131019098
19 Mart 2024, Salı

ÖNCE YHK ŞOKU, SONRA ANLAŞMA

23 Haziran 2017, Cuma 06:19

     


Görüşmeler devam ederken ara vererek PETKİM iş yerine gelen Petrol-İş Aliağa Şube yöneticileri, işverenin görüşmeleri yüksek hakem kurulu ile çözmek istediğini, 7 Ağustos’a kadar olan sürelerinin işverenin müdahalesi ile ertesi gün 15.00’a çekildiğini belirtti.

Toplu iş sözleşmesinde yasal süreç dolmadan yüksek hakem heyeti AKBANK görüşmelerini askıya alarak, Petrol-İş’i öne çekti. Toplu İş Sözleşmesi 22 Haziran saat 15.00 a kadar işveren ile sendika temsilcileri arasında bir anlaşma olmazsa sözleşme Yüksek Hakem Kuruluna gideceği bilgisi verildi.

SOCAR Ceo’su ve AK Parti Iğdır Milletvekilinin, İçişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşme sonrası aralarında Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın da bulunduğu bir heyet ile birlikte Yüksek Hakem Kurulu’na bir ziyarette bulunduğu öğrenildi. Yüksek Hakem Kurulu’nun 60 iş günü verdiği görüşmenin en geç 22 Haziran saat 15.00’a alınmasını eleştiren işçiler durumu “Bu bize yapılan şantajdır. Eğer görüşme Yüksek Hakem Kurulu’na giderse kiralık işçi ve 3 yıllık sözleşme süresi maddeleri geçecektir. Devlet eliyle bu sözleşme sonlandırılmak isteniyor” şeklinde yorumladılar.

Devlet yetkililerinin müdahalesi işçiler tarafından tepkiyle karşılanırken “2000 işçinin vebalini ödeyemezler. Biz bunun masada bitirilmesini yüksek hakeme gitmesini istemiyoruz” dediler.

Sabaha karşı 05.40 a kadar süren görüşmeler işverenin masadan çekilmesi ile sona erdi. PETKİM e gelen Aliağa Şube yöneticileri işçilere görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bekleyiş sürerken gece vardiyasından beri değişiklik yapılmadı, diğer işçiler PETKİM içerisinde bulunan sendika temsilciliği önünden ayrılmadılar.

Sabahın ilerleyen saatlerinde işverenden gelen talep üzerine, sendika temsilcileri son kez görüşmek üzere İzmir’e hareket etti. Görüşmeler neticesinde tarafların ana çerçevede anlaştığı, bazı teknik konu ve detaylar üzerine çalışıldığı bilgisi geldi.

ANLAŞMAYA VARILAN MADDELER

Buna göre, taraflar 3 yıllık Toplu İş Sözleşmesini imzaladı. Anlaşmaya varılan maddeler şu şekilde oldu; birinci 6 ay ücret zammı +4 skala, ikinci 6 ay enflasyon, üçüncü 6 ay enflasyon, dördüncü 6 ay enflasyon, beşinci 6 ay enflasyon + 1.27 skala - 4 puan, altıncı 6 ay enflasyon. Sosyal yardımlar yüzde 15, bayram paraları ise 380 TL olarak belirlendi. Vardiya primleri 2 ile 5 olanlar yüzde 7, primleri 7 ile 10 olanlar ise yüzde 12 prim alacak. Kiralık işçi yasası konusunda da eski sözleşmedeki kararlar geçerli sayıldı.

 

* PETKİM’in bulunduğu işkolu, “grev kapsamı” dışındadır. Yani TİS uyuşmazlıkla sonuçlandığında diğer işkollarında işçinin grev hakkı doğmaktadır ama PETKİM’de böyle olmuyor. Yasaya göre, TİS uyuşmazlıkla sonuçlandığında sözleşme, otomatik olarak Yüksek Hakem Kurulu’na (YHK) gidiyor. YHK’nin kararı ise kesin ve itiraz yapılamıyor.

 

* TİS yasasına göre, taraflar, özgür iradeleriyle bir araya gelip görüşürler; eğer anlaşamazlarsa bir uyuşmazlık zaptı tutulur. Bu süreç boyunca da işçiler kendi güçlerini ortaya koyabilir, grev gibi çeşitli yöntemlerle patronu sözleşmeye zorlayabilirken, işveren de kendi imkânlarıyla işçiler ile sendikasına geri attırmaya çalışabilir.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler