Yasa’sını kabul etmiyoruz!” diyerek imza kampanyası düzenleyen kadınların standına uğrayarak desteklerini sundu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler