131019098
19 Mart 2024, Salı

4.BAKIRÇAY TARIM VE HAYVANCILIK ZİRVESİ YAPILDI

21 Mart 2018, Çarşamba 06:41

     


İzmir’in Bergama İlçesinde Bergama Belediyesi, Bergama Ziraat Odası ve Bakırçay Gazetesi organizasyonu ile “4.Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi” gerçekleştirildi. Zirvede Kozak Yaylası’nda yaşanan çamfıstığı sorununa değinen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bir dönemin en zengin ve en çok göç alan köyleri şimdi göç verir duruma geldi. Acilen Kozak yaylası için araştırma merkezi kurulmalı” dedi.

Bergama Kültür Merkezi BerKM’de yapılan Tarım ve Hayvancılık Zirvesine AKP İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, İzmir Ziraat Odası ikinci Başkanı Arif Metin Karagöl, İzmir Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Vekili Musa Bakan, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Bergama İlçe Tarım Müdürü Adem Aklar, Bakırçay Gazetesi sahibi Rıdvan Karapehlivan, Siyasi Parti Temsilcileri ve üreticiler katıldı.

ÜRETİM GÜCÜNÜ YAVAŞ YAVAŞ KAYBEDİYORUZ

Zirvede bir konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Tarım bu ülkenin en önemli potansiyellerinden birisi. Bergama bereketli Bakırçay Ovası toprakları üzerinde kurulu bir tarım ilçesi. Bergama denince aklımıza tarih ve kültür geliyor. Bir yandan da bu bereketli topraklar üzerinde kurulu 114 köyü ve 5 beldesi ile birlikte çok önemli bir tarımsal merkez geliyor. Buradaki pamuğun kalitesini herkes biliyor. Son yıllarda domates, mısır ve tohum üretimlerindeki avantajlarımız biliniyor. En önemli sorunumuz köylerin hızla boşalması ve yaşlı nüfus. Bu bereketli topraklarda ki üretim gücünü yavaş yavaş kaybediyoruz. Genç nüfus giderek tarımdan uzaklaşıyor. Bu genç nüfusu tarıma nasıl döndürebiliriz, bunu konuşmamız gerekiyor” dedi.

KOZAK YAYLASI İÇİN ACİLEN ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULMALI

Kozak’ta ki verimin düşmesine değinen Başkan Gönenç; “Bergama özeliyle ilgili en önemli noktalarımızdan biri de Kozak bölgesi. Bundan yıllar önce oradaki muhtarlar tarafından yaşama geçirilen özel ağaçlandırma sahaları, çam fıstığı ormanları Türkiye’ye örnek olabilecek önemli bir model. Yıllardır dışarıya göç vermeden Türkiye’nin en varlıklı köyleri olarak yaşamlarını sürdürürlerken bir takım verim kayıpları nedeniyle onlarda göç vermeye başladı. Hatta ağaçlar kesilmeye ve kereste yapılmaya başlandı. Kozak’taki sorunu araştıracak ve sorunu tespit edecek acil bir ekip kurulmalı. Somut olarak bu işin gerekçelerini ortaya koyabilecek bir enstitü ya da araştırma merkezi ve kurula ihtiyaç var. Bu konuda da biran önce umarım gerekli adımlar atılır. Gerek Bergama Belediyesi gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda her türlü desteği ve hizmeti vermeye hazır” dedi.

TARIMIN ALTIN OLDUĞU DÖNEMLERE GERİ DÖNECEĞİZ

Daha sonra söz alan AKP İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli ise; “Geçen yıl tarımsal hasılatta Avrupa birincisiyiz. Genç çiftçiye destek projemiz var. Bu proje devam edecek. Köylerden kente doğru bir akın olduğu, çiftçiliğin öneminin azaldığı konusunda tespitler var. Biz bu tespitlerin sonucunu izale etmek, gidermek ve eskiye dönmek, tarımın altın olduğu dönemlere geri dönmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Belediye Başkanımızın da söylediği Kozak’ta ki çamfıstığı ile ilgili destekleme sorununu çözmeye çalışıyoruz. Her geldiğimde bununla ilgili şikâyetleri dinliyorum. Bu sadece Bergama’da karşılaştığımız bir sorun değil. Akdeniz’in de bir sorunu. Çözüm için sadece Türkiye çapında değil, İspanya’sıyla İtalya’sıyla hep beraber çalışıyoruz. Kozak bizim için çok önemli. Bergama’nın her yeri, Bakırçay çok önemli. Pamuk, GDO’suz tohum çok önemli. Altın günlerine dönmeye başladık. Geçtiğimiz yıllar bunu hep beraber hissettik. Pamuk üretiminde İzmir geneli yüzde 5,7 ile Türkiye’de dördüncü oldu. Birçok sektörde, birçok dalda İzmir Tarımsal alanda önemli. Bergama’mızda sanayi var, tarih var, turizm var, tarım var. Biz bunları bir plan içerisinde çalışarak Bakırçay’ı zirveye taşıyacağız. Bütün bunları yaparken çevreyi de ihmal etmeyeceğiz” dedi.

ÇANDARLI’DA ENDÜSTRİ LİMANI DÜŞÜNÜLÜYOR

Çandarlı Limanına da değinen İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli; “Çandarlı Limanı’nın yapımında bir gecikme oldu. Bunu hepiniz biliyorsunuz. konteynır limancılığında ki dağılmadan dolayı bir konsept değişikliğine gidildi. Çandarlı Limanı artık endüstri limanı olarak düşünülüyor. Buna bağlı olarak bu bölgede çok büyük bir endüstri tesisinin de çalışması, planlaması yapılıyor” dedi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler