131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE TAVİZ YOK!

23 Kasım 2017, Perşembe 06:58

     


Birleşmiş Milletler’in uyuşturucuyla mücadele ile ilgili hazırladığı raporda, dünyada 29,5 milyon uyuşturucu bağımlısının olduğu, 250 milyon insanın da hayatında bir kez uyuşturucu denediğinin tespiti yer alıyor. Türkiye genelinde periyodik olarak yapılan operasyonlarla, ülkemizde de yaygın hale gelen uyuşturucu satımı ve kullanımı ile ilgili mücadele sürüyor. Konuyla ilgili Aliağa’daki çalışmaları, Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz’a, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev’e ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na sorduk.

Ülkemizde uyuşturucu ve madde bağımlılığı yaşının 11’e kadar indiğine dair yapılan araştırmalar sonucu hem yurt genelinde hem de yoğun göç alan Aliağa’da konuyla mücadele yöntemleri üzerine Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev ve İlçe Jandarma Komutanlığı, bölgemizde yürütülen çalışmaları aktardı.

‘Uyuşturucu ile ülke genelinde topyekun mücadele var!’

Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele de devletin genel politikasına değinen Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Durmaz, “Bu konuyla ilgili görev yapan başta güvenlik birimleri olmak üzere birden fazla kurum var. İşin kaçakçılık yönüyle ilgilenen, emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve gümrük muhafaza müdürlükleri uyuşturucu ile mücadeleyi her alanda yürütüyorlar. Milli İstihbarat Teşkilatı da bu konuyla ilgili çalışmaların içerisinde yer alıyor. İnsanlığın sağlığına zarar veren maddelerin ticareti, hem de ekonomik boyutu olan ve buradan gayri meşru bir kazanç kapısı olan uyuşturucu ile devletimiz güvenlik boyutuyla etkin bir şekilde mücadele etmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı da bu konuda açılmış özel tedavi merkezleri ve hastaneler aracılığıyla bağımlılık tedavisi açısından çalışmalar yürütürken MEB ise eğitim öğretim kurumlarında gençlerimizin bu tip zararlı maddeler ve bağımlılık tehlikesine karşı bilgilendiriyor. Topyekun bir mücadele söz konusu.” dedi.

‘Aliağa için kötü durumdayız diyemeyiz’

Aliağa’da zaman zaman uyuşturucu trafiğiyle karşılaşıldığını aktaran Yılmaz, “Öyle hassas bir konu ki, öncelikle çok gelişmiş bir istihbarat ağınızın olması gerekiyor. Eğer bir ihbar ve şikayet olmadıysa ya da evveliyatında bir çalışmanız yoksa gerek uyuşturucu gerek diğer konularda % 100 engelliyoruz demek mümkün değil. Aliağa’da uyuşturucu zaman zaman hint kenevirinden elde edilen kubar dedikleri esrar şeklinde karşımıza çıkıyor. Yol kontrol aramalarında, ihbarlarda zaman zaman kaçakçılık bürosunun da çalışmalarıyla denk geldiğimiz vakalar olabiliyor. Tabi ki bu konuda İzmir il merkezinden de teknik ekipman desteği alarak gerçekleştirilen yakalamalar oluyor ancak burada ele geçen miktarlar yüksek değil. Emniyetimiz, jandarmamız bu konularda son derece dikkatliler. Aliağa için kötü durumdayız, acil tedbir almamız gerekiyor diyeceğimiz hacimlerde uyuşturucu ticareti yok.” diyerek yapılan çalışmaları anlattı.

Gerek Türkiye genelinde gerekse Aliağa özelinde uyuşturucu ile etkin bir mücadele yürütüldüğünü belirten Kaymakam Yılmaz, konunun bir de bağımlı kişilerin tedavisi gibi önemli bir boyutu olduğunu hatırlatarak, “Bu mücadelenin bir de uyuşturucu kullanan kişilerin tedavisine yönelik boyutu mevcut. Bizim için esas önemli olan da bu. Uyuşturucunun her zaman nereden geleceğini takip edemeyebilirsiniz, ancak bağımlı olan kişilerin tedavisi için emniyet, sağlık müdürlükleri ve kaymakamlık olarak kurumlar arası işbirliği halinde çalışma yürütüyoruz. Sağlık Bakanlığımızın uyuşturucu ile mücadele hattı var ‘Alo 191’. Vatandaşımız gerek bu hat üzerinden gerekse direkt bize başvuru yaparak, madde bağımlılığı ve uyuşturucuya bulaşan kişilerin tedavisi için yardım talep ediyor.” şeklinde konuştu.

‘Kişinin kendi rızası çok önemli’

Uyuşturucu kullanan kişilerin tedavisine yönelik atılacak adımlarda kişinin kendi rızasının çok önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu noktada karşımıza çıkan en büyük problemlerden bir tanesi uyuşturucu kullanan kişi 18 yaşının üzerindeyse kendi rızası ile tedavi merkezlerine başvuru yapması gerekiyor. Bu noktada aileler bu kişileri ikna etmekte zorluk yaşayabiliyorlar. 18 yaşından küçük gençlerde ailenin başvurusu ile tedavi süreci başlatılabilirken, yetişkin bağımlılar için aile bireylerinden birinin mahkeme kanalıyla vesayeti alması sonrası başvurusu kabul edilebiliyor. Biz bu anlamda da aileleri yönlendiriyoruz. Bağımlı yakınları tarafından bizlere ayda 1-2 başvuru oluyor. Tüm bunların yanı sıra önemli olan tabii ki kişinin tedavi olmak istemesi, aksi haldi verdiğiniz tüm emekler boşa gidebiliyor.” dedi.

‘AMATEM’lerde tedavi süreçleri yürütülüyor’

Kaymakam Dr. Bayram Yılmaz İzmir’de bu anlamda tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastanelerinde AMATEM’lerin hizmet sunduğunu, ayrıca Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne de sevk edilen vatandaşların olabildiğini belirtti. Okullarda rehber öğretmenler aracılığı ile de gençlere ve çocuklara yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek şekilde bilgilendirme ve uyarı çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yılmaz, Aliağa’da bulunan eğlence mekanlarına da sık sık kontrollerde bulunulduğunu ekledi.

‘Aliağa suç oranı düşük, huzurlu bir ilçe’

İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev ile yaptığımız görüşmede ise Alev, “Aliağa’da kilo ile esrar yakalanmadı. Genel olarak rastlaştığımız vakalarda tek veya iki içimlik esrar yakalıyoruz. Piyasada kolay bulunabilen ve İzmir menşeili torbacılardan edinilen esrar ve hap kullanıcılarına denk geldiğimiz rutin kontrollerde gerekli işlemler yapılıyor. Aliağa genelinde büyük bir uyuşturucu operasyonumuz olmadı. İlçemizde suça eğilim neredeyse yok. Burada torbacı, satıcı ve büyük uyuşturucu ticaretinin döndüğü eğlence mekanları ve iş yerleri yok. İlçemiz bu anlamda sakin ve huzurlu bir ilçe. Okul önlerinden bazen şüpheli şahıs ihbarları alıyoruz, gerekli ekipleri yönlendirip takibe aldığımızda bu ihbarların asılsız çıktığını görüyoruz. Rutin kontrol yapan ekiplerimiz çok nadir olarak, kullanıcılara denk geliyor ama Aliağa genelinde böyle bir problem var, uyuşturucu kullanımı artıyor, ticareti dönüyor gibi cümleler kuramayız.” dedi.

İlçede bu tarz suçların olmamasının nedenini açıklayan Emniyet Müdürü Gürcan Alev, “Burası bir işçi kenti… Burada insanlar ekmeğini kazanıyorlar ve evlerine gidip dinleniyorlar. Gelişmiş bir turizm ilçesi olmamamız, çalışan ve okuyan nüfusun yoğunluğu da sonucu Aliağa için “uyuşturucu ticareti ve kullanımı yüksektir” diyemeyiz. Özellikle turizmin olduğu ilçelerde gördüğümüz örnekleri Aliağa’da görmüyoruz. Bizde denk gelen vakalar kullanıcı bazında ve düşük ölçekte oluyor. Bunun dışında burada gasp, hırsızlık ve benzeri suçlarla da karşılaşmıyoruz. Bu tarz suçların olduğu yerde uyuşturucu kullanımı ve ticareti de yoğun olur. Ben göreve geldiğimde de böyleydi. Burası büyük ve sakin bir şehir.” şeklinde konuştu.

Okul önlerinde 24 saat görev yapan ekipler olduğunu söyleyen Gürcan Alev, “Emniyet bünyemizde çalışan 6 ekiple bu ilçenin asayişini sağlayabiliyoruz. Gündüzleri çocuk polislerinden oluşan ekiplerimiz gerekli kontrolleri gerçekleştiriyor. Ekip sayımız bu kadar az olmasına rağmen problemimiz yok.” dedi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nden alınan bilgilere göre de Aliağa’da 2015-2016 yıllarına göre 2017 yılında uyuşturucu kullanımının % 50 oranında azaldığı öğrenildi.

Dört şube ile birlikte mücadele ettiklerini dile getiren KOM yetkilileri “Altı ilçenin hepsine bakıyoruz, Aliağa’da geçmiş dönemlerde yapmış olduğumuz narkotik operasyonları var. Bu yıl ise Narkotik Şube’nin ayrılması dolayısıyla artık temas halinde çalışmalarımız devam ediyor. Ancak yine de ilçede artan bir uyuşturucu trafiği olduğunu söyleyemeyiz. Suçla etkin mücadele sonucunda şahıslar burada uyuşturucu ticareti yapamıyor. 2015 yılında 74 şahsa uyuşturucu ticaretinden işlem yapıldı. 2016 yılında ise 55 şahsa işlem yapıldı. 2017’nin sonlarına geldiğimizde ise toplamda 4 kişiye uyuşturucu kullanımından işlem yapıldı. Ancak artık Narkotik Daire Başkanlığı ayrıldığı için artık kayıtları bizler KOM birimi olarak tutamıyoruz. Suçla mücadele çalışmalarımız devam ederken, tespit edilen durumlar Jandarma bölgesindeyse Jandarma’nın ilgili birimlerine, emniyet bölgesindeyse Narkotik Şube’ye iletiliyor.” açıklamalarında bulundu.

‘Ekim zamanlarında tarlaları kontrol ediyoruz’

Aliağa’daki uyuşturucu ile mücadele veren Jandarma Komutanlığı’na bağlı KOM yetkililerinden aldığımız bilgilere göre ise Aliağa’da 2016 yılında 18 olaya müdahale edildi. Bu olaylarda 20 şüphelinin birinin tutuklandığı, 7 kg civarı kubar esrar, 100 gr civarı bonzai, 625 adet ve üzeri sentetik hap ve 250 kök kenevir bitkisi yakalandığı bildirilirken bu rakamlarda 2017 yılı itibariyle artış görülüyor. Özellikle Aliağa’nın civar köylerindeki tarlalarda rutin ve rutin dışı kontrolleri arttırdıklarını ileten yetkililer, “Hazine arazilerine veya şahıs arazilerinin yabancılar tarafından kiralanması sonrası, üretim yapan şahıslar mısır ektikleri tarlalarda kenevir bitkisi yetiştirebiliyorlar. Biz Jandarma Komutanlığı’na bağlı birimler olarak özellikle ekim zamanlarında İlçe Tarım Müdürlüğü ile de koordineli çalışarak kontroller yapıyoruz ve böyle alanların tespitini sağlıyoruz. Bu alanda yürüttüğümüz etkin çalışma sonrası 2017 yılında 19 olaya müdahale ettik. 25 şüpheli, 400 gr civarı kubar esrar ve 1050 civarı kenevir bitkisi yakaladık.” dedi.

‘2012 yılından bu yana etkin mücadelemiz sürüyor’

Jandarma bölgesine giren okullarda haftalık planlı ve plansız kontroller yapıldığını aktaran yetkililer, özellikle okul yönetimleri ve velilerden olumlu intiba aldıklarını, Aliağa’da okul çağında çocukların uyuşturucu madde kullanımına yatkın olmadığını ve bu bölgelerde neredeyse hiçbir olayla karşılaşmadıklarını belirtti. Ancak Aliağa’nın gelişen sanayisi ve artan göç oranıyla dışarıdan gelen bir uyuşturucu satışı ile de karşı karşıya olduğunu vurgulayan yetkililer, “Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen kesimler belli alışkanlıklarını da beraberinde getirebiliyor. Bu alanlarda özellikle asayiş ve kaçakçılık birimlerine bağlı ekiplerimiz çalışma alanlarında kontroller yaparak uyuşturucu ile mücadele ediyoruz. Fabrika sahipleri, maden ocakları ve cezaevi müdürlüğü ile de irtibat halinde yürüttüğümüz çalışmalarda, şantiye giriş ve çıkışlarında kimlik kontrolleri gerçekleştiriyoruz.” diyerek 2012 yılından bu yana Jandarma Komutanlığı’nda kurulan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele birimlerinin etkin çalışmaları sonucu Aliağa’da uyuşturucu ile mücadele edildiğini ve bu çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler