131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

BİLGE ORTAK SAĞLIK SANAYİ SİTESİ’NDE

25 Mayıs 2015, Pazartesi 09:31

     


5 yıldan buyana Ortak sağlık ve işgüvenliği konularında Aliağa’da hizmet veren Bilge Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, Aliağa Sanayi Sitesi İşyerleri Sağlık ve Güvenlik Birimini hizmete açtı. Birim Müdürü İkram Taşdemir, ‘Hizmeti kağıt üzerinde değil, yerinde ve gerçekten vermek için esnafımızın ayağına geldik’ dedi.

Yıllardır Aliağa’da ortak sağlık ve iş güvenliği konusunda hizmet veren Bilge Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, Sanayici esnafına hizmet vermek için Aliağa Küçük Sanayi Sitesi’nde hizmet binası açtı.

Cuma günü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ve çok sayıda esnafın katılımıyla açılan Sağlık ve güvenlik birimi hergün açık olacak ve hergün bir doktor, bir hemşire, bir iş güvenliği uzmanı hizmet verecek.

Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren açılışta yaptıkları konuşmalarda; iş güvenliği ve işçi sağlığı için alınması gereken önlemler ile verilmesi gereken eğitime vurgu yaptılar.

TAŞDEMİR, ‘HİZMETİ ESNAFIMIZIN AYAĞINA GETİRDİK’

2010 yılından bu yana Aliağa’da hizmet verdiklerini belirten Bilge Ortak Sağlık ve İş Güvenliği Birimi Müdürü İkram Taşdemir, “Şu sanayi sitesinde 10 civarında esnafımıza hizmet vermekteyiz. Onlara yerelde daha kaliteli hizmet vermek adına bu mekanı hizmete sunduk. Burada bir hemşerimiz sabah 08.30’Dan akşam 17.00’ye kadar hizmete hazır bulunacak. Bir doktor arkadaşımız saat 10.00 ile 12.00 arası burada bulunacak. Bir iş güvenliği uzmanımızda her gün sürekli sahayı gözetleyecek, denetleyecek. İşverene gerekli uyarılarda bulunacak” dedi.

Kanunların kağıt üzerinde işlemler yürüsün diye çıkmadığının altını çizen Taşdemir, “Ama maalesef acı reçete şunu gösteriyor ki çoğu yerde bu işler kağıt üzerinde dönüyor. Esnafı dolaştım, aldım bilgiler şu ‘Hocam üç aydan üç aya geliyorlar bizden belli bir ücret alıyorlar. Hiç bir şey de yaptıkları yok. Biz sadece bir bedel ödüyoruz. Siz ne yapacaksınız’ diye soruyorlar. Biz daha önce Kültür Merkezi’nde esnaflarımızla yaptığımız toplantılarda bu işin önemini paylaşmıştık. Ama bugüne kadar hep Aliağa esnafının ayağına gelmeyi düşünmüştük. Bu düşüncemiz bugüne nasip oldu” dedi.

‘HERKESE HİZMET VERME ÇABASINDA OLACAĞIZ’

“Bizimle sözleşmesi olsun olmasın hiç kimsenin başına birşey gelsin istemeyiz. Bu kapı tüm sanayicilere açık olacak. Buradaki arkadaşlarımız buraya gelen her esnafa hizmet verecek. Gerekli müdahaleyi yapacaklar” diyerek, Sanayi Sitesin bir ilk yardım istasyonu olacaklarını ifade etti.

EKREN, ‘BU İŞİN CİDDİYETİNİ İKRAM BEYDEN ÖĞRENDİK’

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığında, küçük esnafa da kapsadığında Bilge Ortak Sağlık kurumu ile yaptıkları toplantılarda işin önemini İkram beyin anlattığını, esnafında işin önemini ondan öğrendiğini ifade eden Esnaf ve sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, “Bize çok katkıda bulundular. Atatürk Kültür Merkezi’nde yaptığımız toplantıda esnaf çok şey öğrendi. İkram Bey bize çok katkıda bulundu. Biz oda olarak bu hizmete fiyat olarak baktık. Fiyatı uygun verenle anlaşmak zorunda kaldık. O günkü şartlarda olaylar öyle gelişti. Ama gelinen noktada şartlar değişti. İkram Beyin de anlattığı gibi, kağıt üzerinde işlemleri yaparak üç aydan üç aya gelip birşey var mı diye sorarak para toplamakla bu işin olmayacağı görüldü. Şimdi şartlar değişti. Burada her gün en az 2 saat doktorun olması, sabahtan akşama kadar bir hemşerinin olması, esnaf ve sanatkarımızın burada yerelde hizmet alması gündeme geldi. Bugün bu hizmetin burada sanayi sitesinde verilmesi büyük bir hizmet. Biz oda olarak kendilerini kutluyoruz” dedi.

Mevcut sanayi sitesinde 600’ün üzerinde mevcut, yapılmakta olanlarla bine yakın esnafın olacağını belirten Hüseyin Ekren, “Bu kadar işyerinin içerisinde sabit, kalıcı bir iş sağlığı ve güvenliği biriminin olması bizleri mutlu eder. Esnaf ve sanatkarımızın daha önce anlaştığı yerlerden memnun değilse bu kurumu tercih edeceğine inanıyorum” diyerek, işyerinin Aliağa sanayisine hayırlı uğurlu olmasını ve başarılı olmalarını diledi.

SAKA, “EĞİTİM VE SERTİFİKA ÖNEMLİ’

Hangi iş olursa olsun bir işin devamlılığını önemli olduğunu belirten Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Maalesef biz bir takım şeyleri kağıt üzerinde yaparmış gibi görünüyoruz. Gerçekten yapmamız lazım. İşçi sağlığı ve güvenliği en önemli gündemimiz olmalı. Spesifik olarak gemisökümde üzerine bastığı saçı kesip aşağıya düşen insanlar var. Maalesef yapımız ve Aliağa’nın çok hızlı gelişmesi ile yaşanan sıkıtılar var. Bu sıkıntıları eğitimle aşmalıyız. Ticaret Odası olarak, Esnaf Odası olarak birlikte bir çok eğitimler yapıyoruz. En büyük şikayetimiz katılımcılardan. Eğitim seminerlerine maalesef katılımcı bulamıyoruz. Çalışanımızın elinde sertifikası yok. Örnek olarak söyleyeyim; adam 20 yıllık aşçı elinde bir sertifikası yok. Bir kaç yıl sonra dünyanın en iyi aşçısı da olsa belgesi olmadığı için iş bulamayacak. Çalışanımızı eğitmemiz ve vesikalandırmamız lazım. Ama maalesef bunu başaramıyoruz. Gençliğe eğitim ve sertifikalandırmak zaten bunu yaparken kişiyi bilinçlendiririz, bu da zaten iş güvenliğinin yerine girecektir. O zaman daha eğitimli iş gücü yaratmış olacağız” diyerek serzenişlerini sürdürdü.

Saka, bine yakın işyeri olan yerde bugün bir sağlık birimi açıldıysa, gelecekte burada bir tam teşekküllü sağlık kurumunun açılması gerektiğinin işareti olduğunu ifade ederek, “Burada bin işyerinde 2 kişiden hesaplasan 2 bin, 3 kişiden hesaplasan 3 bin kişi yapar. Biz sadece sağlık kurumu olarak değil, tüm fiziki yapısıyla hazırlanmamız lazım” diyerek, bunu başarmak için kurumsallaşmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından işyerinin açılış kurdelasını İkram Taşdemir, Adnan Saka ve Hüseyin Ekren ile birlikte kestiler. Taşdemir tüm konuklara işyerini gezdirerek bilgiler verdikten sonra açılış kavurma, pilav ve ayran ikramı ile sona erdi.

Açılışa katılanlara açılan birim gezdirilip bilgiler verildikten sonra davetlilere kavurma pilav ve ayran ikram edildi. (Şahap Avcı)







 
Son Eklenen Haberler