131019098
19 Nisan 2024, Cuma

PETKİM GÜNLÜĞÜ

22 Haziran 2017, Perşembe 06:58

     


TİS sürecinin tıkanmasının ardından eylemlerine devam eden PETKİM işçileri ile SOCAR yönetimi arasında yaşanan gerginlik, gözaltı ile sonuçlandı.

Salı günü akşam saatlerinde emniyet yetkilileri, sendika yöneticilerini uyararak, kapatılan yolu açmalarını ve kamyon geçişine izin vermelerini isterken, sendika yönetimi ise Baş Temsilci ve diğer üç temsilci hakkında işveren tarafından verilen cezanın ertelenmesini talep ettiler. İstekleri yerine getirilmeyen sendika yönetiminin fabrika içerisine ürün sevkiyatı yapmak isteyen iki kamyonun önünü kol kola girerek kesmesi üzerine, emniyet güçleri Petrol İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay ile birlikte 12 kişiyi yaka paça gözaltına aldı. Gözaltı sırasında emniyet güçlerince yere yatırılıp, ters kelepçe takılmak istenen Ahmet Oktay’ın darp edilmesi fabrika içinde bekleyen işçilerin tepkisine yol açtı. İşçiler sık sık ıslıklar ve ‘yuh’ sesleriyle gözaltı uygulamasını protesto ettiler.

Gözaltına alınan sendika temsilcileri Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, eylemdeki işçilerin aileleri toplu halde PETKİM'in giriş kapısına gelerek işçilere destek verdi. Eş ve çocukları ile buluşan işçiler duygusal anlar yaşadı. Akşam yemeğini de fabrika önünde işçilerle birlikte yiyen aileler, ‘kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz’ sloganları attıktan sonra evlerine dağılırken, eylemciler de PETKİM'de bekleyişlerine devam etti.

Emniyet önünde bekleyiş

Petrol İş yöneticilerinin gözaltına alınması haberinin duyulması ile TÜPRAŞ işçileri ile çeşitli siyasi parti, dernek ve sendika temsilcileri de destek için İlçe Emniyet binası önüne gelerek beklemeye başladılar. Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay cama çıkarak dışarıda bekleyenleri selamladı.

Serbest bırakılan sendikacılar, işçilerle buluştu

İfadelerinin alınmasının ardından, sabah saat 03.00 sularında serbest bırakılan Petrol-İş sendika yönetimi ve Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar PETKİM önüne gelerek işçilerle buluştu. İşçiler, sendika yöneticilerini alkışlar ve ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları ile coşkuyla karşılarken, bir açıklama yapan Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay “İki gündür burada psikolojik bir savaş vardı. O savaşın galibi şu an itibariyle biz çıktık. Bizlere yapılan bu faşizan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırı sadece PETKİM emekçilerine değil, Türkiye işçi sınıfına yapılan bir saldırıdır. İşte bu saldırılara gerekli cevabı vermek hepimizin boynunun borcudur.” dedi.

Aynı gün 16.00’da işbaşı yapan vardiya sabah 08.00’e kadar çalıştı. Diğer işçilerin fabrika içindeki bekleyişi sürerken gözler 13.00’da İzmir’de gerçekleşecek toplantıya çevrildi. Gazetemizin baskıya hazırlandığı sırada görüşmeler devam ederken, işçiler de fabrika içerisinde bekleyişlerini sürdürüyordu. 

(EREN SARAN)







 
Son Eklenen Haberler