131019098
19 Mart 2024, Salı

FETÖ DURUŞMALARI DEVAM EDİYOR

23 Ağustos 2017, Çarşamba 06:27

     


İzmir'de, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 271 sanık hakkındaki davanın görülmesine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki (DKK) bazı tanıkların dinlenmesiyle devam edildi.

2. Ağır Ceza Mahkemesince duruşma salonuna dönüştürülen Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada tanık olarak ifade veren Kıdemli Yüzbaşı H.Ö. darbe girişiminin yaşandığı gün Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığında nöbetçi amir olarak görev yaptığını ve tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız'ın emri doğrultusunda "Birliklerin güvenlik alarm seviyesine geçilmesi, personel toplama planı" anonsu yapıldığını söyledi.

Yıldız'ın o akşam 3 cipin, askerlerin ve teçhizatların hazır olması yönünde emirler verdiğini ifade eden tanık, Yıldız'ın evrak defterinin içine bakarak sıkıyönetim mesajını gördüğünü ve "tamam gelmiş" dediğini söyledi. Tanık kendisinin de deftere baktığını ve mesajı gördükten sonra verilecek emirlerin kanunsuz olduğunu düşündüğü için uygulamamaya karar verdiğini ifade etti. Darbe girişiminin yaşandığı gün tutuklu sanıklardan Alican Özcan'ın şoförlüğünü yapan tanık E.Y. SEGBİS'le verdiği ifadesinde derdest edilen Tümamiral Hasan Nihat Doğan'ı Foça'daki Deveboynu kampından alarak Çiğli'ye götürdüklerini belirtti.

Tanık, araçta yaşananları şöyle anlattı: "Sivil komutan araca bindiğinde ortada oturuyordu. 'Neler oluyor, nereye gidiyoruz' diye sordu. Yanımda oturan Alican albay 'Sizi daha güvenli bir yere götürüyorum. Güvenliğiniz için Çiğli 2. Ana Jet Üssü'ne gidiyoruz' yanıtını verdi. Komutan kızdı. 'Böyle mi götürülür. Bu şekilde güvenlik olmaz. Beni apar topar götürdünüz. Telefonumu almama bile izin vermediniz.' dedi. Alican albay 'Böyle olması gerekiyordu' dedi."

Tanık E.S. Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığında astsubay üstçavuş olarak görev yaptığını belirterek, darbe girişimi akşamı nöbetçi astsubayı arayarak personel toplanma planı çağrısını bildirmesi üzerine Foça'ya gittiğini ifade etti. Foça Deniz Üssü Doğu Lumbarağzı'nda konuşlandıklarını söyleyen tanık E.S. Ayhan binbaşının "Ramazan Gencer (tutuklu sanık) gelirse onu Güvenlik Tabur Komutanlığına getir" emri verdiğini söyledi.

"Ben yeni Foça üs komutanıyım"

Tanık, 01.00 gibi bir cipin geldiğini belirterek, "Cipin içinde bulunan Ramazan Gencer'e 'Güvenlik Tabur Komutanlığına kadar size refakat edeceğim' dedim. Gencer, 'Başlatma Güvenlik Tabur Komutanlığına. Ben yeni Foça üs komutanıyım.' dedi. Şoförüne 'Bas gaza' diye talimat verdi. Ayhan binbaşıyı aradı cevap vermedim. Tugay binasına doğru intikal etti. Arabayı takip ettim. Önüne geçmeye çalıştım. İkimiz de aynı anda arabadan indik. Sol elimde tabancam, sağ elimle arabayı göstererek 'Güvenlik tabur komutanlığına gitmemiz gerekiyor' dedim. O sırada Halil İbrahim Yıldız (tutuklu sanık) şakağıma silah dayadı. 'Sen kimsin lan benim albayı alacak' dedi. Silahımdan çekmeye başladı. Dizime vurarak çökertti. Şoförü de omzumdan bastırdı. 'Silahımı kimseye vermeyeceğim. Silahım namusum' dedim. Kıdemli yüzbaşı H.Ö. girdi araya beni ayağa kaldırdı. İtiş kalkış devam etti. Gerçek anlamda arbede yaşandı." diye konuştu.

Öte yandan mahkeme başkanı, sanıkların tanıklara yönelttiği sorular üzerine "Sorular subjektif yorumlar içeriyor. Maddi vakaları ortaya çıkaracak sorular sorun. Uyarıma rağmen subjektif sorular soruyorsunuz. 'Halil İbrahim Yıldız menfaati için şunu yapar mı? Öyle dese buradan bir yere varılabilir mi?" dedi.

(AA)







 
Son Eklenen Haberler