131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

EMEKLİYE SENDİKA YOLU AÇILDI

24 Ocak 2017, Salı 06:47

     


Danıştay 10. Dairesi, emeklilerin sendika kurabilmesinin önünü açan Ankara 7. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Konuyu değerlendiren Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, verilen kararın emeklileri sevindirdiğini söyledi.

Yeni Emekliler Birliği Sendikası'nın 2013 yılındaki kuruluş dilekçesini Ankara Valiliği'nin işleme koymaması üzerine başlayan yasal süreç emekliler lehine sonuçlandı. Valilik, emeklilerin sendika değil dernek kurabilecekleri yönündeki bilgilendirme gereğince dilekçeyi işleme koymamıştı. Sendika yönetimi ise Ankara Valiliği’nin bu kararına karşı Ankara 7. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Valilik işlemini iptal eden mahkeme, Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’nın "emekliler sendika kuramaz" kararını hukuka aykırı bularak emeklilerin sendika kurabileceklerine hükmetti. Ankara Valiliği, Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin kararını temyiz etti, yürütmesinin durdurulmasını ve kararın bozulmasını istedi. Temyiz istemini görüşen Danıştay 10. Dairesi, Ankara Valiliği’nin başvurusuyla ilgili ilk incelemesini tamamladı. Ankara 7. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

KARAR EMEKLİLERİ SEVİNDİRDİ

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan DİSK’e bağlı Emekli Sen’in Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, kararın sevindirici olduğunu dile getirdi. Süreçle ilgili bilgi veren Yeşiltepe, “Biz DİSK Emekli-Sen olarak 1995 yılında kurulduk. Buna müteakip sendika kurma hakkımızın Anayasal bir hak olduğunu bilerek, defalarca mahkemeye başvurmamıza rağmen bize de aynı Emekli Bir-Sen’e yapıldığı gibi ‘hayır’ dendi. Biz de bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk. 5-6 yıldır da bu dava sürmekte. Önümüzdeki yıllarla buradan da bir karar çıkacaktır. Bu kararla beraber Danıştay 10. Dairesi’nin vermiş olduğu karar bizi sevindirdi. Emeklilerin de sendika kurma haklarının olduğunu bildiğimiz için biz bu sendikanın içerisinde yer aldık. Bunun için de mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin sonucu olarak da verilen karar bizi sevindirdi.” diye konuştu.

“HAKLARINI YASAL ŞEKİLDE ARAYACAKLAR”

Bundan sonra emeklilerin sendika kurma hakkına sahip olacaklarını ve haklarını yasal bir şekilde arama durumunda olacaklarını ifade eden Yeşiltepe, “Bu bizi oldukça sevindirdi. Türkiye’de 12 milyon emekli var. Bu emekli arkadaşların da bazı yasal hakları var. Haklarının elde edilebilmesi için sendikaların kurulup emeklilerin sesi olması gerekiyor. Temyizden sonra genel merkezimiz, Dışişleri Bakanlığı’na ya da Dernekler Masası’na giderek sendikamızın tekrar yasallaşabilmesi için var gücüyle çaba sarf edecek.” dedi.

“EMEKLİLERİN SORUNLARI İÇİN ALANLARDA OLDUK”

Yeşiltepe, bu süreç içerisinde sendika olarak hiç boş durmadıklarını, emeklilerin sorunlarını çözebilmek için alanlarda olduklarını dile getirdi. Yeşiltepe, “DİSK Emekli-Sen’in 65 bine yakın üyesi var. Türkiye’nin her yerinde örgütlendik. 60’ın üzerinde şubemiz var. Bu şubelerin içerisinde biz de aktif bir şekilde görev yapıyoruz. Aliağa’da da, DİSK Emekli-Sen Şubesi olarak elimizden geldiği kadar emeklileri bir araya toplayabilmek, sorunlarını çözebilmek ve mücadele vermek için alanlarda olduk. Aliağa Emekli Sen Şubesi’ndeki arkadaşlar bu konuda bize yardımda ve katkıda bulundular. Aliağa bir emek kenti ve emek kentinde ‘emekten emekli olunmaz’ anlayışını güderek bu arkadaşlarla birlikte olduk. Emek kentinde böyle bir sendikanın kurulmaması herhâlde düşünülemez.” dedi.

“MÜCADELEMİZ DAHA İYİ OLACAK”

Emeklinin oldukça büyük sorunlarının olduğunu da sözlerine ekleyen Sabahattin Yeşiltepe, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı, “Promosyon konusunda ‘özel bankalara soracağız’, ‘hazinede para bitti’ gibi açıklamalarla dalga geçercesine bizimle oyun oynuyorlar. Bunun yanı sıra katkı paylarının azaltılmasını, sağlıkta katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz. Sendikalılaşmanın yasallaşmasıyla bizim bu konulardaki mücadelemiz daha iyi olacak. Daha net olacak. Yine alanlarda olmaya devam edeceğiz. Aliağa’daki tüm emekli arkadaşların sendikamıza gelerek üye olmalarını istiyoruz. Bu mücadelede bizimle beraber olmalarını istiyoruz. “

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler