131019098
29 Mart 2024, Cuma

MEGA HAZIFA'DAN 'BEYNİ ETKİN KULLANMA SEMİNERİ'

23 Nisan 2015, Perşembe 09:42

     


Aliağa Mega Hafıza Dahi Çocuk Yetiştirme Merkezi tarafından 'Beyni Etkili Kullanma' konulu seminer düzenledi. Aliağa Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminer, Şemsigül Yakupova'nın 'Dombra' adlı Kazak çalgısı eşliğinde söylediği parçalar ile başladı.

Mini konserin ardından Mega Hafıza Aliağa Şubesi Kurucu Müdürü Akgül Barutcu, ''Bugün burada “Beyni Etkili Kullanma” konusu üzerine bir seminer hazırladık. Umuyorum siz öğrencilerimiz ve veliler seminerden memnun kalırsınız. Sizler için bir kaç etkinlik ve gösteri hazırladık'' diyerek sahneye ilk gösterimi sunmaları için, Mega Hafıza Aliağa Şube Merkezi'nde eğitim gören bir kaç öğrenciyi davet etti. Yaşları 5-7 arasında değişen öğrenciler, 'Five Little monkeys' isimli ingilizce şarkıyı, videoda yer alan maymunların hareketlerini bire bir taklit ederek söylemesi seyirciler büyük alkış aldı.

CEYLAN, ''MENTAL ARİTMETİK İLE HESAP MAKİNESİNDEN DAHA HIZLI İŞLEM YAPILABİLİYOR''

Seminer, Aliağa Mega Hafıza Dahi Çocuk Merkezi Müdürü Turgay Ceylan mega aritmetiğin tanımına ilişkin açıklamalar ile devam etti. Ceylan, ''Mega aritmetik, zihinsel aritmetik veya diğer bir ifadeyle mental aritmetik kanalıyla, matematik alanında elde edilen zihinsel bir beceridir. Bu zihinsel beceri çocukların matematik yeteneklerini güçlendirerek geliştirmekte ve hesap makinesinden daha hızlı olarak zihinsel aritmetik işlemlerini doğru bir şekilde yapmalarını sağlıyor''dedi.

ÖĞRENCİLERDEN HAFIZA ŞOVU

Konuşmaların ardından kısa adı “Memoriad” olan dünyadaki tek resmi “Hafıza Olimpiyatları”nda Türkiye ikincisi Melisa Solak, dördüncü Mert Gümüşkaya, beşinci olan Rüya Gümüşkaya'nın yanı sıra Mega Hafıza Dahi Çocuk Yetiştirme Merkezi Aliağa Şubesi diğer öğrencilerinden, Beste Elbrus, Nisa Salman, Aliş Maden ve Musa Şimşek sahneye davet edildi. Öğrenciler belirli salise ve saniye aralıkları ile 1,2, 3 ve 4 basamaklı sayıların toplamını yaptı. Ayrıca Ali Dağdelen isimli öğrencinin, dans ederken işlem yapması seyirciler tarafından tam not aldı.

Öğrencilerin hafıza yeteneklerini sergilemesinin ardından 'Beyin Gücünüzü Keşfedin' isimli bir sunum yapan Dünya Hafıza ve Zihinsel Matematik Olimpiyatları Başkanı Melik Duyar, beyin potansiyelini idare eden en önemli faktörün hafıza gücü olduğunu belirterek şunları söyledi; ''İnsanı insan yapan beynindeki hafıza gücüdür. Dolayısıyla insanın en büyük gücü, hafıza gücüdür.''

DUYAR, ''ÖĞRENMEK İSTİYORSAK OLAYA DUYGULARIMIZI KATMAK ZORUNDAYIZ''

Bilgilerin hafızaya kaydedilmesine karar verenin beynin orta kısmında yer alan 'hipokampus' olduğunu kaydeden Duyar, 'hipokampus''te bir düğme olduğunu ve o düğmenin açık olması durumunda bilgilerin kaydedilebileceğini söyledi. Duyar seyircilere, 22 Kasım 2014 tarihinde akşam yemeğinde ne yediniz? diye sordu. Salonda sessizlik oluşurken seyircilere ikinci bir soru yöneltti: 'Çok şaşırdığınız, korktuğunuz, sevindiğiniz bir olayı düşünür müsünüz? Katılımcıların bu soruya hızlıca cevap verebildiğini gözleyen Duyar, aldığı cevaplar karşısında şunları söyledi: '' Görüyoruz ki işin içine duygular girince 'hipokampus' açılıyor ve duygularımızla yaşadıklarımız ya da öğrendiklerimiz hafızamıza kayıt ediliyor. Buradan yola çıkarak 'hipokampus'u açmak istiyorsak öğrenmenin içine duyguları katmak zorundayız diyebiliriz'' diye konuştu.

''BEYNİN SOL YANI MANTIKSAL İŞLEMLER, SAĞ YANI İSE SANATSAL FAALİYETLER ÜZERİNE KURULUDUR''

Sunumun devamında beynin sağ ve sol yarım küresinin farklı işlevleri olduğunun bilimsel çalışmalarla kanıtlandığına dikkat çeken Duyar, ''Beynin sol yarımküresi daha çok okul başarısı üzerine organize edilen fonksiyonları kaydederken sağ yarımküre ise, daha çok sanatsal başarıların yer aldığı fonksiyonlarla donatılmıştır'' dedi. Mantıksal odaklı olan işlemler dahilinde matematik, sayılar, problem çözümlerinde beynin sol tarafının kullanıldığını söyleyen Duyar, şekil, boyut, ritim, müzik elementleri ve bunun gibi tüm hayal gücü fonksiyonlarının ise beynin sağ tarafının kullanılması ile yapıldığını ifade etti.

Seminer, Akgül Barutçu'nun Melik Duyar’a sunduğu çiçek ve plaket takdimi ile sona erdi. Programın tamamlanmasın ardından seminere katılan aileler, minik öğrencilerin, aldıkları eğitim sonrası geldikleri seviyeden ve Melik Duyar'ın yaptığı sunumdan memnun olduklarını dile getirerek, Mega Hafıza ekibine teşekkür etti. (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler