131019098
16 Nisan 2024, Salı

ELİAÇIK, GERÇEK İSLAMI ANLATTI

24 Mayıs 2016, Salı 06:58

     


İlahiyatçı Yazar Recep İhsan Eliaçık, Emekli-Sen Aliağa Şubesinin davetlisi olarak ‘Din ve Yaşam’ konulu konferans vermek üzere Aliağa’ya geldi. Eliaçık, günümüzde İslam dini ile ilgili yanlış bilinen birçok şey olduğunu belirterek maddeler halinde bu yanlışları açıkladı.

Antikapitalist Müslüman Hareketi'nin önde gelen isimlerinden İlahiyatçı, Müfessir, Yazar Recep İhsan Eliaçık, Emekli-Sen Aliağa Şubesinin davetlisi olarak hafta sonu Aliağa’ya geldi. Eliaçık, Atatürk Kültür Merkezi’nde, “Din ve Yaşam” konulu konferans verdi. Çok sayıda vatandaş Eliaçık’ın konferansını dinlemek üzere Atatürk Kültür Merkezi’ni doldurdu. Konferans öncesi bir konuşma yapan Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, “Ülkemizde siyasi karanlıklar sürmeye devam ediyor. Her gün kan ve gözyaşı akıyor. Ülkemiz savaş alanı gibi. Emek kesimi deseniz perişan. Çalışanlar köle haline getiriliyor. Tazminatları gasp ediliyor. Köylüler üretimden koparıldılar, küçük esnaf kan ağlıyor. Hele biz emekliler, cami avlusuna bırakılmış, ölüme terk edilmiş gibi. Vahşi kapitalizm kendi çıkarları için acımasızca insanları, doğayı katletmeye devam ediyor. İnsanları bu olumsuzluklardan kurtarmak yerine, bir de kutsal saydığımız dinimizi ticaret haline getirdiler. Kendi dinimizi okumadan, bilmeden körü körüne inanıyoruz. Dinimizi bu kirli düşüncelerden kurtarmak için bir bilene sormak istedik. Bizi bilgilendirmesi için İlahiyatçı, Müfessir, Yazar Recep İhsan Eliaçık’ı Aliağa’ya davet ettik. Sağ olsun o da bizi kırmayıp geldi” diye konuştu.

İSLAM DİNİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Yeşiltepe’nin konuşmasının ardından kürsüye gelen İhsan Eliaçık, İslam dini ile ilgili yanlış bilinen birçok şey olduğunu belirterek maddeler halinde bu yanlışları açıkladı. Eliaçık, “Konumuz Din ve Yaşam. Doğru din nasıl anlaşılır, ortalıkta gördüğümüz din gerçekten doğru din midir? Doğru dini anlamamız için ne gibi yöntemler izlememiz lazım. Din hakkında bilinen belli başlı yanlış konular var. Özellikle bunlardan bahsedeceğim sizlere. Din hakkında yanlış bilinen 20 cümle söyleyeceğim. Müslüman biri Müslüman olmayanla evlenemez deniliyor, yanlış. İslam’ın ibadet yeri camidir deniliyor, yanlış. İslam’a giren sünnet olur, çıkan da mürted olur, yani dinden dönmüş olur deniliyor, yanlış. Namaz dinin direğidir deniliyor, yanlış. İslam’ın şartı 5'tir deniliyor, yanlış. Din bir vicdan işidir deniliyor, yanlış. Sadece Müslümanlar Cennete girer deniliyor, yanlış. Kur’an, Allah’a inanmayanları öldürün diyormuş, yanlış. Kur'an’da kölelik ve cariyelik vardır deniliyor, yanlış. Kur'an kadını yarım görür diyorlar, yanlış. Kadın erkeğin kaburga kemiğinde yaratıldı diyorlar, yanlış. Kur'an da çok eşlilik var deniliyor, yanlış. Hz. Peygamber Ayşe ile 9 yaşında evlendi diyorlar, yanlış. Peygamber Yahudi Kureyş kabilesinden 960 kişiyi kestirip Medine'de çukurlara gömdürdü deniliyor, yanlış. Kur'an da zekat 40'ta 1'dir deniliyor, yanlış. Kur'an da ticaret vardır, dolayısıyla kapitalizmi öngörür deniliyor, yanlış. Kur'an zengini korur deniliyor, yanlış. Mülkiyet hakkı, miras vardır, demek ki kapitalizm vardır deniliyor, yanlış. Peygamber zengindi, çok malı vardı deniliyor, yanlış. Peygamber bir takım mucizeler getirdi deniliyor, yanlış” diyerek yanlış bilinen bu 20 maddeyi dinleyicilere tek tek açıkladı.

“PEYGAMBERİMİZ ASLA HERHANGİ BİR YERİ İŞGAL ETMEMİŞTİR”

Günümüzde İslam dini adına yürütülen savaşlara değinen Eliaçık, dinin insan öldürmeye karşı olduğuna dikkat çekti. Eliaçık, “Kur’an da iddialara göre “İnanmayanları öldürün' diniliyormuş. Bu yanlıştır. Kur’an da böyle bir şey yazmıyor. İslam dininde savunma dışında herhangi bir savaşa izin yoktur. Eğer fiili olarak birisi size saldırırsa, kendinizi savunursunuz, bu kadar. Peygamberimiz asla herhangi bir yeri işgal etmemiştir. Asla inanmayanlara kılıç sallamamıştır. Asla 600 Yahudi’yi katletmemiştir. Durduk yere bir halkın üzerine sefer düzenlememiştir. Medine'ye göç etmiştir. Medine'de paylaşımcı bir toplum kurmaya çalışmıştır. Toprakları olmayanlara dağıtmıştır. Bu durumdan çevredeki toprak ağaları, zenginler, tefeci bezirganlar çok rahatsız olmuş ve bütün kabileler birleşip Medine'ye 63 kez saldırı düzenlemiştir. Bunların 27'sine Peygamberimiz bizzat kendisi katıldı. Bu savunmalara ve direnişlere katıldı. Bu saldırıların çoğu geri püskürtüldü. Peygamberin yaptığı savaşların tamamı Medine'yi savunmak içindir” diye konuştu.

“İSLAM SOSYALİZME DAHA YAKINDIR”

Günümüze göre, İslam dininin hangi siyasi sisteme daha yakın olduğunu açıklayan İhsan Eliaçık, "Çağımızda iki yüz yıldır iki tane sistem uygulanıyor. Biri kapitalizm diğeri de sosyalizm. Sosyalizm denemeleri hayli geriledi, hatta çökmüş durumda. Benim görüşüme göre Kur'an’da anlatılan islama, iktisadi ilişkilere daha çok sosyalizm uyuyor. Çünkü sosyalizm mülkiyette eşitlik, herkesin eğitim, sağlık güvencesinin olması demektir. Yeryüzündeki nimetlerin insanlar arasında eşitçe paylaşılması demektir. İnsanların biçimsel eşitliğinden öte sosyal ve iktisadi eşitliğinin sağlanması anlamına gelir. Bu Kur'an’a ve İslam’a uyar. Kur'an da zenginliği öven ayet yoktur. İhtiyaçtan fazlasını vermek, yoksulları, garipleri korumak, kollamak ve elimizde olanları onlarla paylaşmak sürekli öğütleniyor. Bunlar kapitalizme uyan ayetler değildir. Kur'an-ı Kerim’in neredeyse her sayfasında ‘Mülk Allah’ındır’ der. Bütün rızıkların, rızık kaynaklarının, üretim araçlarının sahibi Allah’tır der” ifadelerini kullandı. Eliaçık, İslam dini ile ilgili yanlış bilinen bazı konuları açıkladıktan sonra soru cevap kısmına geçerek dinleyicilerden gelen soruları cevapladı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler