131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

“İDDİALAR ASILSIZ, KURUL İZNİMİZ VAR”

24 Haziran 2016, Cuma 07:11

     


Nemport Şirketi, Kyme arkeolojik SİT alanı sınırları içinde yer alan idari binasının önündeki bölgede geçtiğimiz yıl yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının üzerini asfaltla kapattıkları iddialarını yalanladı.

Mevzuata ve ilgili resmi kurumların kararlarına aykırı hiçbir işlem gerçekleştirmediklerini belirten Nemport yetkilileri konu hakkında yaptıkları yazılı açıklamada, arkeolojik kazıların üzerine asfaltla kapattıkları iddialarının gerçek dışı olduğunu vurguladılar. Şirket yetkilileri tarafından Aliağa Ekspres Gazetesi’ne yapılan açıklamada, “Kyme Antik Kenti’nin 3. Derece Arkeolojik SİT Alanları kapsamında olduğu ve bu kapsamda uygulanan koruma amaçlı imar planı olduğu kurumumuzca bilinmektedir. Kanun ve mevzuat çerçevesinde ve plan hükümleri doğrultusunda kazı izinleri 2015 yılında alınmış, resmi makamlar denetiminde yapılan sondaj kazıları 2015 yılı sonunda tamamlanmıştır. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile ‘sondaj çukurlarının ilgili müze denetiminde gerekli önlemler alınarak kapatılmasına, taşınmazın araç manevra alanı oyarak kullanılması amacı ile düzenlenen plan doğrultusunda dolgu yapılmasında 2863 sayılı kanun açısından sakınca olmadığına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“KURUL İZNİ OLMADAN HERHANGİ BİR İŞLEM YAPILMADI”

Söz konusu karar üzerine, kazı çukurlarının İzmir Arkeoloji Müzesi denetiminde kapatılarak, uygulamanın yapılmasının plan doğrultusunda gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı; “ İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan karar ve plan çerçevesinde belirtilen uygulamanın dışında taşınmazda herhangi fiziki veya inşai bir müdahalede bulunulmamıştır. Nitekim Aliağa Kaymakamlığı’na yapılan şikayet üzerine konuyu inceleyen İzmir Müze Müdürlüğü tarafından, 17 Haziran 2016 tarihli yazı ile ‘Taşınmazda düzenlenen plan doğrultusunda dolgu yapılmasında hukuken herhangi bir sakınca olmadığı, bu uygulamalar dışında taşınmazda Kurul izni olmaksızın herhangi bir inşai ve fiziki uygulama yapılmadığı’ hususu bildirilmiştir. Gerçeklerle hiçbir bağlantısı olmayan ve şirketimizin itibarını hedef alan bu tür manipülatif haberler daha önce de yapılmıştır. Mevzuata ve ilgili resmi kurumların karar ve tasarruflarına aykırı hiçbir işlem olmadığı için, faaliyetlerimize yasal sınırlar çerçevesinde devam etmekteyiz. Sonuç olarak haber konusu yapılan açıklamalarda yer alan iddiaların tamamı asılsız ve gerçek dışı olup, şirketimizin itibarını zedelemeye yönelik bu eylemler nedeni ile her türlü yasal yola başvurmaya kararlı olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.“

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler