131019098
28 Mart 2024, Perşembe

İZBAN’DA GREV TARİHİ 10 ARALIK

21 Kasım 2018, Çarşamba 06:11

     


Enflasyon rakamlarının altındaki zam oranını kabul etmeyen Demiryol-İş Sendikası üyesi İZBAN işçileri 10 Aralık tarihinde greve çıkacağını bildirdi.

İZBAN çalışanları için grev tarihi belli oldu. İZBAN’da çalışan Demiryol-İş Sendikası’nda örgütlü işçeler 10 Aralık tarihinde grev yapacak. İZBAN'da şirket yöneticileri ile işyerinde örgütlü Türk İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki dördüncü dönem toplu iş sözleşme görüşmeleri tıkanmış ve sendika geçen hafta bütün İZBAN istasyonlarına ve genel müdürlük binasına grev kararını asmıştı. Demiryol-İş üyesi İZBAN işçileri 10 Aralık tarihinde greve çıkacaklarını duyurdu. Sendika grev kararını açıklamayı son günlere bırakmadı. İzmir kamuoyunun yakından takip ettiği grev süreci ile ilgili açıklama yapıldı. İZBAN işçilerinin katılımıyla alınan karara göre anlaşma sağlanamaz ise 10 Aralık'ta İZBAN'da üretim bir kez daha duracak ve enflasyon oranında zam talebinde bulunan 342 ulaşım işçisi greve çıkacak.

“Bu teklifi kabul etmemiz mümkün değil”

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, "Bu sözleşme İzmir Büyükşehir Belediye işçilerini yakından ilgilendiriyor. Yakın zamanda diğer şirketler de sözleşmeler başlayacak. Ülkenin içindeki ekonomik durum belediye işçilerini de etkiliyor. Sözleşme geçen sene yapılmış olsa zaten bu seneki enflasyon oranından faydalanacaktır. Aziz Kocaoğlu, ‘İzmir'i kitleyin.’ diyor. İZBAN işçisinin maaşı ortadayken bu orana imza atmak mümkün değil. Bütün belediye birimlerinde ilave tediye ve sürüş gibi çeşitli tazminat hakları var. İzmir kamuoyunda İZBAN işçilerinin 7 bin maaş aldığına dair yalan bilgiler yayılıyor. İZBAN işçisinin ne maaş aldığını ve neler talep ettiğini bildirilerle anlatacağız. İşveren, çalışanları enflasyondan koruyacak bir öneride bulunmadı. Bu teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gereken ne varsa yapmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu ücretlere rıza göstermeyeceğiz. Geçinebilmek bir maaş almak için grev yapmaya zorlanıyoruz. 10 Aralık tarihinde greve başlayacağız" ifadelerini kullandı.

TİS Görüşmelerinde ki maddeler

İZBAN'da, makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olmak üzere toplamda 342 işçiyi yakından ilgilendiren TİS görüşmelerinde şimdiye kadar 63 maddelik taslağın 24 maddesinde uzlaşıya varılamadı. Demiryol-İş Sendikası'nın yüzde 27'lik zam talebine karşı İZBAN bürokratları ilk yıl için enflasyonun altında 12-13 arasında, ikinci yıl ise enflasyon oranında artış öne sürdü. Sendika 112 günlük ikramiye talep ederken İZBAN bürokratları 85 günlük ikramiyeyi ilk yıl için 90 ikinci yıl için 95 gün ikramiye önerdi. Sosyal haklar için yüzde 34 önerisi geldi. Sendika ayrıca sürüş ve vardiya tazminatları da talep ediyor ama bu talep de kabul görmedi. İZBAN'da en düşük işçi maaşı bin 883 TL iken en yüksek işçi maaşı sosyal haklar dahil 2 bin 389 TL. 54 işçi de asgari ücretle yaşamaya çalışıyor.

İZBAN'da günde 300 bin civarında insan taşınıyor

İZBAN çalışanları, Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında, ülkenin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sisteminde hizmet üretiyor. Torbalı-Selçuk hattının açılması ile 40 istasyona ve 136 kilometreye ulaşan İZBAN'da günde 300 bin civarında insan taşınıyor. Bir önceki TİS görüşmelerinde de yüzde 11'lik zam teklifi üzerine anlaşma sağlanamamış ve sendika 8 Kasım 2016'da greve çıkmıştı. 8 günlük grev sonucunda işçilerin talepleri kademeli olarak kabul edildi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler