131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

MUTLU BAKIŞ'IN SON DURAĞI ALİAĞA OLDU

22 Nisan 2015, Çarşamba 09:57

     


İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri kapsamında geliştirilen “Mutlu Bakış Projesi”nin son durağı İzmir'in Aliağa ilçesi oldu. Proje kapsamında 14-25 yaş grubu kişileri bilgi kirliliği ile istismar eden gruplara karşı bilinçlendirmek amacıyla Heydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen interaktif sunuma Heydar Aliyev Lisesi ve Türk Eğitim Derneği (TED) Aliağa Koleji 8. sınıf öğrencileri katıldı.

TEM Şube Müdürlüğü Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri kapsamında görevli memurlardan Tunahan Eroğlu ve Semih Sertel'in ortaklaşa yaptığı video sunumları ve slayt gösterimi ile desteklenen konferans; Bilgi, Arkadaşlık, iletişim, Önyargılar, Ben Kimim?, Hedef Koyma başlıkları altında 6 basamaklı olarak gerçekleştirildi. “Mutlu Bakış Projesi” uzman personel ile İzmir ve ilçelerinde gerçekleştirilen sunumların amacına yönelik açıklamada bulunan Semih Sertel, ''Bu proje ile gençlere, doğru bilgiye ulaşarak gerçek arkadaşını seçmeyi, güçlü iletişim kurmayı, önyargılarından arınarak kendini keşfedip bir hedef doğrultusunda ilerlemeyi öğrenen bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede bireyler suç ve suç unsurlarına karışmamış olacaktır'' dedi.

EROĞLU, ''SORGULAMANIN ÖNEMİ KAVRANIRSA KİŞİ KENDİ FİKİRLERİNİ OLUŞTURABİLİR''

Bilginin kişiler tarafından sorgulanmadan kabul edilebildiğine dikkat çeken Tunahan Eroğlu, yaşanan bu durumun istenilmeyen sonuçlar doğurabildiğini söyledi. Bilginin doğru kaynaklardan araştırılması gerektiği ayrıca belirli süzgeçlerden geçirildikten sonra kabul edilmesi gerektiğini savunan Eroğlu, sorgulamanın önemi kazandırılır ise kişinin kendi fikirlerinin oluşabileceğini kaydetti.

''SÖZDE DEĞİL ÖZDE ARKADAŞLIKLAR KURULMALI''

Eroğlu, sunumun 2. basamağı olan 'Arkadaşlık' konusunda şunları söyledi: ''Ergenlik çağındaki gençlerin sosyalleşmesini sağlayan arkadaşlarını doğru seçmesi gerekmektedir. Doğru seçilmeyen arkadaşın kişinin hayatında olumsuzluklara yol açabildiği gibi marjinal grupların da kişileri kendi etraflarında toplama çalışmaları olabilmektedir. Bu yüzden sözde değil özde arkadaşlıklar kurulmalıdır.''

İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN NELER GEREKİR?

İletişim basamağında öğrencilere güçlü bir iletişim kurulabilmesi için iyi bir dinleyici olunması gerektiğini söyleyen Eroğlu, iletişimin sağlanabilmesi için gerekli olan diğer konuların ise; doğru soru sormaktan, geniş bakış açısına sahip olmaktan ve empati kurmaktan geçtiğini ifade etti.

''ÖNYARGILARIMIZDAN ARINMALIYIZ''

Kişilerin önyargı ile yaklaşımı neticesinde karşılaştığı güç durumu anlatan video gösterimi sonrasında konuşan Eroğlu, ''Önyargılarımızdan arınmalıyız. Hayatta, nefretle baktığımız bir kişinin bizim için neler yaptığını ya da bizi çok sevdiğini zannettiğimiz kişilerin zararımıza iş yapabildiğine şahit olabiliriz. Bu yüzden ön yargılarımızdan arınma hususu bu noktada önemlidir''dedi.

''KENDİMİZİ KEŞFETMEMİZ İÇİN GEREKEN DOĞRU SORU 'BEN KİMİM?' SORUSUDUR''

Kişilerin kendisine sorması gereken en temel sorulardan biri olan Ben kimim? sorusu üzerine devam eden sunumda, ''Gençlere doğru soruyu sordurabildiğimiz takdirde onların kendi potansiyellerinin, heyecanlarının ve bunun gibi bir çok ihtiyaçlarının farkına varabildiğini görebiliriz'' diye konuştu.

''BAŞARILAR, HEDEF KONULURSA SAĞLANABİLİR''

Sunumun son basamağı olan 'Hedef Koyma' bölümde konuşan Eroğlu, 'Hayatta hedef belirlenmesi durumunda başarılar elde edilebileceği örneklerle gösterebiliriz. Örneğin, Arjantinli futbolcu LionelMessi ya da Steve Jobshikayelerini incelersek başarılarının hedeflerle gerçekleştiğini görebiliriz'' ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLERDEN PROJEYE TAM NOT

Program sonunda açıklama yapan Heydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi rehber öğretmenlerinden Emine Çavuşoğlu, ''Ergen yaştaki öğrenmeye açık gençlerimizin doğru yönlendirilmesi ve topluma faydalı bireyler haline getirilmesi adına yürütülen proje için İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne teşekkür ediyorum'' dedi. Rehber Öğretmen Dursun Ali Yaman ise, ''gençlerimizin kendisi ve çevresiyle barışık bireyler haline gelmesi kendisi ile birlikte toplumun da faydasına olacaktır. Bu ve bunun gibi projelerin sürdürülebilirliği noktasında kurum ve kuruluşların eğitim faaliyetlerine devam etmesi gerekmektedir. “Mutlu Bakış Projesi” içerisinde yer alan ve emeği geçene herkese teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu. (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler