131019098
19 Mart 2024, Salı

TEOG ÖNCESİ SON TAVSİYELER

20 Kasım 2015, Cuma 06:35

     


Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına hazırlığın hızlandığı bugünlerde sınav kaygısı taşıyan veli ve öğrencilere uzmanlar, sınav sürecinin yönetimine ilişkin önerilerde bulunuyor. Velilerin öğrencilerden beklentilerinin yüksek olmasının, öğrenci üzerinde yol açtığı strese dikkat çeken uzmanlar, velilerin yüksek başarı beklentisinin öğrencide kaygıya yol açabileceğiyle ilgili uyarıyor. Yaklaşan TEOG sınavı öncesi, Aliağa Özel Final Temel Lisesi Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Duygu Yıldız Torun, veli ve öğrencilere sınav kaygısıyla baş etme ve süreci yönetme konusunda önerilerde bulundu.

“ÇOCUĞUNUZU GÖZLEMLEYİN”

Başarılı olmaları konusunda çocuklara çok fazla sorumluluk yüklendiğini belirten Torun, “En azından çocuklardan beklentiyi yüksek tutmamak gerekiyor ki eldeki hamuru en doğru şekilde yoğurabilelim” dedi. Öğrencileri net bir şekilde gözlemlemesi ve başarı kadar başarısızlığı da kabul edip hareket etmeleri konusunda velileri uyaran Torun, “Kendi başarısızlıklarımızı çocuklarımız üzerinde görmemeyi istiyoruz aslında. En büyük sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. İster istemez bu çocuk üzerinde bir baskı oluşturuyor. Çünkü anne ve babalar kendi eksikliklerini kapatmak adına öğrencilerden daha iyilerini yapmaları yönünde beklentilerini hissettiriyorlar. Bu da çocuk da bir stres yaratıyor. Ve öğrenciler bu nedenle sadece anne ve babasını mutlu etmek için çalışıyor” şeklinde konuştu.

“HİÇBİR SINAV SON DEĞİLDİR”

Öğrencilerin ise yapabileceklerinin en iyisini sınav kâğıdına aktarmalarının önemine dikkat çeken Torun, “Sınava kadar öğrenciler, belli sürede dersleri görüyor, eğitim alıyorlar. Derslerinde gördüklerini kullanabildikleri zaman sorun yaşamayacaklardır. Belli bir rutin çalışmaları olmak zorunda. Her gün düzenli tekrarını yapan bir öğrenci sınav esnasında da zaten çok büyük bir zorluk çekmiyor. Hiçbir sınav bir son değildir. Öğrenciler sınavları birer basamak olarak gördüklerinde başarı da beraberinde gelecektir” dedi.

TURLAMA TEKNİĞİ AVANTAJ SAĞLIYOR

Sınavda turlama tekniğini kullanmalarını öneren Torun, öğrencilerin sınav esnasında herhangi bir soruya takılıp kalmamasının sınav başarısına olumlu etkisine vurgu yaparak sınava girecek olan öğrencilere, “Bilemedikleri soruları mutlaka atlasınlar, sınavda yapabilecekleri sorular olduğunu unutmasınlar. Sorunun yanına ufak bir işaret koyup o soruya tekrar geri dönsün ve çok fazla zaman kaybetmeden yine kendilerine en yakın şıkkı işaretlesinler. TEOG okul ortalamasıyla yükseltilebilen ve 4 yanlışın 1 doğruyu götürmediği bir sınav. Bu önemli bir avantaj. Kesinlikle boş soru bırakmamaları lazım” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler