131019098
19 Mart 2024, Salı

BÜYÜKŞEHİR’E SATIŞ REDDEDİLDİ AMA…

24 Ağustos 2017, Perşembe 07:10

     


Aliağa Çaltılıdere Mahallesi’nde, satış işlemleri tartışmalara neden olan 461 parsel numaralı arazi ile ilgili Aliağa Belediye Meclisi olağanüstü toplandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından arazinin satın alınması ile ilgili önerge, Aliağa Belediye Başkanlığı’nın gündem maddesine yaptığı bazı eklemeler nedeniyle muhalefet partilerinin oy çokluğu ile reddedildi.

Aliağa'nın Çaltılıdere Mahallesi'nde, mülkiyetinin büyük bölümü Aliağa Belediyesine ait 461 parsel numaralı arazinin encümen kararıyla küçük hissedara satışıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Araziyi almak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önerisi, olağanüstü toplanan Aliağa Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Serkan Acar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıyı izlemek için ilçedeki siyasiler de büyük ilgi gösterdi. Aliağa Belediyesi’ne ait hissenin, hiçbir şekilde küçük hissedar tarafından alınmayacak şekilde düzenleme yapılarak önergenin meclise getirilmesini isteyen CHP’li ve Ak Partili Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkanı Serkan Acar'ın bu talebi reddetmesi üzerine, oylamada 'Hayır' oyu kullandı.

BÜYÜKŞEHİR’E ŞART KOŞULDU

Çaltılıdere'de Aliağa Belediyesi’ne ait 461 parseldeki belediye hissesi, aynı parseldeki küçük hissedar tarafından satılmak üzereyken, CHP ve Ak Parti duruma tepki göstermiş, ardından da araziye İzmir Büyükşehir Belediyesi talip olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda Aliağa Belediyesi’ne gönderilen, arazinin Büyükşehir’e satışı konusundaki 16.08.2017 tarihli talep, Aliağa Belediye Meclisi'nin Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda görüşüldü. Gündem maddesi, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 14.08.2017 tarih ve 970 sayılı kararı doğrultusunda; İlçemiz Çaltılıdere mahallesi 461 no.lu parseldeki belediyemiz hissesinin (583.682 m2) m2 birim bedeli 25,47- TL olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne satılması, İzmir Büyükşehir Belediyesince bir ay içerisinde herhangi bir sebeple satın alma işlemlerinin gerçekleştirilmemesi (maddi, hukuki vb.) durumunda parselde bulunan diğer hissedara aynı bedelle satılması hususlarının görüşülmesi" şeklinde meclise sunuldu.

ACAR “BENİM HAYALLERİM VAR, BEKLEYEMEM”

Serkan Acar toplantıyı açtıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Aliağa’da yapması gereken asli hizmetleri yapmamasından şikayet etti. Uzunca bir süre slayt gösterisi eşliğinde Çaltılıdere Mahallesi’nde hayata geçirmeyi planladığı projelerinden bahseden Başkan Acar, özellikle Yenişakran, Helvacı, Yeni Mahalle ve Kurtuluş Mahalleleri’ndeki aksayan alt ve üst yapı çalışmalarına değindi. Konuşmasında sıklıkla Aziz Kocaoğlu’nun ‘Ne acelesi var’ sözüne atıfta bulunan Serkan Acar, “Benim hayallerim var. Büyükşehir Belediyesi’ni, Aziz Kocaoğlu’nu bekleyemem. “dedi.

EROL METE, “TAŞ OCAKLARIMI KAPATMAYA HAZIRIM”

Serkan Acar’ın konuşmasının ardından belediye meclis üyelerinden bazıları konuyla ilgili söz aldı. Yapılan açıklamalarla mecliste tansiyon zaman zaman yükseldi. Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Erol Mete, Acar’ın projelerinden bahsettiği konuşmanın ardından söz alarak, “Sizin hayalleriniz ne kadar zamanda gerçekleşir. Ben bunların kısa zamanda gerçekleşebilecek projeler olduğuna inanmıyorum. Siz eğer Karayolları’nın o bölgedeki taş ocaklarını kapatabilirseniz, ben de taş ocaklarımı kapatmaya hazırım.” diye konuştu.

ZÜLKÜF KOÇOĞLU, “EVET DE DESEK HAYIR DA DESEK YANLIŞ OLACAK”

Erol Mete’nin ardından söz alan bir diğer Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Mustafa Uzunoğlu ise, "Bizler de Aliağa’nın iyiliği için varız ve biz de sizin gibi buraya seçilerek geldik. Bu projelerinizden zamanında bize ve STK'lara bahsetseydiniz biz de Aliağa için size yardım ederdik. Daha önceki birçok projenizde size istediğiniz yardımı da yaptık.” dedi. Ak Partili Belediye Meclis Üyelerinden Zülküf Koçoğlu da verilen önergede yanlışlık olduğunu belirterek, “Şufa hakkından (ön alım hakkı) Aliağa Belediyesi olarak yararlanmalıydınız. Biz bu önergeye evet de desek hayır da desek yanlış olacak.” diye konuştu.

EROL GÜNGÖR, “ŞAHIS HİSSESİNİ BELEDİYE SATIN ALSIN”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Erol Güngör ise önergede değişiklik yapılması talebinde bulundu. Usul olarak Güngör’ün bu talebi kabul edilmese de, teklifini sözlü olarak ifade ederek tutanaklara geçirdi. Güngör, “Söz konusu taşınmazda şahıs mülkiyetindeki hissenin kamu eline geçmesi ve bu kapsamda kamu yararı gözetilerek, bahse konu taşınmazdaki büyük hissedar Belediyeniz olması nedeniyle, yasal süresi içinde tarafınıza ait şufa hakkınızı kullanarak şahıs mülkiyetindeki hissenin tarafınızca satın alınması gerekmektedir. Aksi halde söz konusu şahıs hissesinin kamu eline geçme maliyeti artarak kamu zararı oluşabilecektir.” dedi.

‘KIVIRMAYIN’ POLEMİĞİ

Konuşmaların bir bölümünde Belediye Başkanı Serkan Acar ile Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Mustafa Uzunoğlu arasında "kıvırmayın" polemiği yaşandı. Toplantının sonlarına doğru söz isteyen Ak Partili Meclis Üyesi Kerim Taşçı’ya ise Başkan Acar yetkisini kullanarak söz vermedi. Acar, konunun çok fazla uzadığını belirterek oylamaya geçilmesini istedi.

BÜYÜKŞEHİR’E SATIŞ ONAYLANMADI

Yapılan konuşmaların ardından arazinin satışına yönelik önerge gündeme geldiği şekliyle oylamaya sunuldu. Yapılan oylamada, gündem maddesi 11 evet (8 MHP + 2 Bağımsız+ 1 Başkan) oyuna karşılık, 12 hayır oyuyla (9 Ak Parti + 3 CHP) reddedildi. Yapılan oylamadan hayır oyu çıkınca söz konusu arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne satışı reddedilmiş oldu.

DURMAZ, “KÜÇÜK HİSSEDARA SATIŞIN YOLUNU AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR”

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, gelişmeler üzerine tepkisini dile getirdi. Durmaz, konunun meclis gündemine getirilme şekline bakıldığında, Aliağa Belediyesi'nin bu araziyi, İzmir Büyükşehir’e satıyormuş gibi görünerek, aslında küçük hissedara satışının yolunu açmaya çalıştığının anlaşıldığını belirterek, "Biz arazinin kamuda kalmasından ve plan amacına uygun olarak düzenlenip Aliağa halkının kullanımına verilmesinden yanayız. Bu iş, arazi Aliağa Belediyesi’nde kalırsa Aliağa Belediyesi tarafından yapılsın. Aliağa Belediyesi burayı satıp gelir elde etmek istiyorsa 3. şahıs yerine aynı paraya Büyükşehir’e satsın. Büyükşehir, burayı düzenleyip Aliağa halkının hizmetine versin istedik. Aziz Kocaoğlu da zaten bu niyette olduklarını ve arazi Büyükşehir’e satılırsa bu konuda derhal işe başlayacaklarını söyledi. Ancak son meclis görüşmesi Aliağa Belediyesi’nin araziyi Büyükşehir’e satma konusunda istekli olmadığını gösteriyor. Biz bundan böyle de konunun kamu adına takipçisi olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler