131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

BAKAN ÖZHASEKİ’DEN ALİAĞA’DAKİ KİRLİLİK İDDİALARINA YANIT

23 Ekim 2017, Pazartesi 06:20

     


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin Karabük, Kayseri, İskenderun ve Aliağa'daki geri kazanım tesislerinin yönetmeliğe aykırı çalıştıkları ve çevre kirliliğine yol açtıkları yönündeki iddialarına cevap verdi.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir basın açıklamasında Türkiye genelindeki izabe tesislerinin bacalarından çıkan tozları hammadde olarak kullanan; Karabük, İskenderun, Aliağa ve Kayseri’de bulunan geri kazanım tesislerine karşı uyarılarda bulunmuş, tesislerinin yönetmeliğe aykırı çalıştıkları ve çevre kirliliğine yol açtıklarını söylemişti. Başkan Vergili; “Bu tesislerin kurulu olduğu kentler büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya. Benim kişisel görüşüm; bu tip tesislerin yapılması ekonomiye çok iyi katkılar sunabilir. Ancak bu tesislerin tüm kriterlere uygun olarak yapılması ve çalıştırılması çok önemli bir olaydır. Bu tesislerin asıl amacı toz tutma filtrelerine biriken tozun içeresindeki çinko ve kurşunu tekrardan ekonomiye kazandırmak. Ancak ekonomiye kazandırılırken de dünya standartlarına uygun işlemlerin yapılması da şart.” açıklamalarında bulunmuştu.

‘BÖYLE BİR İDDİA BİZE ULAŞMADI’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Kurultayı’na katılmak üzere geldiği Kayseri’de gazetecilerin bu konudaki sorularını da cevapladı. Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin Karabük, Kayseri, İskenderun, Aliağa'daki geri kazanım tesislerinin yönetmeliğe aykırı çalıştıkları ve çevre kirliliğine yol açtıkları yönündeki iddialarını hatırlatması üzerine Özhaseki, o şekilde bir iddianın kendilerine ulaşmadığını belirtti.

‘SAÇMA SAPAN SÖZLERİ KİMSENİN SÖYLEMEYE HAKKI YOK’

Geçtiğimiz günlerde Karabük'e giden Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan'ın bu iddiaları sorması üzerine Belediye Başkanı Vergili'nin böyle bir iddiayı gündeme getirmediğini ifade eden Özhaseki, “Öyle bir iddiası varsa takip ederiz. Biz, şehircilikle öne çıkıyoruz ama çevre hususunda yaptığımız çalışmalar çok gözükmüyor. Bir taraftan sahillerimiz, koylarımız, SİT alanlarının korunmasıyla ilgili savaş veriyoruz, bir taraftan da dışarı atılan atıkların çevreye tehlike teşkil etmemesi için savaş veriyoruz. Bütün şehirlerdeki iklimi, havayı 24 saat esaslı takip ediyoruz. Zehirli atık atan bacaların hepsinde 7/24 izleme var. Bütün bunları bilfiil takip eden Bakanlık olarak '3-4 tane şehirde zehir saçıyor' filan gibi saçma sapan sözleri kimsenin söylemeye hakkı yok. Bildiği bir şey varsa takip edelim. Sonra kendisine 'güzel tespit ettin' der, teşekkür ederiz. Böyle popülist bir politikayla gündeme gelmenin bir manası yok." dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler