131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

PATRON KAÇTI, İŞÇİLER ALACAKLI!

24 Ocak 2018, Çarşamba 06:14

     


Tüpraş İzmir-Aliağa Rafinerisi’nin 7000-8000 sahalarında drum ve reaktörlerin temizliğini ve bakım işini yapan taşeron firmalardan biri olan Selfed Endüstriyel Çelik Konstrüksiyon’un çalışanları, firma yetkililerinin maaşlarını ödemeden ortadan kaybolması nedeniyle doğan mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Önceki gün akşam saatlerinden beri alacakları için Tüpraş önünde toplanan işçiler, 3 aydır maaşlarını alamadıklarını, firma sahibinin ise bu sabah saatlerinde Tüpraş’tan hak edişinin bir kısmını aldıktan sonra kaçtığını; kendilerine ise herhangi bir ödeme yapılmadığını söyledi.

Kartları iptal edildiği için Rafineri’ye giriş yapamayan işçiler “Öncelikli olarak bizim emeğimizin verilmesi gerekirdi. Buradaki 25 işçi 50 kişinin yapacağı işin hemen bitmesi için elinden geleni yaptı. İş Güvenliği uzmanlarının yağmurda çalışmama hakkımızı söylemelerine rağmen yağmurlu havalarda bile çalıştık. Patronumuz bizi çalıştırdı ve Tüpraş da buna engel olmadı. 12 saat çalışan arkadaşlarımız oldu. Cumartesi günleri bile çalıştık. Biz burada gurbetçiyiz. İş bitiminde paramızı alacağımız söylendi. İş bitince patron kaçtı. Tüpraş ise icralık firmaların ödemesine öncelik verdi. Mağdur olan yine işçiler oldu.” dedi.

Sigortalarının asgari ücret üzerinden yatırıldığı için, Tüpraş’ın kendilerine 60 bin tutarında bir ödeme sözü verdiğini; karşılığında ise ‘hiçbir alacağım kalmamıştır’ yazılı belge imzalatmak istediğini iddia eden işçiler, “Bizim fazla mesailerimiz ve iş akitlerimizde yazan tutarlarla toplamda alacaklarımız 260 bin yapıyor. Bize dün akşam gidin biz size ödeme yapacağız dediler. Sabah geldik, firma sahibi Selahattin Çelik’in içeriden 570 bin civarındaki hak edişini çekebilmesi için, başka bir firmayla aralarında sahte senet imzalayarak kaçtığını öğreniyoruz.” şeklinde konuştu.

‘3 aydır paramız ödenmedi’

Tüpraş’ın bir hafta içerisinde ödeme yapmaya çalışacağım dediğini, 3 aydır burada çalıştığını söyleyen Mehmet Karaman “Üç aydır paramızı alamadık. Patron sürekli yalan söyledi. Bugün de kaçtı.” derken, Ramazan Budak ise “Biz zehirli drumların içerisine maske takarak girdik. Eldivensiz, malzemesiz çalıştık. Eldivenlerimizi çöplerden aldık, başkalarının malzemelerini kullandık. Biz burada 8/5 çalışmadık. 8/8 çalıştık. Bize asgari ücret üzerinden ödeme yapacaklarını söylüyorlar. 160 lira günlük ile anlaşma yaptık. Bizim 4 saatlik mesai ücretlerimiz ne olacak? Tüpraş ismine güvenerek çalışmaya geldik. Tüpraş da böyle yapınca mağdur olduk.” dedi.

Tüpraş’ın işçilerin haklarını ödemeden Selahattin Çelik’in anlaşarak haciz koydurttuğu çeklerin 84 bin ile 66 bin lirasını ödediğini söyleyen işçiler, “önce bizim ödememiz yapılmalı” ifadelerinde bulunarak hak ettikleri ödemeleri alana kadar rafineri önünden ayrılmayacaklarını söyledi.

Tüpraş tarafları bir araya getirmiş

Edinilen bilgiye göre, yasalar çerçevesinde Tüpraş’ın taşeron firmada çalışan işçilerin mağduriyetinin giderilmesi gibi bir yetkisi olmadığı öğrenilirken; yine aynı mevzuat dolayısıyla Tüpraş’ın taşeron firmanın belirtilen hesap numaralarına hak edişini yatırdıktan sonra haciz konulmuş hesaptan nereye öncelikli ödeme yapılacağına karar verme yetkisinin bulunmadığı ifade edildi. Ancak Tüpraş yetkililerinin, işçilerin mağduriyetlerini dile getirmesi üzerine, sorunun çözüme kavuşması için tarafları bir araya getirerek rehberlik hizmeti verdiği öğrenildi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler