131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

“BİLİNEN ANTIK KENTLER TURU GÖNÜLLÜLERİ” ALİAĞA’DA

25 Nisan 2015, Cumartesi 10:46

     


Geçtiğimiz yıl 23 Nisan kutlamalarına katılarak öğrencilere giyecek ve kırtasiye malzemesi dağıtan “Bilinen Antik Kentler Turu Gönüllüleri” bu yıl da çocukları unutmadı.

 

23 Nisan’da düzenlenen etkinlikle Konak Meydanı’ndan hareket ederek Alsancak’tan İZBAN’a binen yaklaşık 100 kişilik ekip Aliağa’ya gelerek ilçe caddelerinde renkli görüntüler oluşturdu. Sahil bandında diğer bölgelerden gelen bisikletlilerle buluşan grup Çanakkale yolu üzerinden Yuntdağı Köseler Köyü’ndeki Aigai antik kentine doğru pedal çevirdiler. Köyde çadır kurarak geceleyecek olan ekip köy ilkokulundaki öğrencilere de bisiklet hediye edecek.

 

Toplam 4 gün sürecek olan turda Dikili, Bergama ve Çandarlı’da bulunan Pergammon, Atarneus, Pitane, Canae antik kentleri de ziyaret edildikten sonra Aliağa’ya dönecek olan ekip buradan tekrar İZBAN ile İzmir’e dönecek.

 

AİGAİ’YE NASIL GİDİLİR?

İzmir’den Yuntdağıköseler Köyü’ne, Yeni Şakran cezaevi önünden yaklaşık 15 km.lik asfalt bir yoldan ulaşılabiliyor. Manisa’dan yaklaşık 40 km. lik asfalt bir yolla köye ulaşmak mümkün.

 

KENTİN TARİHÇESİ

Günümüzden yaklaşık 2200 yıl önce Aigai antik kenti Meclis Binası, Agora Binası, Tiyatro, Eğitim Kurumları, İşlikler gibi tüm kamu yapıları ile gelişmiş bir Hellen kenti görünümündeydi. Oldukça dağlık ve kıraç arazide yer alan Aigai’nin ekonomik gücünün keçi yetiştiriciliğinden geldiği anlaşılmaktadır. Günümüzde de bölgede halen hayvancılığa dayalı bir ekonominin sürdürülmesi binlerce yıldır ekonomik sistemin çok fazla değişmediğinin kanıtıdır. (Nimet Ergün)







 
Son Eklenen Haberler