131019098
29 Mart 2024, Cuma

30 GÜNLÜK UMUT

21 Eylül 2016, Çarşamba 06:40

     


Hakkında yıkım kararı verilen evlerle ilgili Kostemkoylular 30 günlük ek süre aldılar.

SİT alanı üzerine kaçak inşa edildiği iddiasıyla yıkım kararı çıkan evlerle ilgili olarak Aliağa Belediyesi’ne ait iş makinaları sabahın erken saatlerinde Köstemkoy’a geldi. Tebligat yapılmasına rağmen evlerini boşaltmayan vatandaşlarla çıkabilecek olası tartışmalar için jandarma ekipleri de olay yerinde hazır bulundu. Köstemkoy mevkiinde SİT alanı üzerine kurulu olduğu gerekçesiyle kendilerine yıkım kararı tebliğ edilen 15 evi yıkmak üzere dün sabah Aliağa Belediyesi’ne bağlı yıkım ekipleri bölgeye sevk edildi. Defterdarlık ve Müze yetkililerinin de geldiği çalışmalarda güvenliği sağlamak üzere İlçe Jandarma Ekiplerinin yanısıra İzmir’den takviye kuvvetler de hazır bulundu.

Aliağa İlçe Jandarma Komutanı Volkan Gürler ile dertleşen Köstemkoy sakinleri, gönderilen tebligatlarda isim ve adres hataları bulunduğunu, ayrıca konuyla ilgili açılan davaların henüz sonuçlanmadığını belirttiler. Bölgedeki bazı ev sahiplerinin Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı çıkarttığını ve bunun diğer evler için de emsal olabileceğini de söyleyen Köstemkoy’lular gerekli yasal süreci tamamlayabilmek ve son bir girişimde bulunmak için ek süre istediler.

Vatandaşların şikayet ve taleplerini dinleyen İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Gürler, Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz’ı arayarak bölge halkının ek süre isteğini iletti. Bunun üzerine Yılmaz, 30 günlük bir ek süre verilmesini kabul etti.

Konuyla ilgili daha sonra bir açıklama yapan Aliağa İlçe Kaymakamı Bayram Yılmaz “Biz kaymakamlık olarak orada sadece güvenlik tedbiri amacıyla bulunuyoruz. Yıkım talebinde bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Defterdarlık ve Milli Emlak’tır. İmar yönünden kararı uygulayacak olan da Aliağa Belediyesi’dir. Vatandaşla kamu kurumları karşı karşıya gelmesin diye, tebligat ve bazı evraklardaki hataların da giderilmesi amacıyla daha ileri tarihte, uygun şartlarda bu kararın yerine getirilmesi üzerine, ilgili kurumların da mutabakatıyla böyle bir şeyi uygun gördük. Boşaltma ve yıkım işlemi bir ay sonra gerçekleşecek. Bundan geri adım atılması söz konusu değil. Ama şu anda bazı tereddütler oluştu, onları gidermek için bir ek süre verdik. SİT alanına yapılmış, imar kanununa aykırı yapılar bunlar. Bu işten vazgeçmiş değiliz, sadece bazı formalitelerin yerine getirilmesi için bu ek süreyi verdik. Oradaki mülk sahiplerinin yanı sıra kamu kurumlarına da verilmiş bir ek süredir bu. Bu sürede ancak mahkeme kararıyla idari işlem durdurulursa yıkımdan vazgeçilebilinir. Yıkım talebinde bulunan kurum talebini geri çekerse veya mahkemeden yıkımın yapılamayacağına dair bir karar çıkarsa, ancak bu şekilde yıkımları durdurabiliriz” dedi. (BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler