131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

MUHALEFETTEN OHAL YORUMU

23 Temmuz 2016, Cumartesi 06:56

     


Muhalefet partilerinin Aliağa’daki ilçe başkanları ülke genelinde OHAL ilan edilmesini yorumladı. CHP ve HDP ilçe başkanları OHAL’e karşı olduklarını belirtirken, MHP İlçe Başkanı ise kararı desteklediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen darbe girişimi nedeniyle ülke genelinde 3 ay süreyle OHAL ilan edileceğini açıklamıştı. Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, oylanan OHAL tezkeresinin sonucunu açıkladı. Buna göre; 461 milletvekilinin katıldığı oylamada, 346 kabul, 115 ret oyu çıktı. Muhalefet partilerinin Aliağa ilçe başkanları da ülke genelinde OHAL ilan edilmesini yorumladı. CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve HDP İlçe Başkanı Veysel Özbay OHAL’e karşı olduklarını belirtirken, MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir ise desteklediğini açıkladı.

DURMAZ, “PARLAMENTODA ORTAK İRADE VAR, OHAL’E GEREK YOK”

OHAL’i gerekli bulmadıklarını, darbecilerle mücadele konusunda muhalefet partilerinin zaten iktidar partisinin yanında olduklarını söyleyen CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, “Genel Başkanımızın da, Milletvekillerimizin de OHAL konusunda görüşü ortada. Biz OHAL’i gerekli bulmuyoruz. Zaten iktidar partisi de, muhalefet partileri de darbecilerle mücadele konusunda kararlılığa sahipler. Darbeye yol açan şartların ortadan kaldırılması, darbeye karışanların hızlı bir şekilde tasfiye edilmesi için gerekli olan çalışmaları yapmaya ve bu konuda tutum göstermeye hazır olduklarını muhalefet partileri de söylediler. Bununla ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç olacaksa bunları hızlı şekilde parlamentodan geçirilebilecek bir atmosfer var. O nedenle OHAL’i çok gerekli görmüyoruz. OHAL’in sağlayacağı avantajın çok hızlı kanun hükmünde kararnameler çıkarmak, bu yolla mücadeleyi hızlandırmak olduğu söyleniyor. Parlamentonun bu anlamda ortak bir iradesi olduğunu göre, işin kanun hükmünde kararname çıkartarak hızlı hareket etme ile ilgili kısmı OHAL olmadan da parlamento içinde çözülebilirdi. Parlamentodan geçirilebilirdi bu kararlar. Bu nedenle OHAL’i gerekli bulmuyoruz” dedi.

AYDEMİR, “GENEL BAŞKANIMIZIN HAKLILIĞI ORTAYA ÇIKTI”

Yıllar önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hükümetin olağanüstü hal uygulaması gerektiğini, yoksa bu tip olayların sıçrayacağını söylediğini hatırlatan MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir ise, “Genel Başkanımız hükümete bu konuda tavsiyelerde bulunmuştu, OHAL ilan edilmesi gerektiğini söylemişti. O zaman Genel Başkanımızı çok sert bir dille eleştirmişlerdi. Bugün gelinen noktaya baktığımızda demek ki o zaman Genel Başkanımız ne kadar haklıymış ortaya çıkıyor. O zamanki uyarılara kulak asılmış olsaydı bu noktalara belki de gelinmeyecekti. Geç kalınmış olsa da OHAL uygulaması memleketimize hayırlı olsun. Çünkü ülkede bir başıboşluk var, karanlık bir ortam var. Bu nedenle OHAL uygulaması milletimizin hayrına olacaktır. Belki 1 ay sonra OHAL’e gerek kalmayabilir ama şuan uygulanması gereken bir konu. Şuan bir belirsizlik var ve bu belirsizlik ortamında OHAL uygulaması doğru bir karar. Vatandaşın huzuru bozulmadan, emniyet güçlerimizin elinin daha da rahatlaması için diye OHAL’i destekliyoruz. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar” diye konuştu.

ÖZBAY, “OHAL’İ TASVİP ETMİYORUZ”

OHAL’e her zaman karşı çıktıklarını, parti olarak özgürlükçü, demokratik bir yönetim tarzını benimsediklerini vurgulayan HDP İlçe Başkanı Veysel Özbay da, OHAL ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Olağanüstü hal adında anlaşıldığı gibi olağanüstü bir durumdur. İktidar eğer doğru dürüst bir yönetimle ülkeyi yönetmezse, halka özgürlüklerini veremezse, demokrasiyi sağlam bir zemine oturtamazsa böyle kötü sonuçlarla karşılaşılır ve olağanüstü haller ortaya çıkar. OHAL uygulaması bizim hiçbir zaman tasvip etmediğimiz bir şey. Onun yerine bu tür darbe girişimlerine zemin yaratmadan, birlikte, eşit bir vatanda yaşamanın koşullarını oluşturmak gerekir. Bu darbeler basiretsiz yönetimlerden kaynaklanıyor. İktidarın yönetimi tam sağlayamamasından kaynaklanıyor. Biz darbe ve sonucunda oluşan OHAL’leri hiçbir zaman kabul etmiyoruz. Bizler özgürlükçü, demokratik, eşitlikçi bir anayasa ile özgür bir yaşamı benimsiyoruz. Dolayısıyla OHAL’e tamamıyla karşıyız” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler