131019098
19 Nisan 2024, Cuma

HAVAMIZ KÖTÜ!

20 Kasım 2017, Pazartesi 06:45

     


Aliağa’da zaman zaman çeşitli platformlarda dile getirilen hava kirliliği son günlerde yeniden gündemde. Geçtiğimiz günlerde Aliağa Ticaret Odası’nda odanın iç ve dış paydaşlarıyla yaptığı toplantıda katılımcıların Aliağa ile ilgili en çok dile getirdiği sıkıntı hava kirliliği oldu.

Yaklaşan kış ayları nedeniyle konutlarda ısınma amaçlı kullanılan yakıtların oluşturduğu kirlilik ile sanayi tesislerinin bacalarından yayılan dumanlar Aliağa’nın hava kirliliği tablosunu yeniden gözler önüne sermeye başladı. Zaman zaman çeşitli platform ve etkinliklerde dile getirilen ilçedeki giderek artan hava kirliliği son günlerde yeniden konuşulmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Aliağa Ticaret Odası’nın öncülüğünde bir araya gelen toplumun farklı kesimlerinden temsilciler, Ticaret Odası’nın stratejik planlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda Aliağa’nın sıkıntılarını da dile getirdiler.

ALTO’nun iç ve dış paydaşlarının görüşlerine başvurulduğu toplantıda katılımcıların en çok üzerinde durduğu konulardan biri ilçede giderek artan hava kirliliği ve kirlilik nedeniyle bölge insanının yakalandığı ağır hastalıklar oldu. Katılımcıların bir diğer dikkat çektiği nokta ise özellikle akciğer kanserinden dolayı ilçede yaşamını yitirenlerin son zamanlarda giderek arttığı, ancak hastaların tedavi süreçlerini Aliağa’daki hastane sıkıntısı nedeniyle İzmir’deki hastanelerde geçirdikleri için bu konuda istatistik tutulmasının önünün kapandığı oldu.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil Kınay da, geçtiğimiz aylarda İzmir'in 2017 yılı Çevre Durum Raporunu açıklarken Aliağa bölgesindeki ağır sanayi tesislerinden kaynaklı hava kirliliğinin yıl boyunca devam ettiğini, kış aylarında ısınma kaynaklı kirlenme de eklendiğinde sorunun daha da büyüdüğünü anlatmıştı.

Plansız yapılaşmanın da hava kirliliğinde payının yüksek olduğunu dile getiren Kınay, “Yeşil alanların yok olması, hava hareketini sağlayacak hava koridorlarının ortadan kalkması, sosyo-ekonomik faktörlere de bağlı olan kalitesiz yakıt kullanımı, kent içerisindeki ve çevresindeki sanayi tesisleri, taş ocakları gibi faktörler kentin hava kalitesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu sorunun kontrol altına alınarak çözülebilmesi için bütüncül bir yaklaşımla hava kalitesi yönetim planı yapılması ve kent sürecindeki tüm faaliyetlerin planlanmasında bu planlar doğrultusunda çalışmalar yürütülmesi gerekiyor. Aliağa’da sanayi tesisleri ile ilgili sorunu çözmeden doğalgaz ve daha az kirletici yakıt kullanımının teşvik edildiği önlemler kalıcı olmaktan uzak. Kentin farklı ve gelir seviyesi düşük bölgelerinde kullanılan yakıtlarla ilgili sorunun sosyal boyutunun da çözülmesi gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler