131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

‘YANAN MALZEME DEMİR ÇELİK ATIĞI DEĞİL’

23 Eylül 2017, Cumartesi 07:04

     


Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) yöneticilerinden Bahadır Doğutürk, itfaiye raporuna göne Ege Demir Geri Kazanım Madencilik Tesisi’nde 7 Eylül’de çıkan yangında, yanan malzemenin demir çelik atığı değil başka atık bir madde olduğunu söyledi.

Aliağa -Yeni Foça arasındaki cüruf depolama alanında yer alan Ege Demir Geri Kazanım Madencilik Tesisi’nde 7 Eylül tarihinde çıkan yangınla ilgili itfaiye raporu soru işaretlerine neden oldu. Rapora göre yangın alanda bulunan plastik malzemenin kızışmasından kaynaklandı. Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), yangına neden olan bu malzemenin o alanda bulunmasının alınan yasal izinlere aykırı olduğu görüşünde.

‘ZEHİRLİ ATIKLAR BURAYA GÖMÜLÜYOR’

Ege Demir Şirketi tarafından kurulan atık yakma ve geri dönüşüm tesisinde 7 Eylül gecesi yangın çıkmıştı. İtfaiyenin yoğun uğraşları ile söndürülen yangın sonrası açıklanan itfaiye raporu alana demir çelik atıklarının dışında başka türden atıkların da getirilerek yakıldığı iddialarını güçlendirdi. Tesise en yakın köy olan Horozgediği köylüleri, tesiste zaman zaman kontrollü yakma işleminin yapıldığını, Aliağa’daki Viking Kağıt Fabrikası’ndan zehirli atıkların da getirilip buraya gömüldüğünü iddia ediyorlardı.

‘ADETA BİR ÖLÜM BÖLGESİ’

FOÇEP yöneticilerinden Bahadır Doğutürk bölgede artık bir çevre kirliliğinden bahsetmenin yetersiz kalacağını, bölgede bir insanlık suçu işlendiğini dile getirdi. Doğutürk, "Onca kirletici fütursuzca bölgeyi sanayi bölgesi olmaktan çıkarmış adeta bir ölüm bölgesine çevirmiştir. Yetmezmiş gibi cüruf alanında şimdi de tehlikesiz adı altında tehlikeli atık yakma tesisi kurulmak istenmektedir" dedi.

‘DEMİR ÇELİK ATIĞI DEĞİL, BAŞKA BİR MADDE’

Ege Demir firmasının Güney Demir adı altında paravan şirketinin, kiracı sıfatı ile bu tesisi kurmak için ‘ÇED gerekli değildir kararı’ için müracaat ettiğini belirten Doğutürk, 7 Eylül'de cüruf alanında çıkan yangınla ilgili itfaiye raporunun yanan malzemenin demir çelik atığı değil başka atık bir madde olduğunu ispatladığını dile getirdi. Doğutürk, "Zaman zaman bu alanda kontrollü yakım yaptıkları çevre sakinleri tarafından dile getirilmekteydi, yangın gecesi muhtemelen kontrolden çıktılar. İtfaiye Raporu kızışmayı sebep göstermiş. Bu alanda yanan maddenin bölgedeki demir çeliklerin değil başka bir malzemenin yandığını ispatlamaktadır." dedi.

‘TEHLİKELİ ATIK YAKMA TESİSİ KURACAKLAR’

İtfaiye raporunda belirtilen malzemenin bu depolama alanında olmasının izinlere aykırı olduğunu ifade eden Doğutürk, "Bir yılı aşkın bir zamandır Viking Kağıt Fabrikası’ndan kamyonlarla gece sevkiyatı yapıldığı ihbarlarını malzeme taşıyan kamyonculardan alıyorduk. Ancak üzerine gidememiştik. Anlaşılıyor ki bu alanda yapılmak istenen tehlikesiz adı altında tehlikeli atık yakma tesisi kuracaklar. Bu tesis onay alırsa etrafta ne kadar zehirli, tehlikeli atık varsa burada yakacaklar. Yoksa demir çelik fabrikasından yakıt için ne çıkabilir ki? Anlaşılan cüruf için alınan izin dışında farklı yerlerden getirilen bu ne olduğu henüz bilinmeyen malzemeler depolanmaktadır. Neresinden bakılırsa bakılsın hem cüruflar hem de bu materyaller bölge için büyük tehdit oluşturmaktadır." dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler