131019098
29 Mart 2024, Cuma

ALİAĞALI BALIKÇILAR SEZONA HAZIR

24 Ağustos 2015, Pazartesi 11:24

     


1 Eylül’de kalkacak olan av yasağı, Aliağalı balıkçıların çalışmalarını hızlandırdı. Tekne sahipleri ağlarını yenileyip, teknelerini boyayarak sezona hazırlanırken Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kemal Yılmaz, balıkçıların sezondan beklentilerini dile getirdi.

Sezonun açılmasıyla tutulan avlanmanın kota uygulaması ile tüm sezona yayılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Her mevsimde tutulan balık kotası belli olursa avlanma yoğunluğu belli bir dönemde görülmez, bu şekilde vatandaş balığı tüm sezon boyunca uygun fiyattan, her mevsim tüketebilir” dedi.

BALIKÇILAR AVLANMA KOTASI İSTİYOR

Sezonun başlanmasıyla yaşanabilecek sıkıntıları dile getiren Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kemal Yılmaz, denizlerde ve avcılıkta ısrarla talep ettikleri şeyin avlanma kotası olduğunu belirtti. Balığın en hareketli zamanında başlayan sezonun ilk 1 ayında yoğun şekilde avlanmanın olduğunu, bu kotasız avlanma sonucu fazla balığın un fabrikalarına gittiğini belirterek sezonluk kotanın bu durumun önüne geçebileceğini savundu. Yılmaz, sezonluk kota sisteminin uygulanmasıyla yıl içinde değişiklik gösteren balık fiyatlarının da dengelenebileceğini söyleyerek, “Vatandaş balığı bir dönem çok pahalı bir döne çok ucuz satın alıyor. Balıkçının tuttuğu fazla balıkla piyasa doyuyor, tutulan balık da para etmez oluyor. Yılbaşına ve bahara doğru ise balık kalıyor ve fiyatlarda artış yaşanıyor” dedi. Yapılan düzenlemelerin üniversiteler, su ürünleri kooperatifleri ve Tarım Bakanlığı üçgeninde gerçekleştiğini belirterek 2008 yılı öncesi kooperatif olarak kotayla ilgili girişimlerinin olduğunu, bunun sonucunda da hamsiye kotanın getirildiğini hatırlatan Yılmaz, uygulamada yaşanan sıkıntılardan dolayı 2012’de kotanın kaldırıldığını ifade etti. Görülen başarısızlıktan ders çıkarılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, uygulamanın bu şekilde yeniden düzenlenmesinin faydalı olacağını belirtti.

BALIĞI SATAN, TUTANDAN DAHA ÇOK KAZANIYOR

Balığı tutan ve satan balıkçıların kazancı arasında çok büyük fark olduğunu belirten Yılmaz, kooperatiflerin bu konuda ürünleri tek bir ortak çatı altında değerlendirilmesi işlevinin önemine vurgu yaptı. Aliağa’da kooperatif olarak üyelerinin ürünlerini kendilerinin alarak değerlendirdiklerini ifade eden Yılmaz, bu sistemin uygulanmadığı alanlarda adaletsizlik yaşanabildiğini ifade etti. 1 Eylül’de son bulacak olan Av yasağı dönemini Aliağalı balıkçıların nasıl geçirdikleri ve yeni döneme nasıl hazırlandıkları ile ilgili bilgiler veren Yılmaz, Avlanma yasağının olduğu dönemi Aliağa’daki kıyı balıkçılarının daha verimli değerlendirdiğini belirterek, “Aliağa’daki balıkçılarımızın tuttuğu balıklar daha çok ekonomik değeri iyi olan Çupra, Barbun, Zargos, Karagöz gibi restoranlara gidecek balıklar. Sezon açıldığında ise tercih daha çok hamsi, sardalyeden yana oluyor. Bu sene ise palamudun bol olacağını tahmin ediyoruz” dedi. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler