131019098
18 Nisan 2024, Perşembe

ENKA’NIN ÇED RAPORU İPTAL

24 Ocak 2017, Salı 06:49

     


ENKA tarafından Aliağa ile Yeni Foça arasında yapılmak istenen termik santrale verilen ÇED Olumlu Raporu mahkeme tarafından iptal edildi.

ENKA Şirketi tarafından Aliağa ile Yeni Foça arasında yapılmak istenen termik santrale verilen ÇED Olumlu Raporu mahkeme tarafından iptal edildi. İzmir 2. İdare Mahkemesi EGEÇEP, Foça Ziraat Odası Başkanlığı, Foça Zeytin Üreticileri Birliği, ÇHD gibi kurumlar ve vatandaşlar tarafından açılan ENKA Şirketinin Aliağa-Foça arasında yapmak istediği termik santrale Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptali davasını sonuçlandırdı. Çakmaklı Köyü yakınlarında kurulması planlanan Aliağa Enerji Santrali'ne 2010 yılında verilen ÇED olumlu kararına, gerek yer seçimi, gerek santralin bölgede yaratacağı çevresel kirlilik, deniz - yeraltı sularına, tarıma, yöredeki koruma altında bulunan kültür ve tabiat varlıklarına olumsuz etkileri gibi bir çok gerekçelere dayanılarak dava açılmıştı. Mahkeme sürecinde yapılan bilirkişi incelemesinde de bilirkişiler termik santralin etkilerini maddeler halinde incelemiş ve olumsuz görüş bildirmişlerdi.

BİLİRKİŞİ RAPORU ESAS ALINDI

Mahkeme, Bakanlık ve ENKA şirketinin yaptığı savunmaları yerinde bulmadığı kararında, bilirkişi raporunda dikkat çekilen, termik santralin yakın yerleşim alanları üzerindeki etkisi, atık su deniz deşarjının konut alanlarına yakınlığı ve deniz ekosistemine olan olumsuz etkileri, doğal sit alanları, arkeolojik ve kentsel sit alanları ile Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi, tarım ve mera üzerindeki olası etkilerinin yeterince incelenmediği, zeytin ağaçlarına ve tarıma yapacağı etki gibi gerekçelere vurgu yaptı. Mahkeme, tüm bu gerekçelerle termik santrale verilen ÇED olumlu kararında hukuka ve yasal mevzuat hükümlerine uygunluk görülmediğine hükmetti.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler