131019098
19 Mart 2024, Salı

‘BASIN’ ÖNE EĞİLMESİN

21 Kasım 2015, Cumartesi 06:40

     


1 Haziran 2015 tarihinden bu yana Aliağa ve Bakırçay Bölgesini kapsayan yayınlar yapan Kuzey Ege Haber Gazetesi, yerel basının sıkıntılarının en başında gelen ekonomik zorluklara daha fazla dayanamayıp yayın hayatına son verdi.

Haziran ayından bu yana “Gerçek haberin doğru adresi” sloganıyla Aliağa ve bölgesinde gündem oluşturan haberlere imza atan Kuzeye Ege Haber Gazetesi, yayın hayatına son verme kararı aldıklarını duyurdu. Özellikle Aliağa ve çevresinde yaşanan sorunlara cesur bir şekilde sayfalarında yer veren Gazeteye bu ilkeli yayınlarının bedeli ağır oldu. Kısıtlı maddi imkânlarla yayın hayatını sürdürmeye çalışan birçok yerel gazete gibi Kuzey Ege Haber Gazetesi de tüm maddi zorluklara rağmen dayanabildiği son güne kadar yayın hayatını sürdürdü. Ancak zaten kısıtlı olan ilan ve reklam gelirleri gazetenin baskı ve personel giderlerini karşılamayınca yayın hayatına son vermek zorunda kaldı. Ekonomik zorluklar nedeniyle yayın hayatına son veren gazetenin ilan ve reklam gelirlerindeki düşüşün en büyük nedenlerinden birisi de gazetenin yayın politikası yüzünden siyasi baskılara maruz kalması.

Gazetenin İmtiyaz Sahibi Nazan Ülkü ve Yazı İşleri Müdürü Bülent Pınarbaşı, Kuzey Ege Haber Gazetesi’ni kapatma kararını sosyal medya hesaplarında paylaştıkları duygusal bir yazı ile açıkladılar. Gazetenin yayın hayatına son vermesi ile ilgili ‘Kapatıyoruz’ başlığıyla paylaşılan yazıda şu ifadeler yer aldı, “12 sayı çıkardık. Başlangıcından itibaren takip eden değil edilen olduk. Kopya eden değil, edilen olduk. Kolaycılığa kaçmadık. İnternete düşen bültenlerle gazete çıkarmak yerine kendi haberimizi yaptık, vatandaşın gerçek sorunu, bölgenin gerçek problemleri neyse dile getirdik. Her sayımızda gündem oluşturduk. Şöyle bir bakılıp köşeye konan değil, günlerce konuşulan, elden ele dolaşan ve okunan gazete yaptık. “Gerçek haberin doğru adresi” sloganıyla yola çıktık, gerçek olmayan hiçbir habere sayfalarımızda yer vermedik. Mizansen haberler, reklam haberler, sayfa doldurmak için yazılan magazin haberlerden uzak durduk. Kimsenin kuklası olmadık, kimse adına kalem oynatmadık. Pek çok haber için ulusal medyaya referans olduk. Yerel medyanın gücüyle bölgenin sesi nasıl tüm ülkeye duyurulur, gösterdik.“ Bölgenin marka isimleri” dedik, bu güne kadar Aliağa’ya hizmet etmiş, emeği geçmiş insanları, kanaat önderlerini tanıttık, fikirlerini size ulaştırdık.

“Fotoğraflarla Aliağa Tarihi” dedik, kent kültürünü, kentlilik bilincini geliştirmeye çalıştık, Aliağa’nın resimli tarihini yeni kuşaklara taşıdık, unutulmaya yüz tutmuş hatıraları kayıt altına aldık. “Lezzet durakları” dedik, tarihi ilçemiz kadar eski mekânlarını tanıttık, yeni açılanları sizlerle buluşturduk. “Dosya” açtık, ilçemiz için önemli konular hakkında uzman görüşlerini aktardık. Siyasetin nabzını tuttuk. Siyasetçinin istediğini değil, üstü örtülmek isteneni söyledik. Doğaya sahip çıktık, haksız kazanca itiraz ettik, talana karşı durduk. Çıkar odaklarının, rantiyecilerin, ‘yolunu bulmak için’ bir araya gelmiş sözde kurum ve kuruluşların korkulu rüyası olduk. Hedef olduk. Yumruk yedik, tehdit edildik, iftiralara maruz kaldık. Yılmadık, yıkılmadık! Övgülere olduğu gibi tehditlere de kulağımızı kapatıp sadece işimizi, gazeteciliğimizi konuşturduk. Harama el uzatmadık, hakkımız olmayana göz koymadık, avanta için taviz vermedik. Alnımızın akıyla, emeğimizin hakkıyla, döktüğümüz terin karşılığıyla helal lokmanın peşinde olduk. “Aptallık etmeyin” dediler. “Düzene uyun” dediler. “Alan razı, veren razı; tekere çomak sokmayın” dediler, dinlemedik. Ama olmadı. Nefesimiz tükendi. Övgüler bu gazeteyi ayakta tutmaya yetmedi. Güzel sözler matbaanın faturasını ödeyemedi.

Gündem yarattığımız için mal sahibi ofis kirasından vazgeçmedi. Telefonumuz, internetimiz kent kültürüne ve tarihine yaptığımız katkıyla karşılanamadı. Kuzey Ege Haber, 12 sayılık kısa yolculuğunda üzerine düşeni fazlasıyla yapmış olmanın gönül rahatlığıyla ay sonu itibariyle kapılarını kapatacak. Kimse ellerini ovuşturup erkenden sevinmesin. Bu bir vazgeçiş değil. Olmaması gerekene karşı mücadelemiz internet sitemiz üzerinden ve farklı mecralarda aynı şekilde devam edecek. Bazen, daha uzun mesafe gidebilmek için geri çekilmek, soluklanmak gerekir. Biz biraz soluklanalım; düzenden şikâyetçi olanlar, böyle bir gazetenin bölge için gereklilik olduğunu söyleyenler de biraz düşünsünler. Bu güne kadar yanımızda olan dostlarımıza, okurlarımıza teşekkür ve minnetlerimizle. Kim bilir; belki çok kısa süre sonra, çok daha güçlü bir şekilde bir araya geliriz…”

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler