131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

TÜBİTAK BİLİM FUARI’NDA DİKKAT ÇEKEN PROJELER

24 Mayıs 2018, Perşembe 06:27

     


Aliağa Mesleki Ticaret Anadolu Lisesi 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı açıldı. Fuarda biyoloji alanında hazırlanan projeler dikkat çekti.

Aliağa Mesleki Ticaret Anadolu Lisesi 4006 Tübitak Bilim Fuarı Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Özkurt, Aliağa İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Hayati Yavuz, Barış Özel, okul ve kurum müdürlerinin katıldığı törenle açıldı.

Öğrenciler TÜBİTAK’a hazırladıkları çeşitli alanlardaki projeleri ve bu projeleri hazırlama aşamalarını ziyaretçilere anlattı. Fuar boyunca farklı konularda hazırlanan projelerden Biyoloji Öğretmeni Özgül Çağlar danışmanlığında topraksız tarım, Biyoloji sözlüğü, organik sebze meyve şekil ilişkisi, anne sütü ders başarısı üstüne etkisi ile Termik santral ve kanser ilişkisi adlı projeler dikkat çekti.

Topraksız tarım adlı projeyi hazırlayan Recep Çalaş, Melike Meryem Morkoç adlı öğrenciler proje ile Perlitte biber, sıkıştırılmış Kokopitte domates, Hindistan cevizi torfunda kabak, Pomza ve perlitte Kapiler sistemde çilek, Kaya yününde salatalık, keçe de Çim yetiştirdi. Yetiştirirken besin kiti kullandıklarını söyleyen öğrenciler bu proje sayesinde ata tohumlardan GDO içermeyen besinler üretmenin önemli olduğunun farkındalığını yaratmak istediklerini belirttiler.

Organik Sebze ve Meyve arasındaki şekil ilişkisi projesini hazırlayan Rojda Fırat ve Hüsniye Avcı adlı öğrenciler ise projelerinin hazırlık sürecinde çiftçilerle görüştüklerini, köylü pazarına ziyaretlerde bulunduklarını böylece çiftçilik köylülerin sorunlarını da yakından dinlediklerini ifade etti.

Biyoloji alanında Biyoloji sözlüğü ve anne sütünün devam süresi ve ders başarısı üstüne etkisi projesi hazırlayan Aleyna Öztürk ile Ayşenur Alçiçek ve Selvet Nur Karadana, Rukiye Dilek bu projeler sayesinde farklı deneyimler elde ettiklerini, bilime katkı sunmak adına çalışmanın kendilerini heyecanlandırdığını belirttiler. Cemalettin kayabaşı, Kader Bostan tarafından hazırlanan ve Aliağa’yı da yakından ilgilendiren Termik santral ve kanser projesi’nde ise öğrenciler Aliağa’nın kanser oranları, temiz enerjinin gerekliliği üzerine sunumlarını yaptılar. Projeyle ilgili bir açıklama yapan danışman öğretmen Özgül Çağlar “Aliağa da ki kanser oranı %27,8 ile Türkiye ortalamasının çok üstünde. Bu oran bizler için pek sürpriz sayılmaz, 2011 TMMOB raporuna göre Aliağa’ya bir çivi bile çakılması yasakken sanayileşme tüm hızı ile devam ediyor. Bu sonuçları değerlendirdiğimiz projemiz sonucunda öğrencilerimiz şu talepleri de ekleyerek proje çalışmalarını yürüttüler;

1. Hava ölçüm sonuçları halk ile paylaşılmalı

2.Acilen Aliağa’da onkoloji hastanesi veya ünitesi açılmalı

3. Gezici kanser tarama ekipleri mahallelerde çalışma yürütmeli

4. Termik santral yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı

Özgül Çağlar bu alanda çalışma yürüten tüm öğrencilerine teşekkür ederken vatandaşların da farkındalığını arttırmak istediklerini, herkesin bu ve benzeri konularda daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler