131019098
19 Nisan 2024, Cuma

ERDOĞAN, TANAP’I DEĞERLENDİRDİ

23 Mayıs 2016, Pazartesi 06:13

     


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gençlerle buluştu. Azerbaycanlı bir öğrencinin sorusu üzerine TANAP Projesine değinen Erdoğan, projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacı ile Aliağa'daki petrokimya tesislerinin hammadde ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ATV ve A Haber'in ortak yayınında gençlerin sorularını yanıtladı. Canlı yayınlanan programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycanlı öğrencinin TANAP Projesi ile ilgili sorusunu yanıtlayarak, “Kardeş Azerbaycan ile projelerimiz artarak devam edecek. TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) Türkiye'nin enerji ihtiyacının bir kısmını karşılayacak. Şu an Azerbaycan'dan 6-7 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz. Bu bizim için yeterli değil. Bize daha fazla doğalgaz lazım. Bunun 20- 30 milyar metreküpe ulaşması gerekiyor. Diğer taraftan Avrupa'nın talepleri var. Nabucco Projesi yürümedi. AB bu konuda lafını yaptı ama adımını atamadı. TANAP bu konuda işe çok süratli girdi. Biz de TANAP'a ciddi oranda ortak olduk. Şu anda bu işi yürütüyoruz. İnşaat hızla devam ediyor. TANAP'ın tamamlanması ile Türkiye olarak ciddi doğalgaz ihtiyacımızı karşılayacağız. Azerbaycan'ın Aliağa'da tesisleri var, tesislerin oradan doğalgaz ihtiyacı karşılanacak. Bunun dışında Avrupa'ya da doğalgaz verilecek” ifadelerini kullandı.

TANAP’IN ALİAĞA’YA KATKISI NE OLACAK?

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmayı planlayan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) 7 milyar dolarlık bir proje. Azerbaycan, Türkiye’de Aliağa gibi çok uygun bir coğrafi konumda sahip olduğu petrokimya ve rafineri tesisleri sayesinde hammadde olarak sattığı kaynaklarını değer artırıcı ürüne dönüştürerek satabilecek. SOCAR bu mevcut tesislere kaynağı kendinde olan ve TANAP ile çok uygun maliyetle Türkiye’deki tesislerine nakledeceği doğalgazı hammadde olarak kullanacak.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler