131019098
23 Nisan 2024, Salı

DANIŞTAY’DAN TERMİK SANTRAL’E İPTAL KARARI

24 Ocak 2018, Çarşamba 06:09

     


Aliağa Çakmaklı Koyu’na kurulmak istenen, Enka’ya ait ithal kömür yakıtlı termik santralin ÇED olumlu raporunun ardından üretim lisansı da iptal edildi.

Aliağa-Foça arasında ENKA tarafından yapılmak istenen termik santralin ÇED olumlu kararının ardından üretim lisansı da iptal edildi. Mahkeme sürecinde yapılan bilirkişi incelemesinde yerleşim yerlerine çok yakın bir konumda olduğu ve kentsel SİT alanında bulunduğu söylenen termik santrale ÇED olumlu raporu verilmesi üzerine, TMMOB'a bağlı odalar, EGEÇEP, Foça Ziraat Odası Başkanlığı, Foça Zeytin Üreticileri Birliği, ÇHD gibi kurumların yanı sıra birçok yurttaş dava açmıştı.

İzmir 2. İdare Mahkemesi geçtiğimiz yıl “Aliağa Enerji Santrali”ne verilen ÇED olumlu kararını gerek yer seçimi, gerek santralin bölgede yaratacağı çevresel kirlilik, deniz - yeraltı sularına, tarıma, yöredeki koruma altında bulunan kültür ve tabiat varlıklarına olumsuz etkileri gibi birçok gerekçelerle iptal etmesinin ardından, Danıştay 14. Dairesi de tetkik hakim ve savcısının "iptal edilmeli" dediği üretim lisansını iptal etti.

Danıştay, üretim lisansı verilmesinin ön şartı olan ''ÇED Olumlu Kararı'' veya ''ÇED Gerekli Değildir Kararı'' belgelerinden herhangi birine sahip olmayan ENKA şirketine ithal kömür yakıtlı termik santral için 49 yıl süreyle faaliyette bulunmak üzere üretim lisansı verilmesinin hukuka uygun olmadığına oy birliği ile karar verdi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler