131019098
26 Nisan 2024, Cuma

MAHALLELİ CAMİ DEĞİL OKUL İSTİYOR

25 Mayıs 2016, Çarşamba 06:46

     


Yalı Mahallesi sakinleri, Atilla İlhan Caddesi üzerinde bulunan, Aliağa Belediyesi Eski Başkanlarından Tansu Kaya döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı’na dini tesis alanı olarak devredilen araziye cami yapılacağı iddiaları üzerine arazinin bulunduğu alanda basın açıklaması yaptı.

Yıllar önce Caferi vatandaşların kurduğu Yeni Mahalle İmam Rıza Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin girişimiyle ibadethane yapılması için İlçe Müftülüğü’ne, daha sonra da belediye eski başkanlarından Tansu Kaya döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı’na dini tesis alanı olarak devredilen araziyle ilgili tartışmalar sürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın girişimiyle Yavuz Sultan Selim Han Camii Kur'an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği kurularak geçtiğimiz günlerde Kur’an Kursu ve Cami yapımı için kazı çalışmalarına başlanan 3 Bin 600 metrekarelik arazi ile ilgili Yalı Mahallesi sakinleri tepkili. Arazinin yakınlarında 500 kişi kapasiteli bir cami dururken ikinci bir cami yapmanın olmadığını iddia eden mahalleli, bu arazinin yeşil alan olarak kalmasını ya da mahallenin ihtiyaçlarından olan ilkokul veya sosyal tesis benzeri bir proje yapılmasını istiyor.

“DİNİ DEĞERLERE ÖNEM VEREN YURTTAŞLARIZ”

Konuyla ilgili olarak tepkilerini dile getirmek isteyen Yalı Mahallesi Sakinleri, önceki gün akşam saatlerinde hafriyat çalışmalarının yapıldığı arazide basın açıklaması yaptılar. Mahallelinin basın açıklamasına Yalı Mahallesi Muhtarı Hürriyet Gülcan, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk, Fikir Kulüpleri Federasyonu’ndan (FKF) Ferit Can Demirli de destek verdi. Mahalle sakinleri adına basın açıklaması metnini Fikir Kulüpleri Federasyonu’ndan (FKF) Ferit Can Demirli okudu. Demirli, “Yalı Mahallesi sakinleri olarak bugün burada 3600 metrekare dini tesis alanı olarak tahsis edilmiş arsanın önündeyiz. Bizler dini değerlerimize önem ve hassasiyet veren yurttaşlarız. Hiç birimiz camiye karşı değildir. Bu gün burada temel kazıları başlamış olan bir cami inşaatı yanında kuran kursu ve lojman binaların bulunduğu 3 bölümden oluşan bir yapı planlandığının bilgisini aldık. Mahalle sakinlerinin görüşleri alınmadan yapılan her türlü oluşumu desteklemiyoruz ve istemiyoruz” dedi.

“KAZI İŞLEMLERİNİ BELEDİYENİN KEPÇELERİ GERÇEKLERTİRDİ”

Bu tip yapılacak olan yapıların burada yaşayan insanların bilgisi, onayı olmadan yapılmasına karşı olduklarını vurgulayan Demirli, “Yalı Mahallemiz Aliağa’nın en büyük çift minareli 500-600 kişilik bir camisine sahiptir. Yalı Camisinin altında yine bir kuran kursu ve arkasında da Müftülüğe ait bir lojman bulunmaktadır. Aliağa Müftülüğüne, cami inşaat ruhsatının ne durumda olduğunu sorduğumuzda ruhsatlarının hazır olduğunu ve Aliağa Belediyesine verildiklerini öğrendik. Ancak Aliağa Belediyesine imar işlerine bu durumu sorduğumuzda ise henüz ruhsat müracaatlarının olmadığı bilgisine de sahip olduk. Ama ne tuhaftır ki Aliağa Belediyesinin kamyon ve kepçeleri bu kazı işlemini gerçekleştirmiş, bu görüntülerde resimlerle kanıtlanmıştır. Bu durumda birileri bize kesinlikle yalan söylemektedir. Takdirini siz mahalle sakinlerine bırakıyorum” diye konuştu.

“ÖNCELİKLİ TALEBİMİZ İLKOKUL VE ORTAOKUL”

3 bin 200 nüfuslu mahallede resmi kayıtlara göre 05-15 yaş arası ilk ve ortaokul çağında 230 öğrenci bulunduğunu söyleyen Demirli, “Mahallemizde ilk ve ortaokul bulunmadığından çocuklarımız merkezdeki okullara servis kullanarak ya da Çanakkale –İzmir karayolunu geçerek gitmektedirler. Bu durum, hem maddi hem de çocuklarımızın can güvenliği yönünden tehlike yaratmaktadır. Bizler Yalı Mahallesi sakinleri olarak Aliağa’da mahrumiyet bölgesinde yıllardır yaşamaktayız. Öncelikli ihtiyaçlarımız bulunmaktadır. Bunların başında birinci olarak ilköğretim okulu istiyoruz. Alışveriş yapacak zaruri ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir marketimiz yoktur. Yaşlı insanlarımızın Aliağa’ya inmek zorunda kaldıkları da bir gerçektir. Mahallemizde emekli ve yaşlı insanlarında yaşadığını göz önüne aldığımızda ilaç temini için bir Eczanemiz bile bulunmamaktadır. Hatta burada Yeni Mahalle’deki gibi ufak bir pazaryeri bile kurulmalıdır. Muhtarlığımız bu konuda belediyemize köylü pazarı kurulması için Nisan 2016 da dilekçeyle başvuruda bulunmuştur. Bu konuda öncelikli isteğimiz ilkokul veya ortaokul. Yalı Mahallesi sakinlerimizin tamamını, Aliağa halkını bizlere destek olmaya ve kampanyamıza katkı koymaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Ferit Can Demirli’nin basın açıklamasını okumasının ardından mahalle sakinleri adına bu konuda gerekli girişimlerin yapılması için 5 kişilik bir komite oluşturuldu. Komitede Hürriyet Gülcan, Nevzat Erkol, Erol Ertürk, Zeynep Öztürk ve Erol Özobut yer aldı. Oluşturulan komite öncelikli olarak imza kampanyası başlatarak basın açıklamasının bitiminde katılımcılardan imza topladı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler