131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

HALK DESTEKLİYOR ANCAK NEDENİNİ BİLMİYOR...

23 Ocak 2018, Salı 07:09

     


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de başlattığı harekatla ilgili Aliağalılar destek verdiklerini belirtirken, operasyonun neden düzenlendiğini ise çoğu vatandaşın bilmediği ortaya çıktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’e yönelik harekat başlattı. Başlatılan operasyona 'Zeytin Dalı Harekatı' adı verildi. Başbakan Binali Yıldırım, düzenlenen hava operasyonuyla 108 hedefin vurulduğunu, bölgeye yönelik topçu atışlarının sürdüğünü ve yarın gerekli görüldüğü takdirde kara harekatının da başlayabileceğini söyledi.

Aliağalılarla yaptığımız sokak röportajlarında büyük çoğunluk operasyonu desteklediğini açıklarken, birçok vatandaş Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Afrin’de başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekatı’ için, “Türkiye’nin Afrin operasyonuna karşı çıkan herkes teröristlere destek vermektedir” söylemlerinden ötürü gerçek fikirlerini söylemekten çekindiklerini dile getiriyor. Afrin’deki operasyonla ilgili detaylı bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen vatandaşlar, “askerlerimizin ölmesini istemeyiz ancak sınır güvenliğimizi korumak adına ne gerekiyorsa yapılmalı. Siyasilerden gerçek bir açıklama bekliyoruz. Eğer daha önceki operasyonlarda olduğu gibi bir başarısızlık ile dönülecekse askerlerimizin siyasi çıkarlar uğruna ölmesini istemeyiz.” açıklamalarında bulunuyor.

‘Şehit sayısının artmasını istemiyorum’

29 yaşındaki Onur, “Her şeyin hayırlı olmasını, kazasız belasız askerlerimizin dönmesini istiyorum. Türkiye sınırlarının dışına çıkılması taraftarı değilim. Kendi sınırlarımızı korumak adına üzerimize düşeni yapmalıyız ama kendi sınırlarımızın dışında yaşanan olaylarda geri durmalıyız diye düşünüyorum. Halk olarak savaş istemediğimizi söyledik, karar veren ise başımızdakiler. Çavuşoğlu’nun operasyona hayır diyenleri terörist olarak nitelendirmesini de doğru bulmuyorum. Ülkemizde ifade özgürlüğü olması gerekir. Herkesin eşit bir şekilde düşünceleri söylemesi gerekir. Bu operasyon beni endişelendiriyor çünkü askerlerimizin şehit olmasını, şehit sayısının artmasını istemiyorum. Artık şehitlerimiz gündeme bile gelmiyor ancak olan bizlerin çocuklarına oluyor. Ben de askerlik yaptığım için neyin ne olduğunu az çok biliyoruz. Bedelli askerlik yapanlar operasyonu desteklediğini açıklıyor, durumu iyi olanlar parasını veriyor kendi çocuklarını askere göndermiyor. Bence asıl soru bu; neden bizim çocuklarımız gidiyor da onlar eşit bir şekilde savaşmıyor? Hiçbir ana baba kendi evladının cephede ölmesini istemez. Daha öncede Irak ve Suriye’ye asker gönderildi. Askerlerimiz şehit oldu. Biz elbette bunların yaşanmasını istemiyoruz.” dedi.

Bir giyim mağazasında çalışan Fatma isimli genç ise Afrin’e başlatılan operasyon ile ilgili pek bir bilgisinin olmadığını ancak savaş istemediğini dile getirerek, “Ben kimsenin ölmesini istemiyorum. Barıştan yanayım. Ailemden birinin de, hiçbir erkeğin de savaşa gitmesini istemem. Zenginlerin çocuklarına hiçbir şey olmuyor bu savaşlarda…” diyerek yaşananları çok fazla takip edemediğini söyledi. Beyza ve Alper isimli iki öğrenci de operasyon hakkında bilgisi olmadığını ancak yine de desteklediklerini açıkladı.

‘Herkes katılsın, sadece bizim çocuklarımız değil!’

Aliağa’da esnaflık yapan bir vatandaş ise “Ülkemizi tehdit eden her türlü unsurun yok edilmesi gerektiğini düşünüyorum. AKP’li değilim ancak bu operasyon gerekliydi. Burada siyasi bir durum yok. Ben bedelli askerlikten yana değilim. Operasyona Cumhurbaşkanı’nın oğlu dahil herkesin katılmasından yanayım. Sadece bizim çocuklarımız katılmasın. Ben ülkemde bir savaş olsun istemem, kimse kendi ülkesinde bir savaş olmasını istemez. Afrin’de de sivillerin ölmemesi için önlemler alındığı söylendiğine göre dikkat ediliyordur diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

‘Bu operasyon inandırıcı değil’

Özel sektörde işçi olarak çalıştıklarını söyleyen Özgür ve Sadık, operasyonun bir sonuç verecekse yapılması gerektiğini dile getirerek, “Daha önce de operasyonlar yapıldı ancak operasyon yapılan yerlerde teröristlerden temizlenme olmadı. Yine böyle bir çıkış yapıyorlar, bizce dağı taşı bombalıyoruz. Gerçek niyetlerinin seçim yatırımı olduğundan şüpheliyiz. Afrin’de ne ABD ne Rusya yardımcı olmayacak. 2019 seçimleri öncesi bu operasyon ile kendilerine güç topladıklarını son birkaç gündür medyadan da görebiliriz.” dediler.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler