131019098
26 Nisan 2024, Cuma

"GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI"

23 Temmuz 2018, Pazartesi 06:19

     


Star Rafinerisi inşaatında çalışan ve Çayağzı Kampında kalan işçilerin yedikleri yemekten zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere kaldırılmasının ardından tepkiler sürüyor.

Rafineri inşaatında çalışan 3 bine yakın taşeron işçisinin yedikleri yemekten zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere kaldırılmasının ardından Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bir basın açıklaması düzenledi. Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri ve Genel Merkez Yöneticisi Turgut Düşova ile CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'nun da katıldığı Demokrasi Meydanı’ndaki basın açıklamasını Genel-İş Aliağa Belediyesi İşyeri Baş Temsilcisi Doğanşah Aydın okudu.

“Biz yetkilileri uyardık”

Basın açıklaması öncesinde konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, yetkilileri daha önceleri uyardıkları halde neden bu firmanın üzerine gidilmediğini ifade ederek, “İşçi ölümlerinin nedeni sermaye ve sermayenin uşaklarıdır, peki sonuç ne olacak? Yarın birileri bulunacak daha sonra takipsizlik nedeniyle serbest kalacak, onlar işlerine güçlerine bakmaya devam edecek, ama giden can bizim canımız olacak. Özelleştirmenin, taşeronlaştırmanın faturasını maalesef bizler ödüyoruz. Bu ülkeyi yönetenlerde seyrediyor bunu. Burada daha fazla, daha kalabalık olmamız lazım. 2 gün önce 18 Temmuz’da Aliağa'da bir rafineri yatırımının gerçekleşmesinde emeğini ortaya koyan canlarımız kendi işyerlerinde yedikleri yemekten zehirlenerek hastanelere götürüldüler. Aliağa Devlet hastanesi yeterli olmadı, Bergama'dan-İzmir'e kadar bütün hastanelere yetiştirmeye çalıştık. Ajanslara göre 1.600 ile 3 bin arası işçi zehirlendi bu olayda. Son 6-7 ay içerisinde dördüncü vakadır bu. Soruyorum size, bu yemeği imal eden firma kimdir? Neden bu firmanın üzerine gidilmedi? Şu Aliağa'da gıda imal eden bir tane esnaf böyle bir olay yaşatsa o esnafın dükkanını kapatırlar. Biz uyardık, neden bu firmanın üzerine gidilmedi. Hem Petrol-İş Sendikası hem de Emek ve Demokrasi Platformu olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız.” dedi.

“İlkel koşullarda çalışıyorlar”

Oktay'dan sonra Petrol-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Turgut Üçova yaptığı konuşmada tek kalınırsa, bir kalınırsa orada-burada hayatlarını kaybedeceklerini, birlik içerisinde olma zamanının geldiğini, yoksa ellerindeki haklarını bir bir alınarak sermayenin kar hırsının kendilerini yok edeceğini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve DİSK Eski Genel Başkanı Kani Beko ise “Arkadaşlarımız son derece ilkel koşullarda çalışıyorlar. Bilhassa Ak Parti Hükümetinin iktidara geldiği günlerde kamu yönetimi adı altında çıkarılan yasa sonrası ne kadar, deneyimli, tecrübeli, birikimli işçi kardeşimiz varsa onlar işsizler ordusuna gönderildi ve daha sonra buraları maalesef taşeronlara teslim edildi. O günden bugüne bu iş sahalarında biz 22 bine yakın işçi kardeşimizi maalesef kaybettik. Bunların 3 bin 19'u da çocuk. Bugün utanç verici bir tablo olarak Avrupa'da iş kazalarında, iş cinayetlerinde birinci dünyada ise 3. durumdayız. Star Rafinerisi inşaatında çalışan arkadaşlarımızın da bir eksiği var, sevgili kardeşlerim, örgütlenin, sendikalı olun. Örgütlenin ki başınızdaki insanlara karşı nasıl bir mücadele vereceğinizi onlara öğretin. Eğer onların kafasına vuramazsanız ekmeğinizi onlara kaptırmış olursunuz. Eğer siz bunu yapamazsanız işte bu şekilde zehirlenirsiniz. “ dedi.

“İş işten geçti”

Konuşmaların ardından basın açıklaması metnini okuyan platform sözcüsü Doğanşah Aydın, “Daha önce de defalarca kez zehirlenme vakaları yaşanmasına karşın şimdiye değin hiçbir araştırma ve soruşturma gerçekleştirilmemiş, tepki gösteren işçiler, gözaltına alınmakla tehdit edilmiş ve adeta bugün yaşananlara davetiye çıkarılmıştır. Şirketin, zehirlenme vakasının psikolojik olduğuna ilişkin açıklaması ise ne kadar rahat ve vurdumduymaz olduklarının bir göstergesidir" dedi. Şirketin yemek firmasının ihalesini iptal ettiği yönündeki açıklamayla ilgili ise Aydın, "Bu zevahiri kurtarmaktan başka bir anlama gelmemektir. Çünkü iş işten geçmiştir.” dedi.

“Gerekli tedbirler alınmalı”

Yetkilileri göreve davet ettiklerini söyleyen Doğanşah Aydın, “Başta Kaymakamlık olmak üzere, Belediye yetkilileri, sağlık müdürlüğü, savcılıklar ve emniyet güçleri suçluların cezasını bulması için gereken her türlü tedbiri bir an evvel almalıdır. Çalışma Bakanlığı'na müfettiş görevlendirmeli, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde araştırma komisyonu kurulmalı, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır" diye konuştu. Aydın, SOCAR’ın işçilerin çalışma ve barınma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tedbirleri alması gerektiğini ve sorumluluğu taşeron firmalara havale etmemesi gerektiğini ifade etti.

Binlerce işçinin kaldığı kamp yerlerinde sağlık ekiplerinin sürekli olarak denetim yapması gerektiğini vurgulayan Aydın son olarak, "Daha önce de dile getirdiğimiz üzere bu türden vakalara, iş kazalarına anında müdahale edebilecek üniteler kurulmalı, İzmir’e sevki gerektirmeyecek şekilde, tüm müdahale ve tedavi süreçlerinin Aliağa’da yapılabileceği ortam oluşturulmalıdır." diyerek açıklamasını bitirdi.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler