131019098
26 Nisan 2024, Cuma

‘KAMU ZARARI’NDA ŞİRKET PARMAĞI

24 Ocak 2017, Salı 06:52

     


Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş.’nin daha önce Aliağa Belediyesi’nden devraldığı iki arsayı değerinin çok altında satması ‘dolaylı kamu zararı’ iddialarını gündeme getirirken, uzmanlar söz konusu satışın Sayıştay tarafından incelenmesi gerektiği görüşünü dile getiriyor.

Mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne aitken belediye şirketine devredilen 563 Ada 19 ve 20 parselde bulunan iki arsanın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen satışı beraberinde bazı soruları da getirdi.

PİYASA DEĞERİNİN ÜÇTE BİRİNE SATILDI

Yeldeğirmeni Mevkii olarak adlandırılan bölgede bulunan ve biri 931, diğeri 870 metrekare olmak üzere toplamı 1801 metrekare yapan arsalar 650 ve 525 bin lira bedelle toplamda 1 milyon 175 bin Liraya satıldı. Civardaki emsal değerlendirmelere göre rayiç bedeli 2,5-3 milyon lira civarında olduğu tahmin edilen arsaların neredeyse piyasa değerinin üçte biri fiyata satılması, ‘dolaylı kamu zararı’ iddialarını da gündeme getirdi.

DOLAYLI KAMU ZARARI SÖZKONUSU

2004 yılında yine Aliağa Belediyesi’ne ait Jeotermal Hizmet İnşaat Temizlik Tanıtım Turizm Petrol ve Gıda Sanayi Ticaret LTD. Şti’ne ‘ayni sermaye’ adı altında, teminat olarak kullanılması amacıyla verilen söz konusu arsalar 2005 yılında da buradan Aliağa Belediyesi Petrol Ürünleri İnşaat Taahhüt Turizm Gıda Nakliye Geri Dönüştürülebilir Maddeler Sanayi ve Ticaret LTD. Şti.’ne devredildi. 2014 yılında Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş. adını alan şirket zarar ettiği için, geçtiğimiz yıl Belediye bütçesinden 2 milyon lira civarında para aktarımı yapıldı. Aynı zamanda Aliağa Belediyesi’nde Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Adem Yılmaz’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiği şirketin ekonomik sıkıntı çekerken bu kadar değerli arsaları piyasa fiyatının çok altına elden çıkarması ile ilgili ortaya çıkan ‘dolaylı kamu zararı’ iddiaları, Sayıştay tarafından da değerlendirmeye alınarak incelenmesi gerekliliğini doğuruyor.

SAYIŞTAY’A HESAP VERMEKLE YÜKÜMLÜ

25 Kasım 2014 tarihinde birleştirilerek Aliağa Belediyesi adına tescil edilen arsalarla ilgili olarak Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajda “Üçte bir fiyata sattığınız belediye şirket arsasının da hesabını vereceksiniz” derken, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erol Güngör yaptığı açıklamada “Her ne kadar belediye şirketleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olmasalarda kullandıkları kaynakların ve kurucu ortaklarının belediyeler olması nedeniyle, kamu kaynağı olması ve Sayıştay ile diğer denetim kurumlarına hesap vermekle yükümlü olduklarından, belediye şirketleri taşınmaz satış ve kiralamalarında yönetim kurulunca alınacak karar çerçevesinde teklif almak yada ihale yoluyla satış yapabilir. Bu satışta teklifi kaç kişiden aldılar, satış yönetim kurulunda kaç kişiyle karara bağlandı ve ihaleye çıkılıp-çıkılmayacağı karara bağlandı mı acilen bunların soruşturulması gerektiğini düşünüyorum..” şeklinde ifadelere yer verdi.

NEDEN EDERİNİN ALTINDA SATILIYOR?

2016 yılının Kasım ayında satılan arazinin Aliağa’nın merkezinde ve emlak sektörünün en gözde bölgelerinden birinde yer almasına, Belediye şirketinin zararını finanse edebilmek için Belediye kaynaklarından aktarım yapılmasına ragmen; daha yüksek fiyata satabilme imkanı varken ihaleye çıkarılmadan satılması, ilçedeki diğer müteahhit firmalar arasında da çeşitli söylenti ve eleştirilere yol açtı. Uzmanların belirttiğine göre, arsa üzerine toplamda 16 adet 3+1 daire sığabiliyor. Satış kararının altına belediye şirketi adına kimlerin imza attığına dair de çeşitli spekülasyonlar gündeme gelirken, bölgedeki emlak fiyatlarına göre hesaplandığında, arsanın ederinin çok altında bir fiyata satılmış olması; Ocak ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda gündeme gelen Belediye’ye ait Çaltılıdere’deki arazinin satışının da, Meclis’ten geçseydi aynı şekilde gerçekleşeceği iddialarını alevlendirdi. (BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler