131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "BU RAFİNERİ TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YERLİLEŞTİRME PROJESİDİR”

20 Ekim 2018, Cumartesi 06:37

     


Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliği taşıyan ve bünyesinde 20 fabrikayı barındıran STAR Rafineri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle hizmete açıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Aliağa’da bulunan dev yatırım Star Rafinerisi’nin açılışı öncesi tesisi gezerek, brifing aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir programı kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Sabancı Kültür Merkezi'ndeki 2018-2019 Akademik Yılı açılış töreninin ardından Hava Eğitim Komutanlığı içerisindeki camide cuma namazını kıldı. Erdoğan, namazın ardından helikopterle Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım özelliği bulunan Star Rafinerisi'nin bulunduğu Aliağa ilçesine geldi.

Tesisi gezerek, brifing aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, rafineri içindeki seyir terasında incelemede bulundu. STAR Rafineri'nin Genel Müdürü Mesut İlter, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanlarına, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da eşlik etti.

Rövnag Abdullayev, “Yatırım miktarımız 19,5 milyar Dolara ulaşacak”

Saha gezisinin ardından, Star Rafineri, Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali, Petlim Konteyner Limanı ve Aliağa Genel Müdürlük binasının açılışı için gerçekleştirilen törende ilk konuşmayı yapan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev kendileri için tarihi bir gün olduğunu ve dünyanın en yeni teknolojileriyle donatılan STAR Rafineri'nin Türkiye ve Azerbaycan arasında gelişen ekonominin en önemli projelerinden biri olacağını kaydetti. SOCAR olarak Türkiye’de 14,2 milyar dolara ulaşan yatırımları bulunduğunu anımsatan Abdullayev, "Tüm projeler tamamlandığında yatırım miktarımız 19,5 milyar dolara ulaşacak." dedi.

Fatih Dönmez, “Aliağa yeni bir döneme ev sahipliği yapıyor”

Abdullayev’in ardından söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, STAR Rafineri'nin Türkiye’nin işlenmiş petrol ihtiyacının dörtte birini karşılayacağını belirterek, "Bu da cari açığımızın yıllık 1,5 milyar dolar azalmasına katkı sağlayacak. STAR Rafineri devreye girdikten sonra toplam rafinaj kapasitemiz yüzde 33 artarak yıllık yaklaşık 40 milyon tona ulaşacak. Bu da kendi öz yeterliliğimiz anlamında oldukça önemli." dedi. Rafinerinin Türk-Azeri dostluğu ve iş birliğinin yeni nişanesi olduğunu dile getiren Dönmez, Aliağa'nın bugün Türk enerji tarihinde yeni bir döneme ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Berat Albayrak, “Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, törende yaptığı konuşmada, Enerji Bakanlığı görevini üstlendiği dönemde Milli Enerji ve Maden Politikaları içinde özellikle petrokimya endüstrisinde Türkiye'nin kapasitesine sağlayacağı büyük katkı sebebiyle STAR Rafineri'ye çok büyük önem verdiklerini belirterek, bu büyük projenin sadece sağlayacağı istihdam veya yatırım tutarı ile değil bu endüstride Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmaya vereceği katkıdan dolayı da heyecanlandıklarını dile getirdi. "İşte bugün Yeni Ekonomi Programımızın temel hedef alanlarının başında gelen cari açığın azaltılması ve katma değeri yüksek ürün üretimi stratejilerimizi tam anlamıyla karşılaması nedeniyle heyecanımız bir kat daha arttı." diyen Bakan Albayrak, açılışta verilen fotoğrafın dünyanın içinden geçtiği karamsarlığa, belirsizliğe de aslında en güzel çözüm formülünü sunduğunu ifade etti.

Binali Yıldırım, “Kardeşliğimizi çok daha ileriye taşıyacak”

Star Rafineri'nin açılış töreninde konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, kardeş iki ülkenin akıl, irade ve güç birliği ile vücuda getirdiği eserin, "yahşi bir dikintinin" açılışını yaptıklarını belirtti. Yıldırım Aliağa yarımadasının İzmir'in, Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olduğuna dikkatini çekerek, iki ülkeyi can ile canan haline getiren bu eseri meydana getirmek için 3 bin mühendis, teknisyen, işçinin yanı sıra 19 bin 500 usta ve çalışanın emekleriyle katkı koyduğunu anlattı. Yıldırım, şunları kaydetti: "2011 yılında başlanan ve 7 yıl süren bu devasa eser, rafinerimizin petrol işleme kapasitesine yüzde 25'lik ilave kapasite sağlıyor. Türkiye'nin 40 milyon ton petrol ürünü tüketimi var, bunun 10 milyon tonunu bu rafineriden sağlamış olacağız. Bu bakımdan cari açığımızda da 1,5 milyar dolara varan bir katkıyı bu tesis sağlamış olacak. Aileleriyle birlikte 5 bin nüfuslu küçük bir ilçenin geçimini sağlayacak 1 milyar 640 milyon litre akaryakıt depolama kapasitesine sahip. Anlamı 32 milyon 800 bin araca bir seferde 50'şer litrelik akaryakıt koymak demektir. Ülkemizin işlenmiş petrol ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına sağlayan rafineri, ezelde başlayan kardeşliğimizi çok daha ileriye taşıyacaktır."

İlham Aliyev, “Bizim gücümüz birliğimizdir”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise konuşmasında Türkiye'ye 3'üncü ziyaretini gerçekleştirdiğini ve kardeş Türkiye topraklarında bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. İki ülkenin ortaklığının şerefli bir tarihe dayandığını Aliyev, şöyle konuştu: "Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği sayesinde dünya çapında büyük bir güce ulaştı. Türkiye dünya çapında söz sahibidir. Bu bizi çok sevindiriyor. Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür. Türkiye bölgede çözümcü rol oynuyor. Türkiye ve Azerbaycan dünya çapında kardeşlik örneği gösteriyor. Ben dünyada 2 ülke tanımadım ki Türkiye ve Azerbaycan kadar bağlı olsunlar. Bu büyük bir servettir. Bunun için büyük yatırımları gerçekleştiriyoruz. Bizim gücümüz birliğimizdir ve bu bizim servetimizdir." Türkiye ile diğer önemli projeleri de hayata geçirmeye hazırlandıklarını kaydeden Aliyev, "Her proje, bölge için Avrasya için önem taşıyor. Türkiye ve Azerbaycan güçlü siyasi irade gösteriyor. Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritasını çiziyor. Bu yeni haritaların altında bizim imzamız var. Bütün bu projeler büyük maliyet gerektiren projeler. Burada kardeş ülkelerin ekonomisine büyük yatırım yaptık." diye konuştu. Aliyev, gelecekte iki ülkenin daha da büyük yatırımlar yapacağına inandığını belirterek, Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin de devam edeceğini sözlerine ekledi.

Tayyip Erdoğan, “Dayanışmamızın en önemli ve somut örneklerinden”

Açılış töreninde son konuşmayı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Buradaki konuşmasına, "Aziz kardeşim" diye hitap ettiği Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve tüm misafirleri selamlayarak başlayan Erdoğan, Azerbaycan'ın 18 Ekim Bağımsızlık Günü'nü tebrik etti. Star Rafinerisi'nin açılışıyla dünyaya örnek teşkil eden iki ülke ilişkilerinin bir adım daha öteye taşındığını vurgulayan Erdoğan, "Azerbaycan'la ilişkilerimizi sadece hamaset, sadece siyaset boyutunda bırakmayıp güçlü bir ekonomik çerçeveye de oturtuyoruz." şeklinde konuştu. Tesisin enerji alanında iki ülke arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi için uzun süredir yaptıkları çalışmaların en önemli ve somut örneklerinden olduğuna işaret eden Erdoğan, daha önce Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı Projelerini hayata geçirdiklerini anımsattı. Star Rafinerisi'nin 6,3 milyar dolarlık bir yatırım olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bunun dışında konteyner limanı ve petro kimya tesislerinin de ele alınmasıyla yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırımın bulunduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu rafineri Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Günde 214 bin varil, yılda 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine ve 1,6 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip rafineride dizel, nafta, jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin üretimi gerçekleştirilecek. İstihdam boyutuyla da önemli olan bu tesiste bin 100 kişi görev yapacak. Böylece Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerine önemli bir girdi sağlamanın yanında Ege Bölgemizin refahını da yükseltmiş olacağız." dedi. Rafinerinin açılışını Aliyev ile yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, "Star Rafinerisi ülkelerimize, milletimize ve bölgemize hayırlı olsun diyorum. Bu projenin ülkemize kazandırılmasında ve inşasında başta değerli kardeşim İlham Aliyev ve emeği geçen herkese özellikle teşekkür ediyorum." dedi.

“Her şeyi başlatan petrol damlası”

Konuşmaların ardından iki Cumhurbaşkanı, "Her şeyi başlatan petrol damlasını" simgeleyen damlaya dokunarak tesisi açtı ve daha sonra hatıra fotoğrafı çekildi. Törende TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da yer aldı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler