131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ALOSBİ’DE ÇEVRECİ YATIRIMLAR SÜRÜYOR

21 Ocak 2019, Pazartesi 06:15

     


Yeşil alanlara ve çevreci teknoloji yatırımlarına büyük önem veren ALOSBİ, Türkiye’nin en yeşil OSB’si olma yolunda büyük bir adım daha attı.

Enerji tedariğinde yenilenebilir kaynaklara yönelmek için hayata geçirilen rüzgar enerjisi santralinin temeli 3 Ocak 2019 tarihinde atıldı. Yeni idare binasının temel atma töreniyle aynı gün yapımına başlanan rüzgar enerjisi santraliyle ilk etapta 1 MW’lık üretim yapılırken zamanla ek türbinlerle bu kapasitenin artırılacağı belirtildi.

Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin (ALOSBİ) Aliağa ile birlikte bölgenin de gelişiminde önemli bir katkı sağladığını söyleyen ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, aynı zamanda çevreci yatırımlara, yönetim olarak büyük önem verdiklerini de söyledi. 3 milyon m2 yeşil alanı, çevreye zarar vermeden atık suları bertaraf eden su arıtma tesisi gibi yatırımlarla ön plana çıkan ALOSBİ şimdi de yeni açılacak olan enerji santraliyle enerji gereksiniminin bir bölümünü yenilenebilir enerjiyle karşılamış olacak.

Bölge Yenilenebilir Enerji Üssüne Dönüşüyor

Yaşanan gelişmelerle birlikte yenilenebilir enerji alanında üs haline gelmeye başlayan bölgede Siemens Gamesa tarafından yapılan yatırım da devam ediyor. Siemens Gamesa tarafından ALOSBİ’ de kurulacak rüzgâr türbini fabrikasının bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Bunlarla birlikte Siemens Gamesa’ nın yan sanayisi olan Koreli CS Wind geçen yıl yaptığı yatırım ile bölgeye büyük katkı sağlayacak. Siemens Gamesa’ nın diğer tedarikçileri de bölgeye yatırım yapmak için görüşmelerini devam ettirmektedir.

Gelecek İçin Yeni Yatırımlar

10 milyon m2 üzerindeki alanda kurulu OSB, geniş sanayi parselleri ve kusursuz altyapısıyla ilk günden beri büyük yatırımcıların ilgisini çekerken ülke sanayisinin sayılı OSB alanlarının da içinde bulunuyor. En önemli özelliklerinden birinin kusursuz lojistik avantajı olduğunu vurgulayan Tezcan, bu avantajın bünyelerinde bulunan çok sayıda büyük üretim tesisi için büyük önem taşıdığını belirtti. Bölgedeki parsellerin, gelen yoğun taleplerle dolmaya başlamasıyla 5 milyon m2 genişleme alanının da zaman içinde devreye girmesi bekleniyor. Temelleri atılan yeni idari bina ve rüzgar enerji santrali atılımlarıyla bu genişlemenin oluşturacağı ihtiyaç da daha en başından karşılanmaya başlamış olacak. ALOSBİ yönetiminin 5’er yıllık planlarla her ayrıntısı önceden planlanan adımlarla hareket ediyor oluşu, gerekli altyapı ve teknolojinin daima yeterli ve sorunsuz olacağını da gösteriyor. Enerji tüketiminin yenilenebilir kaynaklarla sağlanacak olmasıysa hem ülke ekonomisine katkı hem de yatırımcılara avantaj olacak.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler