131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

DOMUZ GRİBİNE DİKKAT!

24 Mart 2015, Salı 10:05

     


Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada son 1 yılda 39 kişinin grip nedeniyle öldüğü, bu ölümlerin 30'unda H1N1 (Domuz Gribi) virüsü tespit edildiği belirtildi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun dün yaptığı açıklamada, "Grip salgını dolayısıyla toplam kaybedilen vaka sayısı bugün itibariyle 39'dur. Tetkik yaptığımız vakalardan 366'sında H1N1 tespit edildi. Kaybettiğimiz vakalardan 5'i influenza (Grip) B virüsü, 4'ü H3N2 ve 30 tanesi de H1N1 virüsüdür" diye konuştu.

GRİPTEN ÖLENLERİN SAYISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında ise, "Bize 2015 yılı itibariyle toplam 3 bin 117 numune geldi. Bunların 170'i H1N1 yani domuz gribi vakasıdır. Bu mevsimsel olarak, diğer yıllara benzer oranda bir artıştır. 2014'ten bu yana 11'i domuz gribi olmak üzere toplam 16 kişinin grip nedeniyle hayatını kaybetti. Bilim Kurulumuz toplandı, buna göre şu anda bir salgın durumu söz konusu değil" ifadelerini kullanmıştı.

AYDIN, ''ÇOCUKLARIN GRİBE YAKALANMA RİSKİ DAHA FAZLADIR''

Domuz gribi vakalarının artmasında kış aylarının geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl daha sert geçmesinin etkili olduğunu belirten Özel Aliağa Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Operatör Doktor Haşim Aydın, domuz gribinin diğer griplere göre daha bulaşıcı olduğunu özellikle hamilelerin ve hastalığa direnci zayıf olan çocukların dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

''YURTDIŞINDAN GELEN YOLCULAR SAĞLIK TARAMASINDAN GEÇİRİLMELİ''

İzmir için de domuz gribini değerlendiren Opr. Dr. Haşim Aydın, İzmir'in hem turistik hem de yoğun bir nüfus yapısına sahip olduğuna dikkat çekerek, yıl içinde kente yurtdışı ve yurtiçinden birçok kişinin geldiğini ve bu sayede bulaşıcı bir hastalık olan domuz gribinin, seyahat edenler yoluyla İzmir'e taşınabileceğini söyledi. Aydın, ''Hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla özellikle yurtdışından gelen yolcuların bir dizi sağlık taramalarından geçirilip eğer hasta ise yetkililer tarafından gerekli kuruşlara sevk edilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

İŞTE HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Aydın, domuz gribi belirtilerinin normal gripten farklı olmadığını belirterek şunları kaydetti: ''Kişi, ateşle birlikte baş ağrısı, üşüme, ishal, halsizlik, iştahsızlık ve ilerleyen vakalarda nefes darlığı hissediyorsa durumu ciddiye almalı ve sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.'' (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler